Šta je novo?

MSI KT4V + Barton 2500

• Začetnik teme connta
  • Datum pokretanja
C

connta

Guest
interesuju me tudja iskustva oko overclockinga ove kombinacije... da li je uopste moguce... kapirao sam da sve uradim podizanjem FSBa na 200Mhz... uz sve ovo imam memoriju PQI (neznam za firmu ali meni su zapali dobri primerci) koja radi na najostrijim setovanjima na 400mhz (tipa ultra seting, CL2.5) a na 333 jos bolje (CL2) sto je i logicno...

ovaj moj primerak bartona je zakljucan tako da od promene mnozioca (cini mi se da na ovoj ploci to nebi ni mogao da odradim) nema nista ali kako bi reagovao na 200 FSB i ako moze neki mali guide kako to da uradim... cini mi se da ako samo u biosu promenim sa 166 na 200 i save-ujem da ce mi komp zabosti pri bootu... i to pre nego izbaci bilo sta... a na d bracketu ce mi reci "cpu error"... i onda moram da flashujem bios pa opet sve da setujem sto smara... da li bi mozda reagovao da mu podignem napon ili treba da podesim nesto drugo...

bilo kakav info je dobrodosao...

1. Pitanje je da li ce ploca podrzati 200MHz, ali po specifikaciji bi trebalo. Nista dok ne probas i uveresis se sam
2. Opet, pitanje je da li ce i tvoj Barton raditi na 200 MHz FSB-a? Ljudi jesu oc Bartona na nacin koji si opisao ali sve zavisi od primerka procesora.
3. Ako ti komp zakuca, tj. dobijes crn ekran, neces naravno morati da flashujes BIOS vec ces morati jednostavno da clear-ujes CMOS. Clear CMOS-a se radi jednostavno(Obavezno iskljucis napajanje sa elektricne mreze.Pored baterije se nalazi jumper koji se po defaultu nalazi na prvom i drugom pinu /procitaj u uputstvu za plocu gde se nalazi/ koji kratko izvadis i 5 sekundi drzis prespojeno na drugom i trecem pinu a potom vratis na default, tj. na prvi&drugi pin. Nadam se da sam ti prakticno objasnio. Pri ovoj operaciji ces dobiti BIOS po defaultu, tj. kao fabricki izbacena ploca na trziste)
4. PQI memorija ce ti raditi i na CL2 kao DDR400 najverovatnije ali pri podizanju FSB-a na 200 obori sva podesavanja za memoriju pa ako procesor proradi na 200, tek tada se igraj sa memorijom.

Ajd...pa pisi sta si uradio.

my bad... kad sam rekao flashujem bios na to sam i mislio (clear CMOS)... greska u izrazavanju... svejedno smara ponovo sve namestati X puta dok (ne)proradi...

pazi radice na CL2 na 400 ali mi tada vidi samo jedan modul (imam 2x256)... neznam zasto... probao sam da im zamenim mesta, da jedna stavim u prvi jedan u treci slot... ma sve moguce kombinacije i nista...

skinuo sam i najnoviju verziju biosa i nije pomoglo... jedino me mrzelo da sad isprobavam sva moguca setovanja memorije da vidim da li ce ako neko malo smanjim memorija proraditi na CL 2 a opet ako nesto smanjujem da bi nesto povecao to mu dodje jako mala dobit ili skoro nikakva (bar mi se tako cini), koliko je uopste CL setovanje za memoriju vazno tj da li ono donosi najvece ubrzanje...

Nece ti ta ploca raditi na 200fsb nemoj se muciti.
Pozdrav

Da upravo tako, KT4V je KT400 i po specifikaciji radi na 166 a ne na 200, plafon će biti nekih 190.

MSI KT4V (kao i KT3V jer su iste u sustini) ne mogu preko 180 i jos par MHz. Za 200 i jace ti treba nForce 2.

Vojkan je napisao(la):
Da upravo tako, KT4V je KT400 i po specifikaciji radi na 166 a ne na 200, plafon će biti nekih 190.

brate po specifikaciji radi na 200Mhz... ovo je KT400A (mada cini mi se da A verzija samo donosi UDMA133 umesto 100 ili tako nesto) ali lepo pise da ploca gura FSB i memoriju do 200...

specifikacije to kazu a sad da li ce da radi ili nece to je vec drugo pitanje... inace jel neko licno probao da petlja sa ovom plocom...

specifikacije u knjizici kazu CPU 333MHz, memorija 400mhz (i imas napomenu koje memorije podrzava ako oces 400mhz, tj. 2x200FSB, verovatno ti zato vidi samo jedan modul), tako da izgleda da nisi procitao sta pise u knjizici :) to ti je odma na prvoj/drugoj strani.

connta je napisao(la):
brate po specifikaciji radi na 200Mhz... ovo je KT400A (mada cini mi se da A verzija samo donosi UDMA133 umesto 100 ili tako nesto) ali lepo pise da ploca gura FSB i memoriju do 200...

specifikacije to kazu a sad da li ce da radi ili nece to je vec drugo pitanje... inace jel neko licno probao da petlja sa ovom plocom...

To znaci da je ta ploca KT4AV a ne KT4V.

ATA/133 podrsku je imao i KT333 chuipset i ploce bazirane na njemu (npr. msi kt3x) ciji je KT400A sustinski derivat, sa boljom i punom podrskom za DDR400 (u odnosu na kt400).

Specifikacije MSI-a, kod ovih ploca (kt4v i kt4av) su, blago receno, diskutabilne. Npr. (za KT4AV) postoji tabela u kojoj stoji da fsb/memmory 400MHz moze da radi sa podrzanim DDr400, a neposredno ispod toga stoji ovo:

• VIA® KT400A Chipset
- FSB @200/266/333 MHz
- Supports DDR200/266/333/400 memory
- AGP 8X and PCI advanced high performance memory controller.

odnosno

FSB
• 100/133/166(200/266/333)MHz clocks are supported.

Dakle, nigde pomena o fsb 200, ne racunajuci (retoricku) stavku gde se pominje cifra 200MHz koja predstavlja podrsku za durone na 100 MHz (2x100).

Takodje, ako covek iskoristi link na msi sajtu, u delu za kt4av (identicno je i za kt4v) gde se nalazi spisak podrzanih procesora (od strane te ploce) upasce mu u oci da nisu podrzani oni bartoni koji rade na 200 ("400") magistrali (ipak, i to bi moglo na razlicite nacine da se tumaci, imajuci u vidu cinjenicu da MSI za mnoge ploce nije objavio podrsku za procesore, za koje su korisnici uspostavili da rade bez problema na nekim plocama iako decidirano stoji da nisu podrzani).

So, prema specifikacijama za kt4av (i kt4v), u vezi fsb 200MHz, lepo pise jedino da ce Duroni da rade na svojih default "200" MHz.

http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=456
http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_cpu_support_detail.php?UID=456

Btw, pre par dana (31. mart) je za ovu plocu ,kao i za kt4 i kt3 (posto im je ista integrisana softverska muzicka) izasao noviji drajver (~9MB) za integrisanu muzicku (poslednji je bio iz decembra prosle godine).
http://download.msi.com.tw/support/dvr_exe/realtek_alc64.zip

Poslednja izmena:
KT4V, KT4AV i KT3V se ne razlikuju skoro ni u cemu osim po AGP 8X sto je zanemarljivo. Od podrske za DDR 400 nemas bas neke vajde na njoj niti bilo kojoj KT400A ploci. Ne pominji mi samo asinhroni rad. Mogucnosti pomenutih ploca su cak i u BIOSU iste za bas sve parametre. Magistrala teorijski moze do 280 MHz na svima.... Realno, sve one mogu max, maximuma 180 i nesto sitno kao sto sam napisao. Nemoj se muciti i ostavi je da radi lepo na 166. Razliku 166-180 neces bas pimetiti. Ploca je super za pare koje kosta-verovatno i najbolji izbor za taj novac dobijes LAN (valjda), ALC 650 5.1 zvuk. Za sitne pare ta ploca podrzava sve 32-bitne procesore od Durona do najjaceg Bartona (166 magistarala). Kada ces da kupis i gde ces da nadjes ove sa 200 MHz ext clockom ? Uzivaj, za novac koji si izdvojio ploca je odlicna. Jedino sto je lose nanjoj a i na svim MSI KTx plocama je los polozaj konektora za napajanje ploce i polozaj IDE prikljucaka o cemu ima reci i u novom SK - tekst napisao Uzelac. Moje skromno zapazanje je i da je dzamper za clear CMOS na nezgodnom mestu.

Poslednja izmena:
10x za obavestenje sa drajverima...

da, stvarno nisam video lepo pise u manualu da podrzava 200/266/333 FSB... mada bas na zadnjoj strani postoje te tabele na kojima pise koje memorije su kao kompatibilne... i postoji tablica u kojoj kaze...

Memory
266Mhz 333Mhz 400Mhz
FSB
200Mhz yes yes no
266Mhz yes yes yes*
333Mhz no no *
400Mhz no no yes*

yes* - samo sa recomended modulima
* - nije zvanicno podrzano ali mozda i radi

znaci FSB 400Mhz radi sa modulima sa kojima radi i FSB 266Mhz... s obzirom da mi je ram radio sasvim ok na 400 dok sam imao throughbreda skapirao sam da bi radio i sa bartonom ako uspem da ga nateram da prihvati FSB 400Mhz... ocigledno da mi ne preostaje nista drugo nego da se smaram i da isprobavam...

jos samo jedno pitanje... mislite da ako dignem magistralu necu morati da diram napon procesora... nisam siguran da li bi trebalo ali ipak ga dizem sa 1833 na 2200... ili na 2000 ako mi prihvati mozda 180 (366) FSB...

connta je napisao(la):
jos samo jedno pitanje... mislite da ako dignem magistralu necu morati da diram napon procesora... nisam siguran da li bi trebalo ali ipak ga dizem sa 1833 na 2200... ili na 2000 ako mi prihvati mozda 180 (366) FSB...
To mozes znati tek kad probas. Ako ne bude radio stabilno onda moras dizati i napon. Imas milion puta objasnjavano kako se testira stabilnost pa potrazi

I sta si uradio na kraju?

nista... :D nije hteo barton da se makne sa 166 koliko god ja to pokusavao... samo mi je ploca davala CPU error...

ma dobro sledeci put nforce2... :)

Pa, ostaje ti (ako te to zanima da radis) da "otkljucas" procesor, to ne bi trebalo da bude tesko, ljudi su dosta raspravljali o tome, pa potrazi malo. Ili ako nekog ne mrzi da ovde ponovo dummyproof objasni kako se otlkjucava mnozioc na zakljucanim bartonima.

Nazad
Vrh Dno