Šta je novo?

MSI P67A-GD65 (B3) Bios

koma

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2001
Poena
620
Ljudi da li vama deluje ovaj bios kao da je nezavršen. Prilikom bootovanja ispisuje neke bez veze parametre te 99, te A1, A3..... Skrin sa parametrima kao svaka normalna ploča što ima se pojavi bukvalno 10-i deo sekunde i nestane. Mislim na šta to liči :)
Da li da to reklamiram ili to tako treba ? :)

Pozdrav,

Ma takav je, skrin protrči da bi bio brži boot... A ti "parametri" koje ispisuje su POST kodovi, kada se negde zaglavi, da znaš (odnosno podrška) gde se zaglavilo.

Kao i većina P67 biosa, ima još gomilu bagova, pa su update-ovi česti. Poslednji (beta) bios je verzija v1.10B1, a poslednji zvanični je v1.8 (taj ti je došao uz ploču).

Nakon par dana "igranja", bagove koje sam primetio su:
1) Cold boot bug na >4.4GHz (iz Win mogu da dignem na recimo 4.6GHz, mogu da resetujem računar i prebacim na 46x množilac i lepo se digne na 4.6GHz i prolazi i linx i prime95 bez problema, ali ako ga skroz ugasim pa kasnije upalim, nakon POST-a jednostavno kursor ostane da blinkuje u gornjem levom ćošku i uopšte ne pokušava da učita windows)
2) Visok vdroop bez obzira namestio opciju High ili Low vdroop - namestiš CPU napon na recimo 1.30V, u idle bude 1.32 pod load-om čak 1.36V, u CPUZ provereno i multimetrom
3) Isključivanje spread spectrum opcije daje trenutno zamrzavanje
4) Osim kada je napon na auto, ploča ne spušta napon dok je idle. Naravno, kada je na Auto ploča žešće overvoltuje prilikom overkloka, ali korektno spušta u idle. Dakle izbor je ili (previsok load napon i korekta idle) ili (ok manuelno podeseni load napon i bespotrebno visok idle napon)

Poslednja izmena:
Ne mogu da shvatim da posle toliko vremena biosi za SB ploce su toliko jos bagoviti da to stvarno nervira to vazi za sve proizvodjace gomila beta biosa ali ni jeda ne resava probleme od overvolta do raznih memorija i stabilnog rada, nikad neznate sta ce da vas zaskoci pogotovu ako menjate hardver. Neki se pravdaju B3 revizijom ali ona po meni nema nikakve veze sa ovim problemima koji se javljaju. Razmisljao sam da uzmem ASUS ali ista je prica

Svako ima svoje bubice, i Gigabyte, i MSI i ASUS... Provereno!

Verujem da će za mesec-dva većina bagova da bude pročišćena, ipak su SB ploče u opticaju tek nekoliko meseci.

MSI P67A-GD65 je mama Mara plocha za Asus i Gigabyte iz licnog iskustva...ja sam na 1.8 BIOS-u a drugar je stavio zadnju betu...a kako radi meni evo linka:
http://img851.imageshack.us/i/linx48ghz.png/
odradjivao sam SuperPi na 5.4GHz na 1.55V i onda plocha josh malo doda... a klokovanje u tri poteza sto bi rekli a ne kao kod Asus-a 23452345435345 podesavanja i ni onda ne radi stabilno .....jednom recju plocha MSI P67A-GD65 FANTASTICO !!!

Nisam još stigao mnogo da se poigram sa overclock mogućnostima, mada kao prvo sam (Iz)bacio onaj jadni Intelov kuler - ne znam kako ih nije blam da to uvaljuju sa i5-2500K...uzeo sam cooler master Hyper 212+ i on je toliko glasan da to nije normalno kada se optereti sistem...
Mada opet da se vratim na temu...bagove nisam stigao da otkrijem, ali mislim stvarno MSI treba da bude blam da izbace nezavršen bios. Pa valjda je osnovna kultura da prikaže osnovne podatke o procesoru i memoriji prilikom butovanja...

Pozdrav,

Da ne bude da sam naveo samo loše strane, tj. bagove, ono što je dobro kod ove ploče je:

1) Sveoubuhvatni odnos kvaliteteta+funkcionalnosti i cene. Čini mi se da ni jedna druga P67 ploča trenutno ne nudi ovakav balans. Najbliže bi bile Asus P8P67Pro (ali je trenutno bagovitija od ove MSI) ili Gigabyte GA-P67A-UD4 (ali je za nijansu skuplja i ima par sitnica manje).
2) Obilje mesta oko CPU socketa, pa se lako i bez rizika montiraju i najveći kuleri
3) Lepo razmaknuti PCIx16 konektori, pa se kartice u SLI ili CF lepo hlade
4) Konektor sa voltage check point-ima
5) Dodatne i korisne funkcije u UEFI BIOS-u - testiranje memorije, očitavanje SPD-ova, itd.
6) ControlCentarII, za OC pod windows-om, za klasu bolji od Gigabyte-ovog Easytune-a
7) stari dobri serijski port (16550 FIFO)

Da li ti memorija radi na 1600MHz ili 1866MHz kada je CPU na 4.6GHz....ako radi daj podesavanja please :)

Radi čak i na 2133MHz ako je tako namestim (tada na 2T 10-11-10-27).... Na 1866MHz radi na 1T 8-10-8-24, ovo se pokazalo kao optimim za brzinu. Na 2133 je samo marginalno brže u sintetici, nije vredno dodatnog zagrevanja čipova...

Najbolje je namesti na XMP kako bi ti ploča setovala one druge, manje važne parametre korektno, a ove važnije postavi kako sam napisao.

Nisam još stigao mnogo da se poigram sa overclock mogućnostima, mada kao prvo sam (Iz)bacio onaj jadni Intelov kuler - ne znam kako ih nije blam da to uvaljuju sa i5-2500K...uzeo sam cooler master Hyper 212+ i on je toliko glasan da to nije normalno kada se optereti sistem...
Mada opet da se vratim na temu...bagove nisam stigao da otkrijem, ali mislim stvarno MSI treba da bude blam da izbace nezavršen bios. Pa valjda je osnovna kultura da prikaže osnovne podatke o procesoru i memoriji prilikom butovanja...

Pozdrav,

Reguliši obrtaje H212+, verovatno može u BIOS-u, ili ima neka MSI-eva alatka u kojoj može da se podesi profil. Barem sam ja tako odradio na Asus-u.

To je već regulisano jer po default-u vrti na max. Stavljeno je da se zavrti maksimalno kada pređe 50C. Do tada radi na 50% - nečujno. Mnogo bre bučno kada pređe 50C...

Nego jel' neko probao Winky sa MSI diska, kod mene u beskonačno čeka i ništa...takođe paragon 9 neće...Hirens sa Win XP lite radi bez problema...

CPU-Z kaže da memorija nije Dual DDR, dok Aida64 uredno prijavi da je sve OK (dual).

Izgleda da svaka memorija po default-u mora na 1333 i to mora ručno da se menja, kod mene 1600 mora da se promeni u biosu i napon se automatski promeni sa 1.5V na 1.65V

Pozdrav,

Nadam se da će srediti problem sa SteelSeries Xai mišem. Treba da se čeka 2 minuta za POST kada je miš u USB portu. I kad god rebootujem moram da čupam miša da nebi čekao.

Rade na ispravljanju bagova, rade, al' koliko ih ima trebaće im godine da ih sve poprave... :(

Nadam se da će srediti problem sa SteelSeries Xai mišem. Treba da se čeka 2 minuta za POST kada je miš u USB portu. I kad god rebootujem moram da čupam miša da nebi čekao.

proveri da nemas u biosu neku opciju za "enable legacy usb devices" ili tome slicno tipa -odaberi sporije usb brzine. obavezno koristi usb2 a ne usb3 port.

pokusaj da " ocistis drajvere za misa, a zatim skini sa sajta najnovije za tvoj operativni sistem,restartuj sistem ( obrati paznju da ne klokujes magistralu ) i kreni u instalaciju ali bez ukljucenog misa. ako ti tokom instalacije drajvera zatrazi da konektujes misa- uradi tako, ako ne ponovo ugasi komp / ukljuci misa pa upali komp.

trebalo bi da radi, a ako ne problem je do drajvera tj. misa

cao svima, interesuje me razlika izmedju ove i gigabyte p67-ud5 ploce s obzirom da je razlika u ceni 80-ak evra, pritom mislim na napajanje, na oc mogucnosti i sl... a ne na neke pci slotove ili broj usb-ova i takve gluposti...hvala...

Hm... Dignem u bious dram freq na 1600mhz, a on mi i dalje u control centeru pokazuje 1333mhz ? Kako da podignem to na 1600mhz ?

Ne brini, ako si podesio u biosu to je ok. Jer izgleda da se Intel i proizvođači memorija i ploča nisu baš dogovorili, jer i kod mene je to slučaj. Čak i na Kingston-ovom sajtu piše da je memorija Hyper-X deklarisana na 1333 MHz i 1.5V; ali da može da radi i na 1600MHz i 1.65V (kao takvu sam je i kupio 1600MHz). Control center čita parametre koji su upisani u ddr3 memoriju što je neispravno.
Aida64 daje najtačnije informacije.

Pozdrav,

proveri da nemas u biosu neku opciju za "enable legacy usb devices" ili tome slicno tipa

SteelSeries Xai nije legacy device. A i da jeste, ta stavka je po defaultu uključena u biosu.

obavezno koristi usb2 a ne usb3 port.

USB3 je backward compatible sa USB2 uredjajima. I miš mi radi na USB3 bez problema na USB3 portu. Problem je u BIOS-u.

pokusaj da " ocistis drajvere za misa, a zatim skini sa sajta najnovije za tvoj operativni sistem,restartuj sistem

Očigledno ne znaš o čemu mi ovde pričamo. Problem nema veze ni sa drajverima, ni sa operativnim sistemom a najmanje ima veze sa mišem.

( obrati paznju da ne klokujes magistralu ) i kreni u instalaciju ali bez ukljucenog misa. ako ti tokom instalacije drajvera zatrazi da konektujes misa- uradi tako, ako ne ponovo ugasi komp / ukljuci misa pa upali komp.

:)

trebalo bi da radi, a ako ne problem je do drajvera tj. misa

Problem se javlja pri POST-u ako znaš šta to uopšte znači.

Očigledno ne znaš o čemu mi ovde pričamo. Problem nema veze ni sa drajverima, ni sa operativnim sistemom a najmanje ima veze sa mišem.

o presvetli kalifu izvini sto ja neznam o cemu to vi ovde pricate.

izgleda da ti preostaje samo jedno: baci misa u djubdje, i pitaj nekog ko se razume u miseve sta ti preporucuje.

ja kao laik mogu da ti preporucim microsoft sidewinder-a,radice cak i na tvom kompu.

Tema nisu miševi. Ali hvala u svakom slučaju.

Ma ja imam sad problem sto se tice buke kulera... Kad se upali racunar jako je bucan i broj rpm ne opada, sta treba podesiti u biosu da smanjim tu buku? Nekad se vremenom smanji ali sad zadnja dva puta kad sam ga palio konstantno drzi obrtaje ne obara ih i to me nervira, a temperature su ok.

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk

36 stepeni...

Edit: Problem resen :)

Poslednja izmena:
stigla ploca sa biosem 1.8 i vreme je bilo da se sklopi novi sistem sa majkadaskom MSI P67A-GD65 (B3), ASUS grafikom i ostalim vrlo vaznim komponenetama.:d
evo i pokoja slika

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    125.8 KB · Pregleda: 659
  • 2.jpg
    2.jpg
    144.4 KB · Pregleda: 78
  • 4.jpg
    4.jpg
    133.2 KB · Pregleda: 62
  • 5.jpg
    5.jpg
    128.5 KB · Pregleda: 69
  • 6.jpg
    6.jpg
    124.7 KB · Pregleda: 75
Poslednja izmena:
Lepo :) Nego primetio sam jos jednu cudnu stvar, mreza mi odjednom postane limited i pukne mi net... Kad odradim disable i enable ponovo proradi... To malo iritira, neznam dali je to do ploce...

do ploce nije nemoj da se brines.

skini nove lan drivere sa MSI sajta pa ih stavi.
a moguce je da

ti ( ti ) operativni sistem nije pravilno konfigurisao mrezu

da antivirusni softver pravi cvece

da si prilikom instaliranja os-a ili antivirusa odabrao ne odgovarajuce parametre.

obavezno iskljuci windows-ov firewall,
kao i sve windows-ove ugradjene zastite tipa ovo ono i to,
stavi neko pristojno resenja tipa Eset Smart Security ( 64bit verziju ako koristis win764 )
instaliraj nove drajvere za tvoju plocu sa MSI sajta

a pre svega toga ucitaj nazivne vrednosti u bios, i mora da radi internjet
:d

(naravno ako prekidi nisu izazvani sa strane provajdera )

Poslednja izmena:
Lepo :) Nego primetio sam jos jednu cudnu stvar, mreza mi odjednom postane limited i pukne mi net... Kad odradim disable i enable ponovo proradi... To malo iritira, neznam dali je to do ploce...

Ista stvar i kod mene. I samo disable/enable pomaže.

mene mreza ne *****ava, cima me overkock. namestim mnolizac na 45x voltazu na 1.28v posle par minuta plavi ekran. jel treba jos nesto da se podesi? masina je iz opisa.

Ma odradi automatski overklok, to ti pruza maticna ploca :)

Vrh Dno