Šta je novo?

Msi Neo2 1t/2t

Stojcha

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
650
Ajde jedno pitanje za vlasnike (ponosne ? :d ) ploce MSI K8N Neo2.

Interesuje me kako utvrdjujete da li vam memorija radi na 1T ili 2T ?

U BIOS-u i po inicijalizaciji mi stalno ispisuje 1T. Problem mi je kod memorijskog FSB preko ~260MHz. Glupava Sandra (a i ostali programi) prijavljuju chas 1T, chas 2T. Nikako da odluche koja je vrednost :d

Inache ovo se deshava u uzastopnom startovanju testova. Znachi chas je 1, chas 2 :crash:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?s=&threadid=37345&perpage=25&pagenumber=1

Za 2T Disable (sto je u stvari 1T) konsultuj offset 0x90 prebaci u 32bitni mod (ispis) i nadji bit 28. Naravno, koristi WPCREDIT.

Probaj i sa A64 tweakerom, trebalo bi da ti ispise da li je 2T disabled ili ne.

"When this bit is set, DRAM commands and address will be
driven for 2 clock cycles and qualified with an associated chip select on the second phase of the 2 clock command and address."

Pogledaj attachment.

Prilozi

• dram_cfg.gif
    dram_cfg.gif
    18 KB · Pregleda: 100
Poslednja izmena:
Kao sto Lukija rece, pise u A64tweakeru 2T timing disabled ako ti radi na 1T.
Mada ako ti pri bootu ispisuje da memorija radi na 1T,
ne vidim razlog zasto ne bi bilo tako.

Uostalom, probaj u Sandri da izmeris protok sa 1T, pa posle sa 2T
i primetices razliku.

srkiller je napisao(la):
Kao sto Lukija rece, pise u A64tweakeru 2T timing disabled ako ti radi na 1T.
Mada ako ti pri bootu ispisuje da memorija radi na 1T,
ne vidim razlog zasto ne bi bilo tako.

Uostalom, probaj u Sandri da izmeris protok sa 1T, pa posle sa 2T
i primetices razliku.

Izvinjavajte, malo sam bio nedorechen.

Ovo se desava pri kombinaciji vecih vrednosti FSB i frekvenciji CPU preko 2,4GHz. Desava se da ako fiksiram 1T (ili 2T) u BIOS-u, pri testiranju u Windozi se menja 'samoinicijativno'.
Kad se desi 'promena', memorijski protok u Sandri skache ili pada za 300/400 poena, sto je manje nego sto bi trebalo da bude za 1/2T opciju.

A64Tweaker uredno prijavljuje Enabled ili Disabled za 2T opciju kada se promeni, ali bez da ja menjam bilo sta. Probao sam i WPCREDIT ali se isto desava.

Inache sam na net-u video par slicnih prijava i izgleda da se odnose na nestabilnost memorijskog kontrolera na procesoru.

Ovaj primerak Winchestera sto mi je trenutno u mashini je inache bas 'slabasan' sto se tiche o/c-a. Jedva izvlaci 2,7 sa 1,85V i vrlo je verovatno da prolupa vec na 2,4GHz.

Znachi, interesuje me da vidim da li je jos neko imao anomalije kod visokih frekv. CPU.

Pazi, anomalija je bilo i to vezanih za plocu: otkljucanih SATA 1 i 2 portova koji ne dozvoljavaju OC preko 250FSB pa sve do undervoltinga procesora, ali sa memorijom (ili mem. kontrolorom u CPU) dosad nisam imao problema, pod uslovom da si je bocnuo u 1. i 2. slot.

U svakom slucaju pogledaj ovaj link (The OFFICIAL MSI K8N Neo2-939 tips and tricks guide thread):
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=43033

srkiller je napisao(la):
Pazi, anomalija je bilo i to vezanih za plocu: otkljucanih SATA 1 i 2 portova koji ne dozvoljavaju OC preko 250FSB pa sve do undervoltinga procesora, ali sa memorijom (ili mem. kontrolorom u CPU) dosad nisam imao problema, pod uslovom da si je bocnuo u 1. i 2. slot.

U svakom slucaju pogledaj ovaj link (The OFFICIAL MSI K8N Neo2-939 tips and tricks guide thread):
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=43033
To sa SATA portovima sam odmah primetio. Ne radi ni na 250 ako je SATA 1 i SATA 2 iskoriscen. Memorija radi sasvim ok i u DIMM3 i DIMM4. Skoro nikakve razlike nema.
Stojcha je napisao(la):
Ovo se desava pri kombinaciji vecih vrednosti FSB i frekvenciji CPU preko 2,4GHz. Desava se da ako fiksiram 1T (ili 2T) u BIOS-u, pri testiranju u Windozi se menja 'samoinicijativno'.
Kad se desi 'promena', memorijski protok u Sandri skache ili pada za 300/400 poena, sto je manje nego sto bi trebalo da bude za 1/2T opciju.

A64Tweaker uredno prijavljuje Enabled ili Disabled za 2T opciju kada se promeni, ali bez da ja menjam bilo sta. Probao sam i WPCREDIT ali se isto desava.
Sad te tek nista nisam razumeo.... DRAM command rate fiksiras na 1T tako sto stavis 2T command rate na Disabled i u BIOS-u i u A64 tweakeru. Ako stavis u BIOS-u na disable, bice ti 1T command rate, a ako stavis u tweakeru na 2T Enabled, a u BIOS-u na disabled, opet ce ti biti aktiviran Dram Command Rate na 2T, i u Sandri ce ti iskoriscenost protoka biti za 10% manja nego sa komandom na 1T.
Naravno, mnoge aplikacije koje zavise od memorijskog protoka bice sporije.
Prema tome, ako si na Dram Command Rate 2T = Disabled, imao protok 6000 MB/s, ovako ces imati oko 5300 MB/s, a mozda i manje.
Sto se tice tvog winchestera, na 2.7 sa 1.8v pa i manjom voltazom vecina moze, ali jedva, na 2.4 bi morao da ti radi bez problema na default naponu, vecina primeraka tako radi.
A to sto kazes da se Command Rate menja "samoinicijativno", to jos nisam video, mada moguce je da originalan BIOS smara. Ukoliko ti je A64 tweaker iskljucen iz startupa sa sve disejblovanim 2T tajmingom, nema razloga da ti menja command rate. Desavalo se kod nekih ploca da pri overkloku magistrale i memorije BIOS samoinicijativno promeni delilac za memoriju, na primer kod Chaintech Zenith-a.
A sto se tice SiSoft Sandre, ne veruj zeni koja laze !!! :d

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Sad te tek nista nisam razumeo.... DRAM command rate fiksiras na 1T tako sto stavis 2T command rate na Disabled i u BIOS-u i u A64 tweakeru. Ako stavis u BIOS-u na disable, bice ti 1T command rate, a ako stavis u tweakeru na 2T Enabled, a u BIOS-u na disabled, opet ce ti biti aktiviran Dram Command Rate na 2T, i u Sandri ce ti iskoriscenost protoka biti za 10% manja nego sa komandom na 1T.
Nisam ni ja nista razumeo dok nisam probao vise puta 😀

U BIOS-u stavim 1T, u A64Tweaker-u stavim 2T:disabled, ugasim Tweaker. Posle vishe uzastopnih i naizmenicnih pustanja Sandre i provera u Tweakeru, u jednom trenutku se 2T samo prebaci na enabled.
To se primeti i u protoku u Sandri, ali protok nije toliko manji koliko bi bio kada iz BIOS-a stavim 2T. :wall:

drfedja je napisao(la):
Sto se tice tvog winchestera, na 2.7 sa 1.8v pa i manjom voltazom vecina moze, ali jedva, na 2.4 bi morao da ti radi bez problema na default naponu, vecina primeraka tako radi.

Nabo sam ga za desetku :d , mada zbog ovoga sa memorijom moze da se desi da nije bash skroz sabran.

drfedja je napisao(la):
A to sto kazes da se Command Rate menja "samoinicijativno", to jos nisam video, mada moguce je da originalan BIOS smara. Ukoliko ti je A64 tweaker iskljucen iz startupa sa sve disejblovanim 2T tajmingom, nema razloga da ti menja command rate. Desavalo se kod nekih ploca da pri overkloku magistrale i memorije BIOS samoinicijativno promeni delilac za memoriju, na primer kod Chaintech Zenith-a.
A sto se tice SiSoft Sandre, ne veruj zeni koja laze !!! :d

Ma sa originalnim nije htela memorija preko 220.
Ovo mi se desava sa modovanim BIOS-ima od 1.3x do 1.51 (koji mi je trenutno na ploci).

Nazad
Vrh Dno