Šta je novo?

Mrezni HDD - iskustva, bezbednost....

Noriega

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
309
Ideja je da jedan veliki WD MyBook sa mreznim prikljuckom vezem u kucni LAN i na njemu skladistim fotke, muziku, filmove, dokumenta... i to ravnopravno sa 2 Wireless LAN racunara preko rutera. Posto funkcionise kao poseban mrezni uredjaj moze mu se pristupiti i od spolja, preko interneta, pa me zanimaju neka iskustva, kako ovo konkretno radi i koliko je pouzdano takvo resenje?

Poslednja izmena:
Ideja je da jedan veliki WD MyBook sa mreznim prikljuckom vezem u kucni LAN i na njemu skladistim fotke, muziku, filmove, dokumenta... i to ravnopravno sa 2 WLAN racunara preko rutera. Posto funkcionise kao poseban mrezni uredjaj moze mu se pristupiti i od spolja, preko interneta, pa me zanimaju neka iskustva, kako ovo konkretno radi i koliko je pouzdano takvo resenje?

Trenutno koristim WD NetCenter i mogu da ti kažem da sve radi onako kako bi trebalo, dakle, u mreži je vidljiv i pristupam mu i preko iBook-a (preko OS X-a) i preko Toshiba Satellite-a (Win XP). Takođe može da mu se pristupa i preko net-a, a jedina zamerka ovom mom je 100 MBit-ni interfejz. Ako često koristiš opciju piši/briši ovo je ograničavajući faktor pošto je u odnosu na USB 2.0 spor ko puž.
Zato ti savetujem GBit-ni interfejz, ali moraš da, osim My Book World Edition, imaš i GBit-ni router (skoopo), kao i GBit-nu mrežnu na comp-u.
Inače, svaka preporuka, ja sam sa ovim mojim xtra zadovoljan.

Poslednja izmena:
Gbit interfejs jos uvek nije u budzet klasi, za sada je dovoljno da radi live stream videa i da je nekih 400x brzi od moje internet konekcije. ;)

Nego, jos nesto konkretno... Duza s' mlekom u kafani sa wireless access pointom i hocu nekom da pokazem fotke sa letovanja smestene na MyBook. Sta dalje?

Gbit interfejs jos uvek nije u budzet klasi, za sada je dovoljno da radi live stream videa i da je nekih 400x brzi od moje internet konekcije. ;)

Nego, jos nesto konkretno... Duza s' mlekom u kafani sa wireless access pointom i hocu nekom da pokazem fotke sa letovanja smestene na MyBook. Sta dalje?

OK, najpre moraš da imaš instaliran softver za pristup kućnom compu preko net-a, npr. Microsoft Anywhere Access, i to na oba kompjutera.
Onda ih konfigurišeš i to je to.
Za konfigurisanje potraži malo po net-u, ima štiva za čitanje. Takođe, ovaj program je samo primer, ima ih još dosta, a služe istoj svrsi, pristupu kućnom compu ili kućnoj mreži sa udaljene tačke preko net-a.

Samo jedna napomena brzina prenosa podataka mreznog diska ne mora da zavisi od tipa
etherneta. My Book World ima oko 5MB u sekundi bez obzira da li je na gigabitno ili obicnom
lanu.

haha da mi nije dosadno na poslu ne bih pratio ali care to si rekao u svojih poslednjih par postova. nemogucje je promashiti da ne mozhe wd da ide preko 5MB u sekundi :d

Sta cu jak mi je utisak :) Citao sam neki review na itsvet.com ovog diska i tamo je pisalo
kao zavisi brzina od brzine prikljucka. Mada eto pun je internet nezadovoljnih korisnika
MyBook Worlda pa da se i ja prikljucim

Zato ti savetujem GBit-ni interfejz, ali moraš da, osim My Book World Edition, imaš i GBit-ni router (skoopo), kao i GBit-nu mrežnu na comp-u.
Inače, svaka preporuka, ja sam sa ovim mojim xtra zadovoljan.

Uopste ne moras da imas gigabitni ruter!

Mozes uzeti obican unmanaged gigabit switch sa 5 portova (sto je jeftino) i na wan port spojiti recimo ADSL modem/ruter ili kablovski modem, a na ostala 4 mozes racunare -- danas skoro sve nove ploce i notebook racunari imaju gigabit LAN.

Samo jedna napomena brzina prenosa podataka mreznog diska ne mora da zavisi od tipa
etherneta. My Book World ima oko 5MB u sekundi bez obzira da li je na gigabitno ili obicnom
lanu.

Mora da zavisi!

100 Mbit LAN propusta maksimalno 9-10 MB/sec. HDD moze (i mora) da prenosi podatke daleko vecom brzinom -- reda 50MB/sec.

Sam Mybook je problem kad je u pitanju brzina:
If you are looking for information on how to make your MBWE transfer speeds faster, sorry, you're out of luck. The transfer speeds are limited by the hardware and WD has admitted that the MBWE isn't even supposed to be able to reach gigabit-speeds.

Poslednja izmena:
Problem je sto su proizvodjaci mreznih diskova postali bezobrazni u reklamiranju
pa ne navode brzine transfera nego teoretske brzine interfejsa :d

Ocajna brzina NAS-ova

:mad:Svi jeftiniji NAS-ovi imaju slabe procesore i malo memorije, i pored reklame da je NAS na 1 Gb network, zbog slabih procesora (200 MHz i slicno, 32 Mb RAM) nemogu da postignu vihse od 20-23 MBsec.., iako su postavljeni na Gb mrezu i switch.

Kad smo već kod kopiranja.. Zašto se kod My Book World Edition II Total commander totalno zaglupi pri kopiranju? Probao na 2 računara, na oba ne prelazi 1 MB/s. Windows explorer je 2-3 puta brži ali to je opet očajno. Inače, diskovi su konf u mirror režimu.

edit: Problem bio u nekom switchu... Preko giga switcha ide 10-12 MB/s. To je OK za mirror mode?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno