Šta je novo?

MSAT Inženjering

NAT je problem pa da mi i za džabe daju internet uslugu 😁

Kako kome, neki su i sad pod NAT-om tako da ne menja stvar 😀

Ja sam bio 20 dana, najgorih 20 dana u mom životu 🤣🤣 Ne ponovilo se.

A ***a, uzeo sam samo net 🙂 .

NAT je problem pa da mi i za džabe daju internet uslugu 😁
Pa ok, ti mozda u profesinalne svrhe koristis razne servise pa ti je potrebno da nemas te zezancije sa natom. 🙂

Ukratko : Decko sa flajera koji sam okacio gore se bas potrudio jer su imali 1500 zahteva u prvoj nedelji. Angazovano jos ekipa montera i opet ne postizavaju.Da nije tog Nikole, ocekao bih ponedeljak na mob. netu.

Elem, dobija se HG8245W5-6T. Paket 1000/500 za sada preko kabla vuce nekih 900/200 na par sajtova " meraca" net brzine. Prijavio to, pa cemo da vidimo kako ide.
Ip pocinje sa 10.231.....
Koji je VLAN za internet servis, trebalo bi da se vidi u podešavanjima rutera...
Takođe daj prva tri broja javne IP adrese ako možeš?

IP 10.250.... a taj VLAN ne znam ni di da potrazim .

Vidi tvoju IPv4 adresu npr. tu: https://www.whatismyip.com
Onda u ruteru vidi pod Status, WAN, Gateway ili šta već tu ima...
Uporedi, mada je NAT 99%, čim ti stoji 10.X.X.X 🙂

Poslednja izmena:
Da, nisu iste...

5.252.... a u ruteru je druga.​

IP 10.250.... a taj VLAN ne znam ni di da potrazim .
Za VLAN uloguješ se na ONT pa System information pa WAN. Tu imaš VLAN/Priority kolonu,

Imaš možda i nekoliko VLAN-ova, napiši sve, ako možeš...

Hvala 🙂

I to sto kazes.

Prilozi

• Screenshot 2026-05-22 at 18-53-34 HG8245W5-6T.png
    Screenshot 2026-05-22 at 18-53-34 HG8245W5-6T.png
    31.6 KB · Pregleda: 68
Oni rade onda kao nekada provajderi na ADSL/VDSL a to je da koriste telekomov PPPoE, a ne svoj poseban VLAN, pa onda PPPoE prosleđuje saobraćaj u mrežu provajdera.

Vrlo zanimljivo.

Down ide odlicno, samo jos up da usteluju 🙂 .

Ako se nisam zeznuo, sto nije nemoguce, MTU je 1490 ?

Prilozi

• Untitled.webp
    Untitled.webp
    44.9 KB · Pregleda: 57
Izgleda da je tako - MTU je 1490. Ceo paket zadrži:
  • 1462 bajta - tvoji podaci
  • 8 bajta - ICMPv4 header
  • 20 bajta - IPv4 header
Logičnije bi bilo da je 1492 jer je to normalni MTU za PPPoE pristup (bez "baby jumbo frames" porške) - probaj ping sa length parametrom 1464.

Ko ima ideju o cemu se ovde radi : cackali su danas nesto remote i sada na Apple 4K TV i IPAD izvucem upload koji bi trebao, 470-500 Mbps.Ali na oba PC i kablom i wireless nema sansi da upload predje 200 Mbps !!Download je od pocetka bio full.

da, u browseru 🙂 ...ali do " juce" sam tako i radio na Yettelu i bilo je sve kako treba 1000/500 bez problema.Ili hajde sto je kod mene na ThinkCentre upload bedan, nego je i kod sina na desktop varijanti.Ftp isto pokazuje upload kilav, do 200 Mbps standardno .

😢

Ne otkazuje mi se net, ultra je povoljno ali... imam jos desetak dana da resim problem.A😱ko ne, moram nekaj drugo.
Mada ovde ocitava i down sporije, srecom on radi odlicno, isproban ftp, http....

Prilozi

• Untitled.webp
    Untitled.webp
    96.1 KB · Pregleda: 34
Pokrenuo Linux Mint live sa usb i... brzina uploada KAKO TREBA ! Na oba PC. Vratim se na Windoze, vratim se i na problem : download odlican a upload standardno ne ide preko 200 Mbps! A ***e.

Sve radi ! Reinstal WINa pao, mada sam krenuo i sa Mint Linux ( odlican za nas n00bos) i 1000/500 Mbps radi odlicno.Nema pucanja veze, nekih oscilacija u brzini: jednostavno vuce full speed. Administrator mreze ( jedan od ), Mihajlo, moram da ga pomenem: decko se bas potrudio sa milion poruka i isprobavanja.Isprobali su i kod drugih korisnika koji imaju paket kao ja i radilo je bez problema.Kod mene vazdan Gremlini 🙂 .

Jutros se javio, info iz prve ruke : za koji dan bi trebalo da dobiju javne adrese iz RIPE-a i nece biti NAT-a .

Ima trenutno samo u KG i Petrovcu i okolini.Pitao sam za Beograd nije u planu!

A u ostatku Srbije ići će preko a1/mts infrastrukture? S obzirom da yettel nema optiku do krajnjih korisnika samo kao magistralu kroz Srbiju i to ne svuda. (mada imaju sada i sbb).

Da li može neko da sazna da li će do početka sledeće godine da ponude njihove usluge i u Beogradu? Meni ističe ugovor za 7 mjeseci, 13 januara za srpsku Novu godinu.

Kazu uskoro ce krenuti da se sire svuda gde ima MTS optike...sad to uskoro, da li je par meseci ili duze 🙄

Nazad
Vrh Dno