Šta je novo?

MSI i kvalitet laptopova

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
sad sam u fazi kupovine Laptop-a, pa gledam cene i preformanse, i neshto mi nije jasno -

u skoro svako threadu hvale se:Acer, Toshiba, i eventualno Dell i HP.

e sad, objasnite mi -

MSI ER710X-022EU koshta 750 evra.

2GB ram-a
turion X2 na 1.8
160GB hard
i meni najbitnije - 17' display sa 1440x900

pregledao sam sve firme, i po preformansama ja ili ne znam, ili ne mogu da nadjem bolje od ovog, osim eventualno Acer-a na slabijim rezolucijama displeja za te pare.

moze li neko da mi pojasni malo situaciju oko komponenti u Laptopu, i kvalitetu istih, kod pojedinih firmi, i preporuku za pare koje sam napisao (750 evra)

i kratki opis - turion, ili c2d u laptopu ? (bez fan insinuacija, realno mi recite, poshto sam na nekoliko stranih foruma prochitao da je X2 bolji od c2d u laptopovima)

Nisam neki expert ali sam takodje u fazi kupovine doduse 15.4inc .
MSI po meni uz Acer ima verovatno najbolju ponudu na papiru.
Znaci dobre komponente za manje pare u odnosu na recimo toshibu.
Idi do neke prodavnice i pogledaj u MSI pa u Toshibu i bice ti jasno zasto je ta Toshiba dosta skuplja. Samo je pitanje sta je tebi prioritet i koliko ti je bitan kvalitet plastike i sam utisak koji daju laptopovi iz viseg cenovnog ranga.
Za primer sam uzeo MSI i Toshibu jer se oko njih ja razmisljam.
U MSI dobijem C2D5250 GF8400m odvojenu grafiku dok u Toshibi za iste pare ili malo vise mogu da ocekujem neki AMD TK 55 ili 57 mozda veci hard ali i integrisanu grafiku i kosta me malo vise.
Pitanje je samo sta je tebi bitnije(ja nisam uspeo da se odlucim).
Koliko sam ja shvatio sto se CPU tice prednost je na strani Intela (iako mi je tesko da priznam) ako ni zbog cega drugog onda zbog manje potrosnje.
Nadam se da sam bar malo pomogao! :)

Poslednja izmena:
moze li neko da mi pojasni malo situaciju oko komponenti u Laptopu, i kvalitetu istih, kod pojedinih firmi, i preporuku za pare koje sam napisao (750 evra)
Što se komponenti tiče, nemoj gledati samo CPU, Chip-set, GPU dosta na cenu utiče i kvalitet periferija i samog kućišta. Kvalitet ekrana, tastature i touchpad-a je jako bitan za ugodan rad na računaru. Ono što znam je da je kvalitet pomenutih komponenata na FS laptopovima katastrofalan. Na MSI laptopovima nisam radio, ali mi one njihove tastature ne deluju previše kvalitetno. Svakako pre kupovine traži da vidiš sliku na ekranu, jer nije sve u rezoluciji ekrana, kvalitet prikaza boja i refleksija dosta varira od modela do modela.

i kratki opis - turion, ili c2d u laptopu ? (bez fan insinuacija, realno mi recite, poshto sam na nekoliko stranih foruma prochitao da je X2 bolji od c2d u laptopovima)
Odgovor naravno zavisi od toga šta planiraš da radiš sa laptopom. Na strani C2D su bolje performanse ako planiraš da intenzivno opterećuješ procesor (pogotovo SSE optimizovanim softverom), i generalno Intel mobilna platforma je nešto štedljivija nego AMDova. Sa druge strane na strani Turiona su nešto niža cena, manje zagrevanje, i generalno AMD platforma ima veći memorijski protok i nešto brži rad sa HDD-ovima, kao i nešto bolju integrisanu grafiku.
Kod klasičnog rada na računaru (Office + Internet) na performanse dosta utiče brzina pristupa memoriji i HDDu (koje su na laptopovima dosta manje nego na desktop računarima), gde je AMD u prednosti. S druge strane u sirovoj obradi podataka Intel je u prednosti, kao i u dužini autonomije koju pruža pri radu na baterije.

Na tebi je da odmeriš šta ti više odgovara i da se na osnovu toga opredeliš.

Ja sam kupio Fujitsu-Siemens (FSC) laptop, pre ravno godinu dana. Ovaj koji mi je u potpisu.
I tad su isle price po ovom, ali i po ostalim forumima, domacim i stranim, da je FSC golo go***, a da je npr. Toschiba ili HP san snova, tj. ako ga kupim pocece da mi tece med i mleko i sl. hvalospevi.
Ja sam na raspolaganju tada imao 1000 evra, i kupio najbolju konf. za te pare na nasem trzistu. To je u tom trenutku bio ozloglaseni FSC iz jos ozloglasenije Amilo serije. Odlucio sam da ignorisem izjave forumskih shilova, i srecan sam zbog toga.
Evo, za godinu dana koriscenja i frenkventnog secanja from one place to another, laptop je k'o nov.
Ja ti preporucujem da kupis laptop koji daje najvise za te pare koje si spreman da das.:wave:

Ja sam kupio Fujitsu-Siemens (FSC) laptop, pre ravno godinu dana. Ovaj koji mi je u potpisu.
I tad su isle price po ovom, ali i po ostalim forumima, domacim i stranim, da je FSC golo go***, a da je npr. Toschiba ili HP san snova, tj. ako ga kupim pocece da mi

Na ovom forumu se ***** umotava u zlatni papir, sto sam ja mnogo puta osetio po svom novcaniku. Elem FSC je odlican brend, ja sam uzeo 2 FSC-a za firmu 2006. godine i skoro svaki dan su na putu, do sada ni najmanji problem - rade ko zmajevi kao i jedan MSI Megabook koji je zbog pada sa visine logicno imao problem sa displejom (samo jedna vertikalna zelena linija), laptop je popravljen u roku od 3 radna dana sto je za svaku pohvalu MSI servisa, ako ces da se vodis logikom zdravog razuma onda sve sto se kudi i pljuje na ovom forumu JEDINO VALJA UZETI! Ja od kada tako radim jos nijednom nisam pogresio u izboru.

Kako vidim ovo je reakcija na moj post, pa je red i da odgovorim. Nijednog trenutka nisam rekao da je FSC krš marka i da je lošija od drugih. Ono što sam rekao je da su im periferije jako lošeg kvaliteta u odnosu na cenovni rang računara koji nude. I pritom ne mislim na to da se kvare, već da imaju lošu ergonomiju (loša završna obrada, jeftina plastika, tastatura koja se nešto više ugiba, nešto lošiji uglovi vidljivosti ekrana, ...). Oni jednostavno štede na tim komponentama kako bi za iste pare ponudili nešto jači hardver nego konkurencija. Problem je što se ljudi koji prvi put kupuju laptop zalete ne znajući na šta sve treba da obrate pažnju, pa traže računar sa što boljim komponentama na papiru, pa se posle kaju. Ja sam samo upozorio na, po meni, veliku manu FSC laptopova.

Dakle pitanje je samo na kakve kompromise je ko spreman. Za one koji su spremni da žrtvuju malo udobnosti u radu zarad nešto viših performansi tu je FSC. Samo se ne treba zavaravati da je sa određenim izborom neko bitno bolje prošao pri kupovini, svako je dobio onoliko koliko je platio. ;)

imao sam msi

ex 600x sa turionom 1.8, 2 gb ramom i hdd od 160 gb. I bio sam prezadovoljan. prodao sam ga jer mi trebale parice da kupim ps3 a i graficka 2400 sa 128 mb rama mi nije bas zadovoljavala apeitete za igranjem, na desktopu se igram na gts8800sa 512 pa kad se razmazis...
Za mesec dana koriscenja nisam primetio nikakvu nestabilnost ili problem u radu. Svaka preporuka od mene za msi. toliko sam bio odusevljen sa njim da cu sledeci lap koji budem kupio uzeti opet od msi-a i to gx600 seriju.malo je skuplji ali ima 8600m sa 512 memorije pa ce i igranje biti komforno:) Sto se tice tastature oni stavljaju i numericku tastaturu zajedno sa slovnim delom sto je za mene bilo bitno. Slovni tasteri su malko manji ali zato se ne gubis gde se sta nalazi kad dodjes do nekog racunjanja. Samo da dodam prvo sam instalirao xp na laptop ali nisam bio bas zadovoljan opstim utiskom tj nekako sam imao utisak da mi masina radi malko sporo. Ili sam ja koristio pogresne drivere iako su skinuti sa msi sajta. Tamo sam procitao da je za lap predvidjena vista i formatiro sam hard i instalirao vistu. vista mi nije tako lepo radila ni na desktopu. Savrseno.

Poslednja izmena:
@qazqaz
Amin. I ja sam imamo istu situaciju pre godinu dana i isto sam uzeo FSC i jako sam zadovoljan ;)

Svaki je dobar dok radi :d

S moje tacke gledista sto se tice servisa, idu ovim redom Toshiba(internacionalna garancija) - HP - Asus - MSI - Acer(delovi stizu po 30-50dana) -...- FSC(delovi uglavnom nikad ne stignu...).

Generalno, ono sto stize u Srbiju je ispod svake granice kvaliteta, znaci kupis bilo koju marku koja nudi sto vise za sto manje para, jedino Toshiba koliko toliko jos uvek drzi do kvaliteta, ostalo je krsh neopevani.

Poslednja izmena:
Ja sam kolko tolko kompetentan jedino za MSI, pa evo mog vidjenja laptopa koji imam nesto duze od tri meseca:
Prvo, imam instaliranu vistu i xp, i oba sistema rade odlicno, zapravo jedini problem koji sam imao jeste plavi ekran pod xp-om kada sam ugasio adsl modem nakacen na usb. Svi drajveri sa njihovog sajta meni rade odlicno, tako da ni tu nisam imao problema, mada neki drugi jesu!
Sto se tice performansi mogu reci da je sasvim ok pod pretpostavkom da ti ne treba previse procesorske snage, gde kao sto je receno intel dominira. Moras da odlucis na osnovu tvojih potreba, ja na primer nisam video logiku da dajem 200e vise za intelov procesor, zapravo jedino sto gx600 (model slican mom sa intelovim procesorom)ima a meni bi znacilo jeste eSata, ali to mi ne znaci koliko 200e;)
Sama izrada nije na vrhunskom nivou naravno, ali je sasvim prihvatljiva, tastatura se ugiba samo ako pritisnes jako, pohvalno je to sto ima i numericki deo(jedan od razloga zasto sam se odlucio za msi) ali to ima svoju cenu, neki tasteri su uzi nego inace, a ono sto ce smetati svima koji kucaju slepo (barem dok se ne naviknu) jeste desni "shift" taster koji je velicine standardnog tastera. Ono sto malo nervira jeste sjajni finis, koji toliko skuplja otiske prasinu i ostalu prljavstinu da ce to neke cistunce koji non stop glancaju svoje kompove (znam neke takve) da izludi. Ceo laptop mi deluje sasvim solidno u svakom slucaju, ukljucujuci i ekran koji je po mom subjektivnom misljenju sasvim solidan.
E sad, glavni razlog zasto je MSI jeftin jeste sto pokusavaju da se probiju a iz tog razloga imaju i jako dobar servis i podrsku! Sve u svemu kvalitet zavrsne obrade jeste losiji nego kod Toshibe(moja prvobitna zelja) na primer ali laptop vrsi svoj posao odlicno i bez ikakvih problema.

Izvinite ako sam malo ugnjavio, a ako imas neko konkretno pitanje slobodno me kontaktiraj.

Poslednja izmena:
hvala vam ljudi, moj izbor definitivno pada na MSI

Malo para - mnogo muzike

Jos jedan + sa moje strane za MSI

Elem, evo vec godinu dana arcim MSI m670 (znaci jedan od najjeftinijih modela) i nemam ama bas nikakav problem sa njim. Radi je najmanje 12 sati dnevno (koristi ga i moja supruga), nekada se desi da ga ne gasim i po 5-6 dana (pogodite zasto ;) ), i sve radi stvarno super!!!

Pre nekih 6 meseci sam uzeo jos jedan MSI vr330 (takodje jeftini model) koji vucaram sa sobom svakog radnog dana i takodje ni jedan jedini problem.

U firmi u kojoj radim nekoliko mojih kolega je kupilo MSI (na moj nagovor ,) ) i svi su takodje zadovoljni (razliciti modeli, od onih od 500e pa do 1000e).

Mislim da ce i sledeci laptop biti od istog proizvodjaca :d

POZDRAV

Neces se pokajati, pogotovu kada se uzme u obzir dvogodisnja garancija i odlicna podrska u vidu 72h pick and return servisa.

Svaki je dobar dok radi :d

S moje tacke gledista sto se tice servisa, idu ovim redom Toshiba(internacionalna garancija) - HP - Asus - MSI - Acer(delovi stizu po 30-50dana) -...- FSC(delovi uglavnom nikad ne stignu...).

Generalno, ono sto stize u Srbiju je ispod svake granice kvaliteta, znaci kupis bilo koju marku koja nudi sto vise za sto manje para, jedino Toshiba koliko toliko jos uvek drzi do kvaliteta, ostalo je krsh neopevani.

A sto je to tako? Svi delovi desktop kompjutera moraju da prodju odredjene testove koji naravno kostaju da bi dobili sertifikate i mogli da budu prodavani u zemljama kao sto su amerika ili evropa. Samo siromasni kupuju na dzakove i kontejnere bez ikakvih testova od strane fabrike i bez ikakve garancije o kompatibilnosti. Imam igraonicu 9 godina i sam odrzavam masine. sklopio sam neznam broja racunara i svi su radili sasvim ok. i ovde u zemlji srbiji imas plocu od 30 evra pa do 200 evra. ni jedna ni druga nisu prosli te testove kompatibilnosti stabilnosti i ostalo. Sasvim je izvesno da je ista stvar i sa laptopovima. Svi koji su duze od 10 godina sa pcijem secaju se koliko su laptopovi tada kostali i ko ih je imao. Sad kad se sklapaju ko mobilni telefoni normalno da je i kvalitet otisao dole. ipak nemamo zasta da se zalimo. Servisi i garancije se ispunjavaju vise od 80 posto a bice i bolje.
Ni rols rojs nije ko nekad, kosta ko vatra ali nije ni prineti onom starom fantomu:) Tosiba prodaje ime iz doba kad je rulala, msi se bori u moru slicnih i to dobro radi. Nudi ubedljivo najbolje od izabranih komponenti za ulozen novac. Za one kojima internacionalna garancija nesto znaci - kupujte laptopve u nemackoj engleskoj ili u zemlji u koju cesto navracate. Ako se pokvari u jednom dolasku ostavite u servisu u drugom ga pokupite, ako bude gotov:)

Jedina razlika po pitanju kvaliteta izmedju MSI i Acera koju sam ja primetio je da Acer cak i kod mnogo skupljih modela skrtari na izradi samog kucista za laptop, na 19" su mi se izlizala slova i skoro skinula boja ispod levog dlana na Aceru dok msi se tast malo ugiba kod dugmica koje cesto koristim ... ti zakljuci sta ti je bitnije, btw oba racunara hardwerski normalno rade...

Nazad
Vrh Dno