Ne znam kako bi to uspeo.
IPTV mreža Telekoma Srbija je odvojena od interneta. Što se tog dela mreže tiče, ruter kod tebe samo bridge-uje ATM/PTM odnosno PON i određeni VLAN na toj mreži (u zavisnosti od načina pristupa).
Kroz tu mrežu, svaki STB traži od Telekomovog DHCP servera svoju IP adresu (u internoj mreži telekoma). Ako je MAC adresa uređaja odobrena, dobiće IP konfiguraciju.
Sa druge strane, na portovima za internet sam ruter ima svoj lokalni DHCP server, i tu kroz NAT obezbeđuje pristup internetu.
Ako bi stavio i lokalnu mrežu i IPTV mrežu u isti bridge, mogu se desiti različite stvari:
- IPTV STB može dobiti IP adresu od pogrešnog (lokalnog DHCP-a) - kad imaš dva ili više aktivna DHCP servera na istoj mreži, adrese će dodeliti onaj koji prvi odgovori na zahtev klijenta
- Računar / telefon / sta već može dobiti poruku da nema IP konfiguracije za njega (od telekom IPTV DHCP-a, jer MAC adresa tog uređaja nije na white-listi u Telekomu) - u zavisnosti koji prvi odgovori
- Još veće čudo je ako Telekom kojim slučajem ne filtrira DHCP u upstreamu, pa tvoj ruter počne da dodeljuje lokalne IP adrese IPTV boxevima drugih korisnika (ovo niti sam probao, niti imam želju - ali ipak verujem da Telekom ipak filtrira ovakav saobraćaj).
Ono što možeš uraditi je:
- ako taj hibridni ruter podržava VLAN tagovanje na LAN portovima, da IPTV saobraćaj ubacuješ sa nekim VLAN tagom na port, ali ti onda obavezno treba na drugoj strani pametan/upravljiv switch, koji će sklanjati i dodavati VLAN tagove, pa da na jednom od njegovih portova dobiješ IPTV mrežu, a na ostalim recimo internet.
- ako ti je dovoljno 100Mbps kroz svaki od kablova, onda možeš da iskoristiš po 4 žice za 2x100Mbps kroz jedan kabl sa 8 žica.
Pogledaj ovaj deo videa:
Dakle, preporučujem ili igranje s VLAN-ovima, ili korišćenje po 4 žice (naravno na ruteru opet 2 porta za IPTV, 2 za net) ili uz dodatne switcheve (bar 2 ako nisu upravljivi), da dobiješ još portova.