Šta je novo?

MSI GeForce GTX 950 Gaming 2G OC Edition

MSI_Guy

Zvanični predstavnik
Vendor
Učlanjen(a)
13.04.2011
Poena
169
Konacno stigoh da se malo poigram sa ovom kartom, u pitanju je vrlo slican model kao GTX 960. Nvidia je GTX 950 zamislila kao konkurenta Radeonu R9 370. Iako smatram da je R7 370 odnosno ex R9 270, odnosno ex HD 7850 dobra karta, ipak je previse matora i to se vidi po potrosnji, cinjenici da koristi prvu generacijU GCN arhitekture itd. Sa druge strane GM206 je znatno moderniji, a kod GTX 950 je u odnosu na verziju sa GTX 960-ice oslabljen za dva SMM-a odnosno dva bloka sa po 128 CUDA jezgara.

Pakovanje je standardno i verujem da smo ga svi vec videli nekom prilikom, a i unutra se nalazi nekoliko dodataka. To su adapter "DVI to HDMI", disk i uputstvo sa propratnim promo materijalom. Nista bitno ni specijalno vredno naglasavanja, ali kontam da u ovoj klasi svi gledaju da ustede neki dolar kako bi cena u prodaji bila sto niza.

Sto se tice estetike karte, sto bi se reklo "lepota je u ocima posmatraca" pa od toga zavisi da li vam je kartica kul ili nije. Meni se svidja ovaj fazon i to ne samo kod MSI-a. U svakom slucaju, ono sto je sigurno jeste da je kuler odlican iz prostog razloga sto je potpuni "overkill" za GM206. Verujem da bi ohladio i zahtevnije karte, ali sam primetio da je pojednostavljen u odnosu na verziju sa GTX 960 i GTX 970. Razlog za to je naravno cena, jer ipak mora da se uklopi u nizu cenovnu kategoriju. I pored toga je daleko iznad potreba GM206-ice u oslabljenoj varijanti. Razlika u odnosu na kuler sa GTX 960 Gaming modela se ogleda u tome da ima 2 umesto 4 heatpipea, a sama rebra su tanja tako da je i tezina manja. Ventilatori imaju standardnih 100 mm, a mislim da su najbolji ventilatori koje je MSI ikada koristio. Stvarno proizvode minimum buke cak i na visokim obrtajima, iako je to potrebno samo kada se karta OC-uje.

Skinuh kuler da vidim kako stoje stvari ispod. Kao i kod 960-ice, vidi se koliko je jednostavan PCB potreban za ovu kartu. Realno, moze komotno da se napravi neka Mini verzija, kao sto imaju ostali, s obzirom da je dobrim delom stampana ploca prazna samo da bi se popunio prostor.

Naponska je ista kao i kod jaceg modela, sto znaci 4 faze, sa Super Ferite Choke zavojnicama, a VRM je ON Semi NCP81174 kontroler. Ima nativnu podrsku za 4-fazne naponske jedinice, a iako ima boljih Nvidia ih koristi i za svoje referentne modele, cak i za GTX 980. Iako bih voleo da vidim nesto malo bolje, mislim da je za ovu klasu sasvim OK.

Na sredini se nalazi GM206 GPU. Svi znamo uveliko njegove karakteristike, DX12 podrska, sve nove Nvidia tehnologije, 28nm litografija i Maxwell arhitektura. U sustini, razlikuje se po tome sto ima 768 CUDA jezgara i 48 teksturnih jedinica sto je tacno 1/4 manje od onoga sto ima punokrvna verzija. Naravno svih 32 ROP-a su tu i 128-bitna memorijska magistrala sa 2 GB Samsungove GDDR5 memorije. Taktovi su u referentnom izdanju nesto nizi, ali svaki proizvodjac ce da predstavi overklokovanu verziju, tako da ce razlike u praksi biti manje od teoretskih.

S obzirom na oko 100 W TDP jedan 6-pin naponski konektor je sasvim dovoljan, a pritom je adekvatan i za OC. Takodje, dopadaju mi se video izlazi, jer ima tri DisplayPorta, HDMI 2.0 i DVI sto je daleko ispred starijih predstavnika ove klase.

Poslednja izmena:
Nvidia je za GTX 950 propisala 1024 MHz za base clock, a boost clock na 1188 MHz. Iako je base clock znatno nizi od GTX 960, boost takt je zapravo 10 MHz visi sto je interesantan pristup. MSI je povecao base klok na 1127 MHz, a boost na 1317 MHz. Pritom sam u kratkom periodu navukao solidan overklok od dodatnih 140 MHz. Memorija je sa fabrickih 1663 MHz uspela da ostvari stabilnih 1993 MHz sto je efektivo skoro 8 GHz bez mnogo cimanja i mislim da moze jos sto cu i da proverim :)

Evo ovako to izgleda nakon kraceg igranja:

Taktovi Base Clock / Boost Clock / MEM

Stock GTX 950 - 1024 / 1188 / 1650 MHz
MSI GTX 950 Gaming 2G - 1127 / 1317 / 1663 MHz
MSI GTX 950 Gaming 2G OC - 1267 / 1457 / 1993 MHz

Sa tim u vidu, ovo je dobrih 200+ MHz za GPU u odnosu na propisane vrednosti i efektivno 343 MHz (1.4 GHz) za memoriju. Nije potrebno pominjati da je bandwitih memorijskog sistema bitan s obzirom na 128-bitnu memorijsku magistralu :)

Ovako to izgleda u 3DMarku :)

Stock:

OC:

Zanimljivo je da nakon OC-a GPU provodi dosta vremena u okvirima od 1.5 GHz jer ima dosta prostora u okviru zadatog TDP-a, s obzirom na to da GPU nije presao 65 C :)

Toliko za sada, odoh malo jos da se igram da vidim sta moze jos da se izvuce iz ove karte...

Zar ova kartica ima TMUs 48 a ne 64 koliko vidim na slici?

Vrh Dno