Šta je novo?

Mrezni ili ne pitanje je sada..??

Kissme1

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2010
Poena
200
Pa o cemu se tacno radi , ja sam jedan od tipicnih korisnika racunara znaci muzika net i najvise filmovi i uglavnom neke starije igrice... e sad na racunaru imam 3 hdd-a od po 1.5tb i imao sam jedan od 600 ali sam ga prebacio u drugi racunar e sad imam 5 racunara u kuci pa sam nesto razmisljao o varijanti da uzmem mrezne hard diskove pa da ih vezem na svic , e sad me interesuje kako i da li je to bolje? znaci nemam vise mesta na ostalim racunarima su mi mali hardovi i uvek problem sa mestom , pa sam hteo da ubacim 1 mrezni od 1tb ... e sad koliko je to efikasno?

Bolje uzmi neki komp koji ce da ti izigrava storage server, u njega strpaj te diskove i vezi ga na mrezu, to ti je najjednostavnije (da ne kazem i jetfino). Najobicnija mATX ploca, 2glavi procesor, giga memorije, low-budget kuciste i neko malo bolje napajanje ce ti vrsiti posao.

Pa ja sam ih gledao u win win computersu , tamo je jedan hdd 1,5tb 100e znaci sto pise na kutiji je prikljuci ga lanom u swich drugi kabel u struju i cao , e sad fino izgleda i kuciste od hdd-a i sve , pa zato sam mislio , uzmem 2 komada stavim u fioku i zdravo , koliko sam skontao prikljucim ih mapiram ih na windowsu i pokazuju mi se kao hardovi u kompu , to je jedan od bitnij razloga zasto bi to uradio... e sad ovo sto si ti rekao nzm kako bi izveo.. npr instaliram eku igricu na tom hardu , ne mogu da je pokrenem sa drugog kompa... recimo? a kod ovih je to reseno instlairas programcic od 200kb koji resava registar u windowsu za aplikacije koje su instalirane na lan disku..... e zbog toga najvise?!!?

misljenje? predlog?

+1

a i pitanje je da li uopste ti diskovi imaju 1Gbit ethernet interfejs ili samo 100Mbit. To proveri OBAVEZNO!
Mada dzaba ti sve to ako nemas gigabitni switch...

Naravno, ovo se odnosi na deo price oko koriscenja mreznog standalone diska za pokretanje aplikacija koje imaju visoke zahteve po pitanju transfera.
Za storage ili download je ok resenje.

Poslednja izmena:
pa nprimer da vucem jednu igricu na 4 kompa?to ce raditi? a nesto ovako za odlagane filmova pa sa svakog racunara mozes gledati to nije nesto zahtevno koliko kontam?

Igricu da vuces na 4 kompa u isto vreme neces moci verovanto nijednim prosecnim mreznim diskom (u stvari smor ce ti biti i da je to lokalni disk - zamisli da 4x pokreces istu igricu, pa dodaj mrezni overhead na sve to).
Neke igre ces moci da pokrenes prvo na jednom, pa drugom pa trecem (samo da se startuju..) i onda ih igras jer ne koriste disk tokom igranja ali inace -- nije lepo pokretati igru na 4 kompa sa istog diska nimalo. Primetices delay/lag/jitter na svakom kompu kad treba nesto da se iscita sa mreznog diska tokom igranja.
To isto vazi i da sam napravis mrezni storage server ili kupis neki jaci, taj problem neces moci da zaobidjes.

Inace je jako elegantno resenje, mali uredjaj, zaseban server ne moze da se poredi po velicini pa makar koristio i ITX plocu.
Sa druge strane, zaseban server mozes lako da prosiris. I mozes sta hoces od softvera da instaliras na njemu.

A, da u svakom slucaju zaboravi na dobre brzine prenose, ako nemas jako skupu mreznu opremu. Osim server/workstation ploca sve dolaze sa pisljivim kontrolerima, bilo da su na PCI ili PCI-e...
Neko ko ima vise iskustva sa ovim bilo bi lepo da da malo konkretnije brojke u vidu % ;)

Poslednja izmena:
A ovako da se samo filmovi drze i neki podatci pa da se prekopiraju ili gledaju sa njega.?

Ja imam vec 2. godine WD Mybook World Edition mrezni disk od 500GB i mogu ti reci i da na GBPS mreznoj kartici i na GBPS (1000 MBbit) ruteru i na masini iz potpisa, upis i citanje podataka ne prelaze 6MB/s u najboljem slucaju... i prodajem ga sada upravo zbog toga što mi je spor tj. što mi realno više ne treba :)

Meni sluzi kao storage i za to je ok u sustini, ako ces na njemu da drziš filmove, muziku, programe itd. za to i sluzi.. moze čak i direktno sa njega da se pusti neki film i da ide bez seckanja. Ali da se na njemu instaliraju igrice i da 3-4 korisnika u isto vreme "rovare" po njemu ili tako nešto to nema teorije da radi kako treba...

Mrežni diskovi su ok za čuvanje filmova, muzike, slika, instalacija.
Kao disk na koji ćeš instalirati igru recimo i pokretati direktno sa njega nikako nije preporučljivo. Velika je razlika u brzini i odzivu, čak i ako je gigabitna mreža u pitanju.

Nazad
Vrh Dno