Šta je novo?

Mt.Rainier

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
D

delimir

Guest
Uflesovao sam moj LG 40x sa 8MB kesa (LG GCE-8400B) nekim firmwareon za IBM masine (1.12) i on donosi podrsku za ATA33 i Mt.Rainier format. Kako ja sada da korsitim taj MTR format, jel treba neki poseban format iz Nera ili iz Win-a ili sta vec...Takodje da li i disk (naravno RW) treba da podrzava MTR format

Za pocetak skini Nero InCD, pa sa njim formatiraj disk u Mt.Rainer formatu. Mislim da ti nista vise nece trebati, jer su podesavanja u InCD-u krajnje jednostavna...

Meni se recimo kad sam to pokusao i instalirao Ahead InCD XP resetovao 3 sec. posle dizanja i nije bilo nacina da se to ispravi osim deinstalacije InCD-a.

Cek malo, resetovao ti se kad si instalirao InCD ili kad si probao da formatiras disk ?!

Kakav crni format diska :D Posle instalacije InCD-a i reseta kompa komp izbaci plavi ekran i automatski se resetuje 3-5 sekundi po podizanju sistema, tj. ulasku u blagorodni Prozor XP ctp;

OptiPlex je napisao(la):
Kakav crni format diska :D Posle instalacije InCD-a i reseta kompa komp izbaci plavi ekran i automatski se resetuje 3-5 sekundi po podizanju sistema, tj. ulasku u blagorodni Prozor XP ctp;
Koja verzija? Meni 4.0.1.0 radi sasvim dobro...

InCD, DirectCD, UDF... divan nacin da s*bes xp :D
Naime, posto XP ima u sebi "prirodnu" podrsku za direktno rezanje(adaptec-ovog porekla), sve sto naidje sa strane on mora naravno da odbija, zeza, isl...
Pod obavezno MORAS da koristis najnovije verzije softvera koje su oslobodjene tih problema. Koristi samo Nerov InCD poslednju verziju ili WinOn6-in DirectCD(obavezno apdejtovan!!!).

BokiPK je napisao(la):
InCD, DirectCD, UDF... divan nacin da s*bes xp :D
Naime, posto XP ima u sebi "prirodnu" podrsku za direktno rezanje(adaptec-ovog porekla), sve sto naidje sa strane on mora naravno da odbija, zeza, isl...
Nema ako mu isključiš CD-Burning service.

jddipqd je napisao(la):
...
Nema ako mu isključiš CD-Burning service.

E vidis ovo uopste nije losa ideja. Mozda probam ovih dana ponovo ako me ne bude mrzelo.

Inace taj InCD je bio neka najnovija verzija skinuta sa Getorder-a.

P.S. taj MT.Rainer je potpuno besmislena stvar :D

sto rece jddipqd

Meni sve to savrseno radi, bez ikakvih problema.
1. Iskljuci se (win-ov) Recording u properties od rezaca
2.Instalira se InCD (imam teac w540e - radi bez problema sa 3.5.xx.x)
Ako rezac/fw podrzava MTR pojavi se stavka u Properties od InCD-a ("Format disk to CD-MRW"), i nema nikakve komplikacije. Tu stavku mozete da chekirate, ili da ostavite nechekiranu (u kom slucaju je format klasican).

Sam RW medij nije bitan (dakle svaki podrzava mtr). Ne vidim da mi se bune (stari) TDK 4x, kada su formatirani sa chekiranom mrw opcijom.

Problemi mogu da se jave ukoliko neko proba da kombinuje razlicite pakete za udf. Npr, ako ima DirectCD pa proba da stavi InCD vrlo je verovatno da ce da dobije poruku o greski.

a kako to sve funkcionise jel onda mogu da recimo snimam na rezac iz windows commandera

Naravno

Snimas kao na bilo koji drajv: flopi, hard, usb flash...
Naravno, cd ce biti citljiv na masinama koje imaju instaliran "UDF reader", a i jedna bitna napomena: kapacitet se SMANJUJE formatiranjem na taj nacin, od 700MB moci ce da se iskoristi negde oko 450MB.

Od 650MB dobijaš tačno 535MB bez MRW, a sa MRW 438.5 MB.
MRW je lep standard ali imaju ga samo noviji rezači te ako formatiraš disk sa njim i odneseš ga kod nekoga čiji rezač ga ne podržava, a ima instaliran InCD, disk nećeš moći ni da pročitaš (ovo pišem uz malu ogradu jer nisam probao sa novim InCD-om 4.x).
Inače za MRW UDF disk nije potrebno uz sebe imati i reader jer se isti nalazi na samoj mediji, pa ako računar koji mu pristupa nema instaliranu UDF podršku (XP fabrički ima), moći će da pročita sa njega jednu html stranu koja uz hvalospev MtRainieru nudi i instalaciju readera, dok kod običnog UDF-a to nije slučaj.
Formatiranje same medije kod MRW diskova je osetno brže, bolje se snalazi sa greškama i, ako sam dobro upamtio, u letu obeležava loše sektore - običan UDF je to samo mogao prilikom formatiranja.

znaci li to onda da obicni citacti takve diskove ne mogu da koriste

WinXP ima ugradjenu podrsku za takve diskove i cita ih bez problema, a za starije verzije je potrebno da se instalira UDF Reader (manji od 1MB) i resetuje masina. Problem eventualno moze da nastane kod nekih starijih citaca koji nemaju podrsku za taj format.

raindog je napisao(la):
znaci li to onda da obicni citacti takve diskove ne mogu da koriste
Ako se dobro sećam, Teac 32x ne može da čita UDF (ili je to ipak bio 24x). Kao što je rečeno XP generički čita UDF ali ne i MRW UDF - za njih je potreban reader, ili ti tzv. "remapper", koji se nalazi na samom disku, međutim meni je došlo do problema na mašini koja ima rezač bez MRW podrške i instaliran InCD. Tada nisam ni mogao da pristupim disku i shvatio sam da je MRW nešto što nažalost neću koristiti - ostao sam na običnom UDF-u.
Da bi 95-ica i NT čitali MRW (Mount Rainier) - nije im dovoljan remapper nego ceo InCD

VIA je napisao(la):
Od 650MB dobijaš tačno 535MB bez MRW, a sa MRW 438.5 MB.
Od 700MB dobiješ 539MB, a od 650MB 503MB

Onda tu nešto zavisi od nekih drugih stvari jer kada sam pročitao tvoju tvrdnju, proverio sam disk od 703 MB i za njega mi javlja da ima isto 535 MB

VIA je napisao(la):
...

Ako se dobro sećam, Teac 32x ne može da čita UDF (ili je to ipak bio 24x). ...
Da bi 95-ica i NT čitali MRW (Mount Rainier) - nije im dovoljan remapper nego ceo InCD

Teac32x-eb uopste ne cita RW-e. Neke druge varijante oce.
Samo XP ima genericku podrsku za UDF, svi ostali zahtevaju bar "Reader", odnosno drajvere. A velicina slobodnog kapaciteta...nemam pojma od cega. Na raznim masinama i raznim rezacima-razliciti rezultati.

BokiPK je napisao(la):
Teac32x-eb uopste ne cita RW-e. Neke druge varijante oce.
CD532E-A čita RW, ali MRW ne (običan packet-writing nisam probao)

Vrh Dno