Šta je novo?

MSI Tomahawk Max B450 + Ryzen 3600 - šta je ovde crklo?

Učlanjen(a)
19.09.2000
Poruke
3,865
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600 + Scythe SCMG-5100
Matična ploča
Asus B550 TUF Gaming Plus
RAM
Kingston 2x16 GB DDR4 3200 CL 16
GPU
ASUS GTX 1080 ROG Strix 8 GB
Storage
Kingston SA2000 1 TB + 2x4 TB WD Red
Zvuk
Integralac
PSU
Cooler Master V750 gold
Kućište
Thermaltake Urban T31
Monitor
HP Envy 27'' 4K
Miš & tastatura
Mad Catz RAT 5 + Genius tastatura
Mobilni telefon
Samsung Note 20 Ultra SD 256/12
Pristup internetu
  1. Optički internet
Za početak, konfiguracija je:
- MSI Tomahawk Max B450
- Ryzen R5 3600 hlađen LC CC 120 kulerom
- 2 x 8 GB DDR4 3200 MHz Kingston Fury
- Kingston A2000 nvme 1 TB
- Napajanje Cooler Master V750
- Windows 10 pro

Od sinoć su počeli da se pojavljuju random plavi ekrani, sa uvek drugom greškom (CRITICAL_PROCESS_DIED, IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION i još štošta)... Deinstaliram jedan antivirus, drugi, sve isto. Da skratim priču, problem je u oba slota B memorijskog kanala (3. i 4. slot od procesora).
Elem, po defaultu od prvog dana memorija je po uputstvu bila u 2. i 4. slotu (DIMMA2 i DIMMB2), učitan XMP profil na 3200 i to je tako normalno radilo 7-8 meseci, nikada nije ništa menjano niti pomerano, niti overklokovano, niti stavljan drugi bios (do sinoć). CPU, MB, memorija i kuler su kupljeni novi pre tih 7-8 meseci i još su pod garancijom.

USB Memtestom sam testirao sledeće:
- Jedan modul u 2. slotu - sve ok
- Jedan modul u 1. slotu - javlja da će performanse biti oborene, ali sve ok.
- Jedan modul u 3. slotu - hiljade grešaka
- Jedan modul u 4. slotu - neće boot
- Oba modula u 2. i 4. slotu (default svih ovih meseci, i po uputstvu kako treba da bude) - hiljade grešaka
- Oba modula u 1. i 3. slotu - hiljade grešaka
- Oba modula u 1. i 2. slotu - sve radi, naravno u single channel. Tako sam sad ostavio dok ne nađem rešenje.
(gde piše "Jedan modul" to znači da sam probao prvo sa jednim, pa sa drugim modulom)

Stavio sam poslednji zvanični bios, resetovao cmos, sve isto.

Da li je problem u ploči ili u cpu (memorija bi trebalo da je ispravna, ostaviću celu noć da radi memtest ovako u 1. i 2. slotu da ih proveri za svaki slučaj)? Šta može da uzrokuje da samo jedan memorijski kanal ne radi? Da napomenem da ništa nije overklokovano, niti je bilo opterećivano na bilo koji način. Da li imate možda još neki predlog šta mogu da uradim pre nego što ovo odnesem na reklamaciju?
 
Poslednja izmena:
Ali koliko se cesto pojavljuju plavi ekrani?
 
Maltene prilikom svakog ulaska u windows. Apsolutno neupotrebljivo.
Ali evo sad sve radi normalno, kada su moduli u 1. i 2. slotu.
 
Na žalost, jedini pouzdan način da nađeš šta tačno ne valja je sistemom eliminacije, ali sa drugim 100% ispravnim komponentama ako ih imaš i ako možeš od nekoga da pozajmiš. Prema svemu što si napisao, meni liči na ploču.
 
Najpre ce biti da je ploca, nekako one najcesce i crkavaju. Da bi bio siguran trebalo bi da nadjes drugi procesor i drugu memoriju, dovoljno i samo jedan modul, pa da probas.
 
Hvala na pomoći, ali nemam nikoga ko ima Ryzen, dok 99% mislim da je memorija u redu. Tipujem na cpu ili mb, samo me zanima da li procesor kontroliše memorijske kanale ili ploča?
 
Memorijski kontroler je na procesoru ali so obzirom da ti u nekim slučajevima radi dobro, tipujem na ploču i memorijske slotove...
 
Pa ne radi... 3. i 4. slot ne rade (to je B kontroler), tj ima hiljade grešaka. 1. i 2. slot pojedinačno i zajedno rade dobro, a bilo koja kombinacija sa 3. i 4. slotom pravi greške.
 
Ja imam istu plocu i isti procesor i ponekada,mozda par puta mesecno takodje dobijem plavi ekran isto prilikom ulaska u win....taman kad win treba da se startuje,tap i plavi ekran......resetuje se i posle sve radi normalno.....mada,posto mi se to retko desava,nisam pridavao neku paznju....
 
Par puta mesečno? To je svakako previše. Pusti i ti Memtest (ako ti je memorija u dual channelu), možda imaš sličan problem kao ja.
 
Pošto ti je procesor bio pod LC CC 120 koji hladi više nego dobro, ja ne verujem da je procesor. Jeste to AMD, ali ne crkava to tek tako lako. Ako bi trebao da predpostavim, 20% da je crkao procesor, 80% da je crkla ploča. Da li je ploča u kućištu ? Da li si probao da staviš sve van kućišta i da probaš tako ?
 
AMD
Ploca,
Bukvalno identicna situacija, samo kod mene je bila ASUS M5A97 R2.0 i FX6300. Uzeo plocu polovnu, covek slao slike sa testa, ali test radio sa jednom memorijom. Kad je ploca stigla, ubodem ja 2 stapa i mac, ni da cuje u Dual Channel, samo u single. Odnesem kod druga u servis, izvrtimo sve kombinacije i reklamiramo plocu (sva sreca garanciju je imala pa dobih novu za upola novca).

Inte
Ploca
Kod druga (Haswell ili Ivy Bridge platforma) sastavljao sam komp sve novo i nikako da natera (prvo on zatim je zvao mene) da proradi Dual Channel.
Skinem proc, kad vidim krivi pinovi na ploci (kako ne znam) i to je bio uzrok. Maximus je bila neka ploca, reklamiramo je dodje nova i sve ok.

90% sam siguran da je ploca kod tebe problem.
 
Izgleda da je ipak do jednog modula. Zajedno u 1. i 2. slotu sam ostavio celu noc, ima greske, testirao ponaosob, jedan je ok, drugi nije.
Svakako svima hvala na pmoci :) ovo je jos najbezbolnije resenje.
 
Cekaj malo,ali koji bios sad imas na ploci,onaj poslednji?...ako sam dobro shvatio iz prvog posta,ti si svih ovih 7-8 meseci imao tu konfu sve ti radilo normalno,i pre neki dan si stavio novi bios od onda krecu plavi ekrani?

Ja bih pre rekao da je problem softwerske prirode,sigurno nije do procesora ili memorije,a verovatno ni do ploce....ja sam pre nekoliko meseci imao v34 bios za b450 tomahawk MAX i odjednom mi se pojavio problem da se komp ukljucuje iz drugog pokusaja (?!).....tj npr ukljucim komp i on odmah ode u sleep mod (?!),resetujem ga i on se ukljuci normalno...i tako je bilo par dana......i posto sam video po net-u da je bilo jos takvih iskustava,stavim mu noviji bios (pretposlednji),i od onda se normalno ukljucuje komp,nikada vise mi nije odlazio u sleep mod nakon starta...
 
^ Pa probaj jedan RAM modul za koji si siguran da je dobar u "problermatičnim" slotovima (3. i 4.) jer si tu pisao da neće boot ni sa jednim modulom u tim slotovima... Ako sa jednim modulom u 3. i 4. slotu hoće, a sa drugim neće, do modula je.

EDIT:
Bravo @Ulrich skroz mi je promaklo (a i ostalima) da je @Stormbringer_bg sinoć updatevao bios ploče. To je problem 100%.
 
Ne, sve je bilo ok 7-8 meseci, i onda su krenuli plavi ekrani, pa sam onda kao jedno od resenja probao poslednji bios (koji nije beta).
Svakako cu jos testirati memoriju i slotove, da budem 100% siguran.
 
Update, oba modula prave greške u bilo kom slotu. Ponekad prođe test, ali uglavnom ima greške. Ne mogu ni da instaliram Windows, plavi ekrani svako malo. Sutra ide komplet na reklamaciju.
 
Ček, pa to je pod garancijom? Pa ja bi to odmah sve komplet poslao na reklamaciju pa neka oni lupaju glavu šta je problem.
 
Jeste, kupljeno novo u oktobru prošle godine u našoj maloprodaji koju svi na benchu volimo :) i koja je poznata po revnosnom rešavanju reklamacija, tako da ne sumnjam da će sve biti kako treba.
 
Žao mi je samo što si toliko vremena izgubio probavajući sve žive kombinacije, ja za takve stvari nemam više živaca, a još manje vremena.
 
Da li si radio test na 3200MHz ili si probao da spustis na 2133MHz?
 
I jedno i drugo, nema razlike.
 
Crkla ti je ploca 99% tako je imeni bilo na ASUS ROG STRIX B450-E GAMING, odneo na reklamaciju i zamenili to jest da li mi da biram drugu plocu ili da vrate novac ja uzeo tad msi x570 to mi se desilo pre godinu god ipo tako nesto
stalno mi je izlazilo ko tebi plave ekran ili kako ga zovu ekran smrti
obarao sam i sistem i sta sve nisam radeo i neko vreme nema i pocne opet da izlazi ko tebe plavi ekran
i na kraju udjem u sistem i vidim mesto 16gb da vidi memoriju, on vidi 14, nesto gb i tad svatio da je do ploce
i odneo je na reklamaciju
mozda sam ti pomogo ovim
da kazem i ovo ploca mi je crkla posle 4 meseca od kupovine mislim na asus
 
Videcemo, odneo sam cpu, mem i mb u cetvrtak i rekli su da ce da testiraju. Ako je ploca, da li da ponovo uzmem istu ili da doplatim za neku bolju (i koju)? Potrebno mi je da ima barem jedan m.2 slot i jos barem 4 sata (pored nvme imam 3 harda i jedan DVD), kao i interni USB 3 konektor gde bih povezao 2 usb konektora na kucistu.
Sto se ove MSI Tomahawk Max tice, ona mi po svemu sasvim odgovara, samo ako ce redovno da crkava, onda da uzmem neku drugu, nije problem da doplatim koliko treba, samo da sve radi i da ne razmisljam vise o tome.
 
Da već nisi uzeo Tomahawk Max, ja bi ti baš nju preporučio. Moja preporuka je ovo.
 
Javili su mi iz servisa, ploča je crkla, šalju dobavljaču pa ćemo da vidimo šta dalje.
 
^ Ako je tako, i ako ponude, možda da doplatiš za B550?

EDIT: Ovu Asus TUF Gaming b550 plus koju ti je preporučio @alex303 imam ja, i radi savršenood prvog dana...
 
Poručio sam tu Asus TUF b550 plus gaming, trebalo bi da stigne u ponedeljak, doplatiću koliko treba i to je to.
 
Epilog - doplatio sam 7.380 dinara za Asus TUF b550 plus, sklopio komp i sve radi kako treba, a oni će dalje da završavaju sa dobavljačem za Tomahawk. Naravno, nova ploča, novi fiskalni i nova garancija od 36 meseci, a ne kao gomila pilićar firmi koja se pravi mutava i nastavlja garanciju od predhodne komponente.

Svaka preporuka za A**m za brzo i korektno rešavanje reklamacije :)
 
^ Pa jel' radi sad sve?
 
Nazad
Vrh Dno