Šta je novo?

Mrtav pixel?

Secret Window

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2005
Poena
309
Evo kako to izgleda, trenutno mi je na testiranju jedan monitor polovan samsung 913n TFT, naime primetio sam jednu sivu tacku u predelu taskbara koja tu stoji. Dali je to mozda mrtav pixel i dali bi trebalo zbog toga da se brinem? Inace imam nameru da ga kupim ali me ovo malo nemiri.

Da, to je mrtav pixel. E sad ako te ne iritira i još ako je monitoru manja cena zbog toga onda slobodno pazari.

To što ima jedan mrtav pixel ništa nije dramatično.

(btw. i kod novih monitora ako nije nagašeno da ima zero dead pixel policy, proizvođači 'tolerišu' do 3 mrtva pixela.)

Poslednja izmena:
Mrtav piksel ne može da bude siv. Testiraj ponovo pomoću npr. Dead Pixel Buddy.

Probacu Dead Pixel Buddy, mada ova siva tackica ne iritira me ako ne krene da se siri. Inace cenu monitora mogao bih da spustim na 200€, koriscen je oko pola godine.

Poslednja izmena:
Evo ovako, posto sam ga testirao sa DPB, rezultat je sledeci... Na celoj povrsini ekrana postoje mozda 3-5 sivih tackica. Te tackice nisu florescentne, vec 50% black sive, i takve su na svakoj podlozi pa u tom smislu nisu iritirajuce, ali su tu. Ne znam da li su to mrtvi pixeli ali cini mi se da cu ipak zadrzati HP koji sam hteo da smenim ovim. Inace slika uopste nije bolja od moje HP-ove 19ice, jedino me privuklo sto bi dobio 8ms umesto 12ms i ugao gledanja sa 140" na 160". Ne bih voleo da se *****em zbog tih tackica koje prete da tu nesto nije u redu.

Poslednja izmena:
Nemoj da se šališ da više veruješ specifikacijama na papiru nego svojim očima - kad je bilo kakva vrsta monitora u pitanju.

Ne, ne verujem uvek specifikacijama medjutim ovaj samsung trebalo bi da je mocniji ali sto se tice slike cak mi se HP vise svidja po toplini bola. Ali sto se tice ugla tu se vidi razlika, tacno je da sansung ima malo vecu ugao za vidljivost... Ufff, znojim se zbog odluke jer ja nisam finansijski toliko mocan da bih mogao da odem i kupim novo.

Probacu Dead Pixel Buddy, mada ova siva tackica ne iritira me ako ne krene da se siri. Inace cenu monitora mogao bih da spustim na 200€, koriscen je oko pola godine.

Ček, da li sam ja nešto propustio...
Hoćeš da uzmeš vremenom pregaženi Samsung 913N, 6 meseci star, za koji ti se čini da ima bad pixele!!???
Pri tom, ne znam kakve ima uglove gledanja (o realnosti govorim, ne specifikacijama) taj HP, ali 913N ima solidno loše, bar sam kod ortaka koji ga ima proveo dosta vremena.

Nov LG 1919 je nešto malo (ali zaista malo) preko 200e.
Jedino ako ti je frka da novi monitor nema BP, a ovaj već gledaš... Ili ne gotiviš LG kao firmu.

Mada, ako već imaš 19" koji ti prilično dobro radi posao, ne vidim logiku da pređeš isto na 19" koji će ti možda odgovarati, ima verovatno BP...

Mnogo ima razloga protiv ove transakcije, ali konačna odluka je ipak na tebi.

Poz.

Poslednja izmena:
@Nick

Vec imam HP 1906 star isto oko 6 meseci(contrast 500:1, 12ms, 60Hz i malo siromasniji meni za podesavanje), i u principu sam zadovoljan bojom koju moze da pruzi, ali sam dobio varijantu da bih mogao da ako prodam HP za to dobijem Samsung 913n (contrast 700:1 8ms, 75Hz, i obogacen meni i lak za podesavanje sa desktopa), i sto se tice primecivanja, ugao vidljivosti je razlika koja se da primetiti iako nije mnogo. U svakom slucaju ovih par mat sivih tackica doprinelo je da se ipak zadrzim na svom HP-u. Iz nekih razloga pozeleo sam da imam malo mocniji TFT, a i u principu vidim da samsung lepo napreduje u kategorijama best buy, pa sam eto pomislio da bi to bilo cool za odraditi. Hvala ipak za misljenja i ostajem na HP-u, ima realnije boje mada izgleda manji kontrast.

To je bre zaglavljen (stuck) pixel!
Mrtav je samo ako je crn.

Al' da moze da smeta - moze... :)

Na LG1919s Imam 1 mrtav pixel,u stvari samo pod pixel posto mi stalno svetli plave boje a ponekad i nestane odnosno treperi!Kada stisnem tackicu za jedno vreme mi nestane skroz.Sta mislite hoce to da mi nestane skroz za jedno vreme ili ce ostati tako zauvek?Ko ima iskustva neka pise kakve sanse imam!!!

Navodno postoji metoda otlanjanja mrtvog pixela, ortak kaze da je negde procitao da ako se primeti da nesto tako predstoji, treba to mesto malo "utrljavati", *** meni to zvuci kao nebuloza ali ipak kad vec dodje do toga ne ostaje ti nego da i to pokusas. Ipak nije to neko masno tkivo pa da ga utrljavanjem razbijes mada nemam pojma, zvuci smesno ali nisam jos probao to.

Meni su klinci baš tako napravili 2 polu mrtva... ;)
Nisam 100% siguran ali sam video da su to radili i sutra dan 2 siva...
Predlog je da to ne radiš. Ja sam pokušavao i III tako da napravim da bi mi uvažili garanciju ali bez uspeha... :S:

Ima ta fora sa "masiranjem", istina... druga fora je menjanje osnovnih boja u jako brzom intervalu (nekim programom), koje bi trebalo da izazove "odglavljivanje" pixel-a...

ja neznam zasto bi ti kupio taj monitor za 200e kad za malo vise para ima nov da se kupi evo ja imam na poslu belineu 19' 5ms extra je a placena je 200e koliko sam upoznat.

...druga fora je menjanje osnovnih boja u jako brzom intervalu (nekim programom), koje bi trebalo da izazove "odglavljivanje" pixel-a...

Ne vredi to, makar ne za sada, ja kad god pustim neku muziku u WinAMP-u upalim i Vizualizacije i evo za nekoliko meseci koliko to, doduše ne tako često, praktikujem - nema nikakvih rezultata...

Ipak sam se zadrzao na HP monitoru, ima malkice prijatnije boje, performanse slabije ali prijatniji mi je za oci.

Ne vredi to, makar ne za sada, ja kad god pustim neku muziku u WinAMP-u upalim i Vizualizacije i evo za nekoliko meseci koliko to, doduše ne tako često, praktikujem - nema nikakvih rezultata...
Slazem se... ja sam svojevremeno skinuo neki program bas namenski za to, i receno je da treba pustiti da radi bar 6-12 sati. Radio on 12 sati, ma radio i vise... nista nije bilo, pixel mi ostao zaglavljen... ja batalio :)

Kakav crni mrtav piksel? Bezi od toga k'o djavo od krsta, njega oko samo trazi :D, samo ces da se nerviras.

Imam takav jedan na poslu na lapu. Laganim čukanjem nestane, samo treba lupiti čvrgu, nikako utrljavati - to ne može da izađe na dobro. Pojavljivao se par dana, uz malo čukanja nestajao, a sad se već danima ne pojavljuje uopšte.

a ako blago udaranje ne pomogne, ti uzmi cekic:smash:

a ako blago udaranje ne pomogne, ti uzmi cekic:crash:

Cukanje? Ada uzmem iglu i da mu zapretim? HAHAHA... Samsung je otisao. caooo, HP bez zamerki radi jos uvek. OStao sam bez interneta od kako sam se preselio pa mi je sve sto je vezano za net problem pa i posecivanja forumu. Pozz

Mozda je kasno da odgovorim ali momak sa utrljavanjem je bio u pravu i inace da to se zove reanimiranje piksela i verovatno je procitao u digitalu jer su oni o tome pisali pre par brojeva.
Ukoliko je samo jedna boja ta koju pokazuje to nije mrtav piksel nego subpiksel i moze se oziveti ( retko uspesno ) pomocu odredjenih softvera ali i pomocu blagog trljanja povrsine ( ne stiskati jako da ne bi doslo do otkazivanja i nekog od njegovih komsija :) e onda bas bode oci ).

@general.. Pavidjeo sam vec do sad na jednom soniju mrtav pixel bas, fluroscentno plavicast koji ponekad treperi. Taj drugar je poceo da ga masira i kaze da nekako reaguje na to mada je jos u toj fazi. Sto se tice mog HP zdrav k`o jabuka, nikakve zamerke realno. Ljudi bre otisli na mesec a ovi ovde sto su ostali na zemlji ne umeju da se izbore sa problematikom iritirajuce tacke, hehe. Poz

Nazad
Vrh Dno