Šta je novo?

MSI Radeon HD 7970 Lightning 3GB

bojsa

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
09.12.2005
Poena
395
Moja oprema  
Monitor
LG 27UD68-P
Laptop
Lenovo Legion 5 Pro
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB
Pametni uređaji
Suunto 9 Baro Titanium, Xiaomi AirPurifier 4 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nakon gotovo mesec dana konacno sam dobio vremena da malo detaljnije isprobam ovu kartu, jer je kod mene, ali nikako da dodje na red. Stalno su isli neki review-ovi, a iskreno sam zeleo malo detaljnije da piskaram o ovom modelu, jer sam primetio da dosta ljudi zanima, a da u recenziji nisam pokrio OC deo kako treba. Nazalost tesni termini su problem sa kojim se sve cesce suocavam, pa nekad ne ispadne sve kako zelim. Zato cu sada malo vise da se pozabavim R7970 Lightning-om, koji je stvarno odlicna karta i zasluzuje to, a taman sam i dobio priliku da se malo igram sa novim Tamron objektivom koji sam nabavio. Elem, predjimo na stvar... :)

Karta stize u povecoj kutiji, ali realno gledano, osim kablica koji sluze da izvedu merne tacke za napone, apsolutno nije van granica standardnog (disk, uputstvo, molex i video konvertori)... Na kutiji su nabacane sve informacije o karti, sto je prilicno kul, jer 90% informacija o njoj mozete upravo odatle saznati :)

Evo i jedna slika na kojoj stoji pored mog GTX 560 Ti Hawk-a, pa moze da se zakljuci da je karta zapravo veoma velika. Dopada mi se to sto ima cetiri DP-a i dva DVI-a, mada smatram da bi nijedan model ove klase ne bi trebao da ima manje...

Pozadi se nalazi GPU Reactor, oko kog se digla poveca prasina, ali sustinski sumnjam da u realnim okolnostima postoji ikakav benefit od njega i verujem da je sustinski njegova prednost kada karticu stavite pod LN2, dok na vazduhu tesko moze da se vidi razlika, tj. ja nisam, a prilicno sam namucio kartu :)

Naravno, kao ni jednu kartu koju uzmem da testiram, nisam uspeo da izdrzim, a da je ne rastavim kompletno :D Puno delova ima, ali nije rasklapanje nije dugo trajalo, na backplate-u se prakticno nalaze svi srafovi, osim dva na panelu sa video izlazima.

TwinFrozr IV kuler mi je jedan od najvecih "highlight-a", jer ima dva veoma tiha ventilatora precnika 100mm, koji su i na 65% prihvaljivo bucni, a prilicno se brzo vrte. Uz to, gomila heatpipe-ova koje MSI naziva SuperPipe i masivno telo cine kartu najhladnijim HD 7970 koje sam probao do sada, a bilo ih je dosta. Dizajn ne bih previse komentarisao, jer je to stvar ukusa, ali da je dobar, dobar je za sve pare :)

Baza kulera nije takva da heatpipe-ovi nalezu na GPU, sto je cudno, jer kontam da s obzirom da sve veci broj proizvodjaca to radi, taj sistem ne moze biti los. Ipak, baza bi trebala biti od niklovanog bakra, tako da je prenos toplote i pored toga veoma dobar. Dopada mi se fora sa ventilatorima, koji se prvih 30 sekundi nakon paljenja kompa vrte u kontra smeru kako bi skinuli prasinu sa sebe.

Osim kulera, tu se nalaze i GPU Reactor koji je zasebna plocica koja se ubada sa zadnje strane PCB-a, a preko njega ide plastican poklopac. Prisutan je backplate, kao i aluminijumski hladnjak koji prekriva memorijske cipove i naponsku jedinicu, a grupnu sliku imate gore.

Kad smo vec kod pozlacenih elemenata, treba pomenuti da su osim zavojnica, pozlaceni i video izlazi :)

Kompletan PCB izgleda zaista dobro, nakrcan je elementima koji se vode pod Military Class III, ali iako su navedene razne tehnologije, nista nije bitno, koliko to da kada pogledate kartu vidite da je izdrzljiva.

Naravno, tesko je preskociti pozlacene oklopljene zavojnice, kao i bakrom oklopljene MOSFet-ove i iako crno/zlatno nije moj "cup of tea", kada pogledam 17-faznu naponsku zaboravim na boje :d

Kako se i ocekuje od Lightning-a, postoji softverska kontrola napona, koji se vrse preko CHiL cipa, a putem Afterburner-a (skinite Beta 15 verziju, poslednja verzija trenutno), mozete kontrolisati GPU, Memorijski i AUX napon. Na gornjem delu PCB-a se nalaze i merne tacke da bi se vrednosti mogle meriti pomocu unimera.

Jos jedna zanimljiva stvar je Unlocked bios, koji Afterburner cita kao LN2 bios. Fora je u tome da se eliminisu sve OCCP, OVP i ostale zastite, kao i da se povecavaju maksimalne vrednosti za napon, power limit i taktove. Iako sam tokom merenja potrosnje sistema primetio da je karta trosila vise u load-u, nisam dobio mogucnost da povecam napon na 1.7V, kao onaj lik koji je nabio GPU na 1800MHz, vec mi je ogranicenje bilo na 1300MHz. Mogao sam da dodam onaj string u config.exe kod Afterburnera, ali nije bilo poente, jer sam se ionako igrao na vazduhu :)

Sto se taktova tice, kada se koristi regularan bios, kod kog sve funkcionise fabricki, taktovi su 1070MHz za GPU i 1400MHz odnosno 5,6GHz za memoriju. Ukoliko se prebaci na otkljucan bios, taktovi se vracaju na referentne vrednosti, ali se karta oslobadja svih ogranicenja i postaje dakeji zahvalnija za overklok.

BIOS 1. - ceo screenshot u attachu
hd7970_lightning_default.gif

LN2 BIOS - ceo screenshot u attachu
ln2_gpuz.gif

Nakon malo duzeg igranja, postigao sam 1280MHz za GPU i 1580MHz za memoriju, sto je efeketivno 6320MHz, a evo i 3DMark11 rezultata. Nazalost, malo sam ogranicen procesorom, ali boze moj :)

Performance Preset:

3dm_11_1280.png

Extreme Preset:

3dm_11_extreme.png

Mislim da je ovo dosta za sada, u narednom periodu cu okaciti jos testova, kao i ostatak zanimljivih informacija. Ukoliko nekog zanima, sve slike koje sam uradio stoje na mom Photobucket nalogu na ovom linku.

Prilozi

• 3dm_11_1280.png
    3dm_11_1280.png
    601.2 KB · Pregleda: 115
  • 3dm_11_extreme.png
    3dm_11_extreme.png
    604.1 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Au ne mogu da verujem da si odshrafio sve do panja :D extra rezovi, bruka karta

Svaka cast na opisu, kartica je monstrum !Izgleda da 100mm fanovi postaju novi trend .

Ne volim ati ali volim lightning kartice; a ova je extra!! Pohvale za test!!

E pa bojsa, svaka čast, pošteno si ovo odradio. Sve pohvale za uloženo vreme i trud, vidi se da si se potrudio.

Željno iščekujemo šta ćeš još da otkriješ u vezi ove kartice.

E ovo je vec test, a i karta je takva da, verujem, motivise na entuzijazam ;)

Interesuje me da li joj je limit tih 1280MHz ili si tu stao zbog nedostatka vremena. Po netu se cesto moze naci da joj je tu negde zaista limit, pominje se 1275MHz kao magicna barijera za 24/7 na vazduhu za sve HD7970 pa i lightening, ako budes imao kad da istestiras max oc domet, javi nam rezultate:wave:

To je to za vazduh, dalje od ovoga nisam uspeo da izvucem, probao sam sve dostupne kombinacije napona. Kontam da je vreme hladnije, pa da ohladim ceo stan, mozda bih izvukao nesto vise, ali sto se vazduha tice, to je to :)

Odlican opis, karta je stvarno vredna paznje i ovakvog detaljnog opisa sa oc.

ja ne bih rekao da je ovo test, al kao dodatak onom zvanichnom testu nije loshe, samo i dalje nekompletno.
ochekujem josh rezultata i mozda neko poredjenje ako moze sa gtx 680, obe OC-ovane do maximuma. to bi bilo sjajno.

shto se tiche baze kulera, mislim da nisi u pravu. direct hit pajp je ok samo na kartama (nvidia uglavnom ,ako ne i samo ona), koje imaju poklopac preko chipa, koji je 4-5x vece povrshine nego sam chip, i u tim sluchajevima, naravno da je bolje direktan kontakt.
u slushaju atija, gde je go chip, malih dimenzija, mnogo gore bi bilo da je tako uradjeno. zato prvo alu plochica, pa pajpovi preko ;)

ja ne bih rekao da je ovo test, al kao dodatak onom zvanichnom testu nije loshe, samo i dalje nekompletno.
ochekujem josh rezultata i mozda neko poredjenje ako moze sa gtx 680, obe OC-ovane do maximuma. to bi bilo sjajno.

polako, jos cu testova raditi :)

Jasno mi je to za AMD, ali TwinFrozr kuler ne primenjuju taj sistem ni kada su NV karte u pitanju, doduse GTX 680 koristi mali cip, tako da ce to ovog puta zapravo imati smisla :)

Poslednja izmena:
Dobar opis.Mrak kartica.
Ono sto sam primetio oko overkloka definitivno ne pomaze ni nereferentni dizajn
jer sam chip udara u wall negde oko 1250 Mhz ,kod ovakvih edicija prelazi nesto malo preko.
U poredjenju sa referentnim kartama,izgleda da je ipak toliki potencijal.

Steta sto ima taj wall, ne znam koliko bi isla pod vodom ali i light sasvim korektno hladi. Voda bi ga spustila 20 stepeni sigurno ali koliko bi bilo preko 1300 je pitanje. Mozda bi visi napon dao nesto ali kazes da nisi mogo preko 1.35 i ako se prica o 1.7v mozda to ide samo za LN. Za 28n je 1.35V plafon posle krece degradacija s tim sto pod LNom je to manje izrazeno ali to nije 24/7

Poslednja izmena:
Meni ova kartica mnogo mocno deluje,ima te neke sportske linije pa me iz tog razloga podseca na agresivni sportski auto konkretno na ovaj..

P.S.Nije spam,samo izarazavam impresiju vezano za kartu..

Prilozi

• ford-gt-car 2.jpg
    ford-gt-car 2.jpg
    131.1 KB · Pregleda: 239
@bojsa
Opet si skidao slike sa tamo nekih sajtova hahahahhaha :D

Mogu da primetim da sa rezultati dobijeni u 3Dmarku11 indeticni kao kod 680 gtx na 1175mhz. Mislim na gpu scor.
Inace to je veoma lepa igracka, za razliku od ovo monotone i smaracke 680GTX karte, koja sem dobrih performansi uopste nije zanimljiva za igranje, nece ni 10mhz makar za testove, preko ovih stabilnih 1175 :(

Interesantno, ja se nadam, Vezmar mi je obecao 680-icu sa DCII hladjenjem i to da ce biti malo duze kod mene da je isprobam detaljnije, valjda ce biti malo veca margina za OC :)))

Vrh Dno