Šta je novo?

Mrezni razdelnik

sasha70

Cenjen
Učlanjen(a)
09.10.2009
Poena
159
Potreban mi je mrezni razdelnik spliter ili kako se vec zove 1 ulaz a 2 izlaza da li to postoji i gde ima da se kupi?

Ne u pitanju je kablovski modem i ruter kako nebi vukao tri mrezna kabla od rutera mislio sam jedan mrezni pa da uz pomoc razdelnika vodim po sobama.

Ne postoji razdelnik kao pasivna komponenta slicna telefonskim i tv razdelnicima vec moras kupiti switch, npr ovaj je jeftin a odradice posao. Obrati paznju da switch-evi koristi eksterno napajanje pa mu moras obezbediti uticno mesto u blizini.

Ne postoji razdelnik kao pasivna komponenta slicna telefonskim i tv razdelnicima vec moras kupiti switch, npr ovaj je jeftin a odradice posao. Obrati paznju da switch-evi koristi eksterno napajanje pa mu moras obezbediti uticno mesto u blizini.
Imam ja vec ruter nego sam mislio da nevodim tri kabla vec jedan pa da uz pomoc radelnika odvajam za svaki racunar.

Mislim da to nece moci sa klasicnim mreznim kablovima. Za mreze sa optickim ili koaksijalnim kablovima mozda i postoji nesto tako, ali sa ethernet-om ne. Ako gresim. molim da me ispravite.

Imam ja vec ruter nego sam mislio da nevodim tri kabla vec jedan pa da uz pomoc radelnika odvajam za svaki racunar.
Pa taj 'razdelnik' ti je switch. U njega ubodeš taj kabl iz rutera, i još tri kabla koji ti idu ka računarima. Gde god hoćeš da račvaš staviš jedan switch.
Jedino, pošto je switch aktivna komponenta, moraš da mu obezbediš napajane.

Ajde nacrtaj raspored u objektu gde je ruter, gde su sobe i napisi sta tacno zelis da postignes.
Ja sam mislio da ti zelis nesto ovako:

U ovoj varijatni vuces jedan kabl do ulaza u sobe i tu postavis switch (razdelnik) i potom vuces po jedan kabl do svakog racunara, ili to ili dva kabla direktno od rutera.

32643027.jpg

Poenta je da nevodim tri kabla iz rutera vec jedan pa ako postoji
neki spliter 1 ulaz 2 izlaza kao za antenski kabal da li je to uopste
izvodljivo za mrezni kabal.Evo kao ovo samo da budu sve tri zenke .

utprazdelniksplitersajednutpportanadva-1.jpg

Na mestima gde si planirao da stavis razdelnike moraćeš da instaliraš switch-eve, nema drugog rešenja a da radi kako treba.

Poslednja izmena:
@sasha70

Nemoze to . Sama tehnologija etherneta (CSMA/CD) ne dozvoljava takav nacin povezivanja .
Potreban ti je switch. Da moze tako sa tim razdelnikom mnoge firme bi ustedele planine novca.

S tim sto ako na ruteru imas vise portova on moze da ti koristi kao ovaj switch kod pc1, tako sto bi ovaj mali kablic izmedju modema i routera zamenio duzim.

U zavisnosti od toga da li je neophodna kablovska veza i sta se prenosi, mozda bi WiFi mogao da resi problem? Nisam siguran sta ti je primarno, da ne vuces mnogo kablova (estetsko-funkcionalna stvar), ili da bude sto jeftinije i da li su svi ovi racunari dovoljno blizu za tako nesto?

To sto ti je na slici je spliter kakav daju ADSL provajderi, i sluzi da bi se odvojila linija za WAN od linje za telefon.

Poslednja izmena:
Primarno mi je bilo da ne vucem tri posebna kabla od rutera do svakog pc ali izgleda da je to jedino resenje u ovoj situaciji.Inace u pitanju je kablovski modem i ruter Tplink WR340G.

A da razmisliš o nekom wireless router-u koji bi postavio iza modema. Kupiš tir wireless card for desktop i završiš posao bez kablova. Pri tom možeš lepo da podešavaš mrežu preko tog rutera ;)

Edit: Vidim da ti je WebWolf to već predložio.

Poslednja izmena:
Primarno mi je bilo da ne vucem tri posebna kabla od rutera do svakog pc ali izgleda da je to jedino resenje u ovoj situaciji.Inace u pitanju je kablovski modem i ruter Tplink WR340G.
Pa jel čitaš ti šta ti se piše?
Ne treba da vučeš tri kabla do svakog. Trebaju ti 2 switcha (5-portni, ne verujem da možeš da nađeš manji), SW1 stoji kod PC1 a SW2 kod PC2 i PC3.
U prvi SW1 bodeš kabl iz rutera, kabl do PC1 i kabl do SW2; u SW2 bodeš kabl iz SW1, i kablove to PC2 i PC3.
I to je to.

Evo jedne varijante rasporeda mrezne opreme gde je potrebno dodati samo jedan switch (~10e):

Poslednja izmena:
@sasha70

Postoje razdelnici za Ethernet i izgledaju upravo onako kako si postovao u poruci #9.
Ima ih u Netiksu, cena je mislim oko 4-5 EUR. Međutim, s obzirom da je cena za par otprilike ista kao za 100 Mb switch, bolje uzmi switch. Plus, imaćeš još min 3 Ethernet porta ako ti zatrebaju u budućnosti. Jedina prednost razdelnika bi bila što rade pavisno a switch moraš da napajaš. Ograničenje razelnika je što se ne mogu koristiti za gigabitnu mrežu, već samo za 10/100 Mb.

Ovo rešenje što je Vuk dao gore ti je najjednostavnije.

Poslednja izmena:
Kako oni uopste funkcionisu ispravno? Zar ne bi signali morali da se multipleksiraju ili tako nesto?

Ti pasivni spliteri koriste cinjenicu da 10/100mbit mreza koristi samo 2 od 4 parice koliko ih ima UTP kabl, tako da bi kroz jedan UTP kabl mogao da potera dva 10/100mbit "kanala" ali za tako nesto bi morao da na oba kraja kabla postavi takav spliter uz pravilan raspored parica.

Moguca postavka bez koriscenja switch-a bi bila:

Hvala vam svakako na idejama i ti razdelnici nisu jeftini a i ogranicenog su protoka pa cu verovatno uz pomoc switcha resiti ovo.

Hvala vam svakako svima.

Pa nisu ograničenog protoka. Protok je 100 mbit, znači isti kao da kompove spajaš direktno sa ruterom pošto ti ruter sigurno nema gigabitne portove. E sad, ako baš hoćeš brzo onda ćeš u tom tvom setup-u morati da instaliraš 2 gigabitna switch-a. Jedan posle rutera i na njega spajaš PC1 i kabl koji ide do drugog switch-a, pa sa njega onda kablovi na PC2 i PC3. Ali najjeftiniji gigabitni switch je oko 25 EUR pa ti vidi da li ti se isplati...

Pa nisu ograničenog protoka. Protok je 100 mbit, znači isti kao da kompove spajaš direktno sa ruterom pošto ti ruter sigurno nema gigabitne portove. E sad, ako baš hoćeš brzo onda ćeš u tom tvom setup-u morati da instaliraš 2 gigabitna switch-a. Jedan posle rutera i na njega spajaš PC1 i kabl koji ide do drugog switch-a, pa sa njega onda kablovi na PC2 i PC3. Ali najjeftiniji gigabitni switch je oko 25 EUR pa ti vidi da li ti se isplati...

Ako je citao iste linkove kao i ja, ljudi su prijavljivali razne probleme sa tim stvarima. Ocigledno ne funkcionise bas najbolje, iako u teoriji ne bi trebalo :).

Nemam pojma, ja sam duže vreme koristio jedan par i sve je radilo kako treba. Na poslu, u server sobi ima instalirano bar jedno 30 parova, ne bi ih stavljali da ne valjaju.

Ja sam rekao sta sam procitao, ne i da sam u pravu :d .

Nazad
Vrh Dno