Šta je novo?

MSI 880GM-E41

__zevs__

Slavan
Učlanjen(a)
30.09.2006
Poena
410
Kupio sam sestri ovu plocu i procesor Athlon II X3 445.
Racunar radi dobro, osim jedne sitnice:
napon procesora je na def 1.44V, a minimum koji moze da se podesi u biosu je 1.38V. Koliko je meni poznato, ovaj procesor bi trebalo da radi na ~1.3V. Da li neko zna resenje, ja sam pokusavao da nadjem da li je nesto ukljuceno u biosu sto onemogucava dalje spustanje napona, ali bez uspeha.

Ako neka dobra dusa zna resenje, bio bih zahvalan na pomoci. :)

Poslednja izmena:
Da nemas mozda dva mesta za podesavanje napona proc-a? Ono cpu VDD voltage i cpu voltage (mislim da ide tako). Sa CPU voltage na mojoj ploci nemogu ispod 1.24v, a sa onim prvim mogu do 1.1v. CPU VDD voltage deo koristim kada idem sa naponom do 1.375 (to je max), a kad hocu veci napon, moram da se prebacima na CPU voltage. BIOS kaze da je ovo cpu VDD "same as CPU vCore", tako da je u principu svejedno koji deo ces da koristis :).

Ako pak nema, onda stvarno neznam :).

Bios sam apdejtovao na poslednji B.80 (tj 11.8, a bio je B.40, verovatno 11.4).
Nemam, ispod je napon CPU-NB.

Pomocu k10stat mogu da spustim napon, ali u biosu ne. Pronasao sam da je podrazumevani napon za ovaj procesor 1.27V.

Pokusao sam da ukljucujem i iskljucujem 4. jezgro da vidim da li to ima uticaja, ali nazalost nema :(
Inace to 4. jezgro radi i ploca ga uspesno otkljucava.

Poslednja izmena:
imam istu plocu i tema je ovde vec postavljena, izgleda da ploca dodeli odredjeni napon od x.xx do y.yy u zavisnosti od procesora i ne dozvoljava da se promeni manje ili vise
pisao sam na MSI support ali prokleti kinezi ne razumeju engleski i samo su mi rekli da je izasao novi bios, taj koji ti pominjes, i da probam sa njim

e sad ja mog 445 drzim otkljucanog na ~ 1.39 ili 1.4, ali tu je CM 212 pa mi nije ni bitno jer su temperature normalne, ali dok je bio stock kuler otkljucan je uspevao poprilicno da se zagreje, tipa ~70 stepeni

znaci ovoj ploci zapravo treba neki bios hack (tj nama koji je imamo) da omoguci dodatno spustanje napona, jer ovi iz msi ne beru brigu jer je to low end ploca sa novijim cipsetom. . .

Aha, hvala na informaciji, znaci nisam jedini slucaj. Meni je opseg napona u kome mogu da podesavam jako cudan od 1.389 do mislim 2.1 ili sl, uglavnom preko 2 volta!!! :mad:
Pretpostavljam da je toliki napon potreban za tecni azot ili helijum. :zgran:
Sve ploce koje sam do sad imao su za donju granicu imale jako niske vrednosti, mnogo nize od najmanje na kojoj procesor moze da radi stabilno...
Ako neko zna neki hack, neka kaze, znacilo bi mi da procesor bude malo hladniiji i tisi.
Probacu da podesim nesto iz sistema, kad racunar butuje, editovanjem onih P stanja...

2.1v? :hair:. BIOS te ploce opasno baguje, meni se cesto desi da mi ploca sama stavi 1.58v kada povecavam napon (resava se ponovnim podesavanjem napona, onda se vrati na pravu vrednost), zamisli sta bi bilo kada bi ploca isto bagovala kao i moja, i da rokne 2v za CPU :zgran:.

Definitivno treba pisati MSI-u, opasna je to voltaza cak i za DDR3 ram a ne CPU :smackbum:

Nadam se da sam resio problem pomocu programcica k10ctl pod linuxom i k10stat pod windowsom. Stavio sam mu 1.275 za 3100MHz i na tom naponu je stabilan (testirano). Mozda je moglo i malo manje, ali nisam imao vremena da trazim. Usput sam i ostala P stanja korigovao.
Nadam se da bios nece slucajno da digne napon iznad ovih 1.389 na koje je sad podesen (najmanje sto sam mogao da izaberem) i da ce to neki naredni bios resiti...

Zanima me kolika je potrosnja u HW Monitoru ako si otkljucao jezgro ?

@ __zevs__ i ostalima sa navedenim problemom...

U attachu je BIOS verzija v11.91, dakle novija nego na official sajtu MSI.
Molim da ispobate ovaj BIOS, da li resava problem ili ne, pa da saljem dalje feedback u HQ?

Hvala

Prilozi

• A7623AMSB91.zip
    701.5 KB · Pregleda: 14
@ sONE_SR
Znam da ja nisam zevs (lol), ali moj otkljucan na 1.36v voltazi ima potrosnju od 137.5W. Kada spustim napon na 1.18v, onda ima potrosnju od 120W :)

@omnik ne pomaze ni taj. ..

ty domcale
znaci ima dosta uticaja to me je zanimalo, kod mene na 1.389 je 140W, moram montirati one ladnjake sto pre na naponsku. . .

Ja sam onemogucen da probam jer je racunar kod sestre, a ja tamo (Srpska) necu ici neko vreme... :-/

@sONE_SR
Ako bi posmatrali procesor kao omski potrosac onda snaga raste sa kvadratom povecanja napona... Procesor nije omski potrosac, mislim da snaga raste cak brze sa povecanjem napona...
Verujem da je ta snaga, koju vam taj program pokazuje, netacna. Trebalo bi da procesor trosi solidno manje (na oba napona).

btw imao sam neke BSODove sa tim 11.91 biosom sa otkljucanim procesorom i zategnutom memorijom, pa sam sada nabacio 11.8 za prvih 10 min radi ok :d

@ zevs

Kako onda opravdavas cvrcanje iz naponske sekcije kada podignem napon iznad 1.4v? (doduse, to je samo pod linx-om). Siguran sam da je presao 140w (kolika je specifikacija za ovu plocu), i da se zato cuje cvrcanje. Na 1.36v se takodje cuje, ali jaaako slabo.

Poslednja izmena:
vidi ja sam mislio da je potrosnja ista ili priblizno slicna sa razlicitim naponom (1-2W), a sada sam se uverio da ipak ima veceg uticaja, znaci npr od 1.4 do 1.2 ima 10ak W razlike, ako ne i vise, sto i nije lose, manja temperatura naponske i samog procesora ;)

@ zevs

Kako onda opravdavas cvrcanje iz naponske sekcije kada podignem napon iznad 1.4v? (doduse, to je samo pod linx-om). Siguran sam da je presao 140w (kolika je specifikacija za ovu plocu), i da se zato cuje cvrcanje. Na 1.36v se takodje cuje, ali jaaako slabo.

Nikako, usteda materijala? Ko ti garantuje da ne cvrci na recimo 120W :)
Nisam ja merio, nego mi nelogicno da toliko trosi, TDP je maksimalna potrosnja, a vidim da se u takvim programima uzima kao realna.

vidi ja sam mislio da je potrosnja ista ili priblizno slicna sa razlicitim naponom (1-2W), a sada sam se uverio da ipak ima veceg uticaja, znaci npr od 1.4 do 1.2 ima 10ak W razlike, ako ne i vise, sto i nije lose, manja temperatura naponske i samog procesora ;)

Povecanje frekvencije dosta manje utice na potrosnju od povecanja napona, tj rast napona znacajno podize potrosnju :)

Vrh Dno