Šta je novo?

msi b450 gaming plus - kingston problem

hektor2

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600G / LCPower212
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
48GB
GPU
Intel Arc A770 16GB
Storage
500GB nvme
Zvuk
Ima
PSU
LcPower 600W
Kućište
MS V700
Monitor
Tesla 27"
Na ploci je ryzen 2600, stavljen zadnji bios. Do skoro su bila dva stika od 8gb - HyperX fury 3200 i sve radilo kako treba.
Zbog potrebe renderinga, dokupio sam jos 2x8gb Fury Beast 3600 (u radnji).

Zajedno ne rade, samo pisti.
Posebno novi ram pisti pri paljenju, nekad ispisti nekoliko krugova pa ode u Windows, tamo prikaze 16gb, upotrebljivo 14.9gb (sa starom kobinacijom nikad to ne pokaze)
Probao sam i nove modelule zasebno, po jedan, i opet pisti.
Smanjivao sam brzine na 3000, 3200 i opet isto.

Sad razmisljam da uzmem ceo novi komplet, Intel varijantu (i5 12500+Z690) al se plasim da me i tamo ne doceka ista situacija sa memorijom.

Znam da je bilo problema sa Ryzenom i izborom memorije, sad vidim da ni kod intela nije nista bolje (koliko sam video na par mesta)

@hektor2

Za ryzen konfiguracije je najbolje kada se kupi kit koji je 2x8 4x8 ili 2x16 ili 4x16 gb samo tada ce 100% da sve radi kako treba mada ni tada niko ne moze da ti garantuje hoce ploca da napravi neki problem ili bios.

Intel je sa druge strane dosta tolerantniji i dozvoljava konbinaciju slicnih ili istih ram modula. Nadam se da si pokusao da resetujes bios i da onda stavis samo jedan stap od tog novog rama pa pokrenes win, pa ako bootuje komp probas sa drugim istim stikom ovaj prvi izvadi drugi stavi na njegovo mesto. Posle probas da ih pokrenes zajedno a kada imas ram stikove kojima se razlikuje brzina pa cak i cl onda prvo stavljas sporiji ram u a1 i b1 a u a2 i b2 stavljas brzi ram da bi brzi ram se prilagodio sporijem ramu.

Da bi sva 4 modula na b450 radila (brže), potrebno je da svi moduli budu single rank.
Ako su DR, onda podesi brzinu iz odgovarajuće tabele za svoj procesor.
Screenshot_20220518-002315_1.jpg

Poslednja izmena:
Zabuna je bila to sto je jedan od novih modula poluispravan, kad radi, kad ne.
Taj modul je izbacen, a umesto njega sam ubacio Gskill :D
Sad je gskill jedini dual rank. On je na prvom mestu do procesora. Da li postoji kombinacija za to ? (ova zadnja, pretpostavljam)

Prilozi

• memorija.jpg
    memorija.jpg
    97.3 KB · Pregleda: 18
Sta kaze pod ostale ram slotove kada tamo gore Slot #1 pomeris onaj padajuci meni na sledeci ram? I koliko ti na kraju sada windows vidi gb 16 ili svih 32 gb?

Taj Gskill ram je dual ranked, odnosno ima cipove sa leve i sa desne strane plocice na kojoj se nalaze dok svi ostali ramovi su ti single i imaju cipove samo sa leve ili samo sa desne strane plocice.

Ono sto je sada problem je sto ti nemas ni dual channel ni quad channel nego je svaki ram za sebe... to sada trebas da vidis kako da dobijes da bi ti racunar maksimalno iskoristio brzinu rama.

Vrlo je moguce da ces morati rucno da podesavas tajminge da bi sve to bilo upareno. Ne uzimaj me zdravo za gotovo sta pisem, jer moguce da nisam 100% upravu pa vidi hoce jos neko nesto napisati.

g. skill u treći slot od CPU, dva uparena kingstona u 2 i 4 (osnovna amd kombinacija)
asmedia čipset je nemilosrdan.
(ali trebalo bi sve lepo da uglobi automatski)

apdejtuj bios na najnoviji, i podesi na XMP-3000 , i 1.35v VDIMM ručno. ukoliko se pojave nepravilnosti smanjuj takt.

Nazad
Vrh Dno