Šta je novo?

Msi K8n Neo Fsr

bocko

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
619
Imam gore navedenu plocu sa Athlon 64 2800+ sa 512 Mb Kingston Ram-a
Moze li neko dati proverene brojke za neki stabilan overclocking

I posto sam video da na forumu ima dosta neslaganja oko upotrebe Qool'n'Quiet, da li ga koristiti ili ne, posto obara napon procesora, i da li sme biti ukljucen ako se vec koristi o/c.

Da li je pouzdana alatka CoreCenter koja ide uz plocu kako za o/c tako i za monitoring ili sve raditi iz nekog drugog programa ili iz biosa

Hvala

bocko je napisao(la):
Imam gore navedenu plocu sa Athlon 64 2800+ sa 512 Mb Kingston Ram-a
Moze li neko dati proverene brojke za neki stabilan overclocking

I posto sam video da na forumu ima dosta neslaganja oko upotrebe Qool'n'Quiet, da li ga koristiti ili ne, posto obara napon procesora, i da li sme biti ukljucen ako se vec koristi o/c.

Da li je pouzdana alatka CoreCenter koja ide uz plocu kako za o/c tako i za monitoring ili sve raditi iz nekog drugog programa ili iz biosa

Hvala

Ja sam iz biosa podesio fsb (ili sta vec) na 230MHZ, a memoriju (veritech 2x512) na 2,5-3-3-8 1T, sve na default naponu. Nije neki overklok sto se tice procesora, ali je verovatno neki maksimum za memoriju....

Sto se tice CoreCenter, ima ljudi na forumu koji su overklokovali pomocu njega, i koliko mi se cini radilo im je, valjda ce se javiti neko. Ipak za monitoring frekvencije procesora je neupotrebljiv jer ume da prikazuje frekvenciju procesora od 50-ak MHz do 7000 MHz i vise :) Za to mozes da koristis Cpu-z... Sto se tice temperature i broja obrtaja, reko bih da pokazuje dobro... npr. kod mene u leru temp procesora je do 40 C, broj obrtaja oko 1500, a na maksimumu temp:eek:ko 51 C, obrtaji oko 4000

QnC je kod mene ukljucen i nisam imao bas nikakvih problema s tim....

Ovako... posto i ja imam tu plocu...

Skini BIOS iz attach-a (Pinochio mod, brutalan je) i flesuj ga winflashom (skini ga sa neta, nije velik).

Lepo namesti FSB na 250, mnozilac ostavi na 9 a memoriju setuj na 166Mhz, 1T i na nekih 2.5-3-3-8 ako moze, ako ne onda 3-3-3-8. Tako ce ti procesor raditi na 2250Mhz a memorija mislim na 408 ili 412 nisam siguran, ali King moze to da izgura sigurno na 1T. Skoro svaki A64 treba da moze da radi na tih 2.25, tako da... probaj pa javi.

Prilozi

• BIOS.ZIP
    360.4 KB · Pregleda: 71
Uh, samo da se ispravim, tempcpu= 61C, br obrt. = 5265
Inace ovo sam video tek kad sam poterao S&M. Pored S&M-a, za testiranje OC-a su ti dobri memtest za memoriju, i Prime95 za proc....

A ako je pod Q'n'Q, tada radi malo sporije zar ne,hoce li ako neka aplikacija ili igra zatrazi malo vecu brzinu da vrati vrednosti na default a ubrza fan?

@vule85
A zar fsb zbog toga sto je memorijski kontroler u procesoru nije isti i za cpu i za memoriju? zar moze fsb da se razlikuje od memorije? jel to zbog modifikovanog flesa?

bocko je napisao(la):
A ako je pod Q'n'Q, tada radi malo sporije zar ne,hoce li ako neka aplikacija ili igra zatrazi malo vecu brzinu da vrati vrednosti na default a ubrza fan?

Kada radi Q'nQ pri malom opterecenju procesora mnozioc se spusta na 5x (230Mhzx5=1150MHz kod mene), a cim se pojavi potreba, mnozioc ode na 9 i onda radi punom parom. Ventilator prati temperaturu, u leru je niska temperatura i mali broj obrtaja oko 1000 k/s, a pri maks opterecenju ubrza na vise od 5000....

bocko je napisao(la):
@vule85
A zar fsb zbog toga sto je memorijski kontroler u procesoru nije isti i za cpu i za memoriju? zar moze fsb da se razlikuje od memorije? jel to zbog modifikovanog flesa?

Imas xx threadova i objasnjenja o tome, ali evo iz nekog mog ugla...

Tih 100, 133, 166 i 200Mhz za memoriju su ti ustvari 50%, 66%, 83% i 100% odnosa DRAM/FSB. Znaci, ako ti je FSB 250, ti stavis memoriju na 200Mhz (100%), memorija ce ti raditi na 250Mhz, tj. DDR500. Ako stavis 166Mhz (83%) dobijas da ti memorija radi na 207Mhz, tj. DDR414, sto je mnogo prihvatljivije za taj tvoj Kingston.

Evo konkretno:

FSB 200
Memorija 100Mhz = DDR200
Memorija 133Mhz = DDR266
Memorija 166Mhz = DDR333
Memorija 200Mhz = DDR400

FSB 230
Memorija 100Mhz = DDR230
Memorija 133Mhz = DDR303
Memorija 166Mhz = DDR381
Memorija 200Mhz = DDR460

FSB 250
Memorija 100Mhz = DDR250
Memorija 133Mhz = DDR330
Memorija 166Mhz = DDR415
Memorija 200Mhz = DDR500

FSB 275
Memorija 100Mhz = DDR275
Memorija 133Mhz = DDR363
Memorija 166Mhz = DDR456
Memorija 200Mhz = DDR550

FSB 300
Memorija 100Mhz = DDR300
Memorija 133Mhz = DDR396
Memorija 166Mhz = DDR498
Memorija 200Mhz = DDR600

Nadam se da sam pomogao.

@vule85
Hvala Vule
Samo da te pitam za ovaj bios koji si mi poslao, ne znam da li je sve u redu ali kada ga hexeditujem, on se mnogo razlikuje od onoga sto sam skinuo sa ploce, ali bas mnogo jel to u redu?

Nikad nisam hexeditovao ili sta vec :D (stvarno nisam), nego sam samo flashovao i odushevio se. Udri slobodno.

Pre flesa, sa originalnim 1.4 BIOS-om nisam FSB mogao dici preko 233-234 a sa ovim sam uspeo 295, pa ti vidi koja je razlika...

Pozdrav!

vule85 je napisao(la):
Ovako... posto i ja imam tu plocu...

Skini BIOS iz attach-a (Pinochio mod, brutalan je) i flesuj ga winflashom (skini ga sa neta, nije velik).

Lepo namesti FSB na 250, mnozilac ostavi na 9 a memoriju setuj na 166Mhz, 1T i na nekih 2.5-3-3-8 ako moze, ako ne onda 3-3-3-8. Tako ce ti procesor raditi na 2250Mhz a memorija mislim na 408 ili 412 nisam siguran, ali King moze to da izgura sigurno na 1T. Skoro svaki A64 treba da moze da radi na tih 2.25, tako da... probaj pa javi.
Moze li se ovaj bios koristiti za K8N Neo Platinum .

Ne, samo za FSR.

Sad ne znam gde da trazis, pitaj Optimus Prime-a, on mi je dao link za ovaj BIOS za FSR. Ima 100% i za Platinum varijantu, samo treba naci.

Ima za platinum,ja skinuo,idi na search naci ces link od optimus prime-a.

scouser je napisao(la):
Ima za platinum,ja skinuo,idi na search naci ces link od optimus prime-a.
Mozes li postaviti link , nikako mi ne polazi za rukom da ga prnadjem .
P.S. Sa kojim procesorom koristis MSI K8N NEO Platinum .

Jeste, 295x8, radio je stabilno ali ga sad drzim na 250x9.

Ima li smisla da i ja mozda flesujem tim pinokijevim biosom, posto ne mislim da menjam frekvenciju magistrale od 230MHz?

poke je napisao(la):
Ima li smisla da i ja mozda flesujem tim pinokijevim biosom, posto ne mislim da menjam frekvenciju magistrale od 230MHz?

Vecina modovanih biosa omogucava visi o/c potencijal i svakako vredi probati ih...

Poslednja izmena:
Ja sam ubacio taj modovani bios, stavio fsb na 250, mnozilac na 9 , a memoriju na 166, ali nista, pr dizanju odma prijavi neku gresku da je sistem overklokovan i da je u safe modu, i da udjem u bios da sredim to, ako nastavim dalje, windows se dize na 5*200 mhz
Ne znam da li je jos nesto trebalo da se uradi

Ja ne znam sta se kod mene izdesavalo, ali posle nekog vremena je masina sve slabije i slabije radila, tj. CPU je bivao nestabilniji... Na kraju sam dosao do toga da sa tim BIOS-om nisam uspeo sa overklokujem CPU ni jedan jedini Mhz...

Nego, skinuo sam neki Beta BIOS 1.5B5 i flesovao ga i gle cuda, izvukao FSB od 313Mhz :D

Stvarno ne znam sta je bilo, ali evo sad radi. Na nekom stranom forumu sam chitao da se taj 1.5B5 pokazao kao najbolji za OC, i stvarno se i pokazao.

Naravno, evo vam ga... :D

Prilozi

• 15B5.ZIP
    280.3 KB · Pregleda: 62
bocko je napisao(la):
Ja sam ubacio taj modovani bios, stavio fsb na 250, mnozilac na 9 , a memoriju na 166, ali nista, pr dizanju odma prijavi neku gresku da je sistem overklokovan i da je u safe modu, i da udjem u bios da sredim to, ako nastavim dalje, windows se dize na 5*200 mhz
Ne znam da li je jos nesto trebalo da se uradi

Pa probaj da spustis ili podignes fsb za par MHz, kod mene npr nije htelo na 215MHz a sa 214MHz radi, kao i sa 230MHz... Doduse ja imam 1.4 bios

@poke
a koji bios sad koristis, i na koliko si maximalno isao

@vule
i kako ti je sad podeseno, na koliko fsb, mnozilac, i ostalo

bocko je napisao(la):
@poke
a koji bios sad koristis, i na koliko si maximalno isao

Bios 1.4, i maximalno sam i isao na 230MHz i tako i ostavio. Procesor sigurno moze daleko vise, memoriji je to verovatno maximum. Nisam terao na vise iz prostog razloga sto me mrzi (a i nemam vremena) da stavljam memoriju asinhrono, pa podesavam, pa testiram itd, a i ovako sam sasvim zadovoljan :banana:

bocko je napisao(la):
@vule
i kako ti je sad podeseno, na koliko fsb, mnozilac, i ostalo

Sad vise nikako, jer sam sve lepo prodao :D

Stajao je na 230x10 sinhrono, memorija 2.5-3-3-8 1T... HT 4x

I to je to.

Stize 9NDA3+ sutra :-devil-:

Poz

Nazad
Vrh Dno