Šta je novo?

MS Office 2010 za Mac

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
MS je zvanicno najavio Office za Mac da ce izaci u 2010 ako sve bude islo po planu :)
Neke od glavnih osobina:

- Sve aplikacije ce biti Cocoa aplikacije
- Outlook (100% kompatibilan sa svime)
- Potpuna VBA kompatibilnost

10.6 ce imati Exchange podrsku ali samo za verziju 2007 SP2. Tako da ce taj Outlook konacno olaksati zivot ljudima koji rade u firmama gde ne vole da se updejtuju mnogo :p Takodje ce doneti podrsku i za dolazeci Exchange 2010 za koji nisam siguran da ce raditi out-of-box sa SL.

U svakom slucaju sjajne vesti za "business Mac users" :)

Vijesti nisu sjajne samo za biznis korisnike, već bi trebale biti sjajne i za nas ostalo. Ako će sve aplikacije biti kakao, onda će to odmah da se vidi u brzini učitavanja i samog rada svih aplikacija. Ovo do sada je relativni očaj, zavisno od ugla gledanja...

Moje licno misljenje je da kucnim korisnicima nije potreban MS Office.
Da ne pominjem to da je duplo skuplji (Home and Student Edition) ili 5x skuplji (Standard Edition) od iWork-a.

Jer tebi kao kucnom korisniku ne treba ni VBA podrska ni Exchange itd. Ja ga koristim kao jedini Office paket na kompu i stvarno nemam vecih zamerki.
Naravno sve ovo pada u vodu ako si korisnik koji piratizuje i zeli bas bas sve, ijako to nikada nece koristiti :)

Da, ima dosta i dostojnih zamjena. Ali u poslovnom okruženju su W/E/P još uvijek broj jedan i zato je (meni) bitno da konačno postanu native Intel aplikacije, jer će biti rad mnogo udobniji...

pa i sad su Office native-intel aplikacije (dakle ne traze rosetu) ali nisu Cocao vec Carbon apliakcije...

i spor je u svakom slucaju do bola :D

Sto se mene tice MS Office se pokazao nezamenjlivim. A pokusao sam nekoliko pakte i svima nesto fali.
A Cocao nece doneti samo brzinu, vec, sto me mozda i vise raduje sve one fore i forice koje dosta olaksavaju zivot (option+select, drag txt...)

Mozda ce zvucati apsurdno ali moje skromno misljenje je da je Office za Mac mnogo bolje parce softvera od onog na Windowsu. Pokazuje da MS ume da napravi kvalitetnu aplikaciju za Mac OS samo kad zele :)

Sto se ostalog tice, ****ga, spor je, vuce se ali do sada je taj Entourage bio najbolja solucija za Exchange. Bolje i funkcionalnije nije bilo. Sada kada SL ima Ex podrsku je lakse ali opet - cekamo novi Office. Sudeci po obecanom, bice ekvivalentan po mogucnostima sa Windows verzijom (najvise zbog VBA skriptinga).

Poslednja izmena:
Office sam batalio pre godinu dana i u potpunosti prešao na iWork. I uopšte mi ne nedostaje.

Da li si slucajno pronasao kako da sacuvas fajl (i drzis) fajl u .doc formatu? Znaci ne save copy, nego samo .doc da se pravi?

Nazad
Vrh Dno