Šta je novo?

mreza za render farmu

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
trebalo bi da napravim malu render farmu za batch-convert velikog broja slika (video u image sekvenci), 3D Blender render, AfterEffects
u igri je 7 brand name racunara iste konfiguracije sa gigabitnim lan karticama
(stari Pentium DualCore 2.8)

jel za to dovoljan samo gigabitni switch ili je potrebno neko ozbiljnije projektovanje mreze?
(nece biti izlaza na internet)
da li je potrebno da postoji neka master masina koja ce biti "jaka" kao server od koje ce 7 farmera preuzimati zadatke ili to nije tolio bitno?

Sve zavisi od toga kakvo ce biti opterecenje mreze sa sitnim fajlovima. P2P LAN distribucija ume da blokira jeftine switcheve. I nadam se samo da su u pitanju Pentium DC ali Core2Duo serija a ne matori P4 Dual Core (Pentium D)...

Trebalo bi da svaki switch od 50tak eur radi posao.

Ja bih ipak uzeo sviceve koji mogu da teraju jumbo frejmove a neupravljivih sviceva sa tom mogucnoscu je malo (vecina ih na papiru ima ali to ne radi kako treba). Znaci ipak se isprsi za malo jaci svic da te ne boli glava posle. Imas tp linkova jeftinih a dobrih skroz. Ja ipak koristim mikrotik rb2011 kao switch iako je to zapravo ruter. Moja topla preporuka je nova mikrotik serija CRS sviceva. Rade ko ludi a imas ih naci i za 100eur.

ako nesto znaci info ... fajlovi su u 90% slucajeva standard za post 10bit DPX RGB reda velicine 10MB po komadu
i mislim da nisu C2D ali provericu to ... i moze li komentar na pitanje br.2 "da li je potrebno da postoji neka master masina koja ce biti "jaka" kao server od koje ce 7 farmera preuzimati zadatke ili to nije tolio bitno?"

To zavisi od softvera? Neki zahtevaju master NOD... neki samo share na disku.

Proveri i koji je cipset na plocama tih masina.

QQQ leleleeee :) Dizel 820... pa to je uzas sporo i greje se :(

Poslednja izmena:
da..... secam se da su ti prescotti bas bas vruci
ali dzabe su pa bih probao u svakom sl

Nadam se da je hobi projekat u pitanju... posto ne znam da li vredi zivaca :)

Proveri i koji je cipset

LGA775
ako se ne varam to moze da se digne na 64bit sistem i na 8GB rama

jedina investicija je HUB i RAM pa cemo videti da li se isplati

a posto su renderi u pitanju vise im odgovara da budu brzi nego da imaju vise jezgara... ili gresim?

Teorijski da, ali je problem samog softvera, neki rade najbolje na Pentium D 9xx jer oni ubijaju sa dugim pipe-om i GHz, medjutim Core2Duo je ipak mnogo bolja arhitektura. Gledano u proseku 2GHz Celeron E1400 je brzi 50% od tih D820, da ne pricam C2D ili Quad na 2.5GHz+

775 je socket, cipset je 915, 865 ili nesto slicno (cpu-z ce ti to reci u motherboard tabu), ako je neki bolji cipset mozda je moguce uraditi CPU upgrade na C2D, ostala budzenja mislim da su bacanje novaca.

Poslednja izmena:
Sudeci po tvojim konfiguracijama a sto se mreze tice kupi najobicniji (po mogucstvu najjeftiniji) switch i resice ti problem :).

Upravo to, pogotovu sto se radi sa solidno velikim DPX fajlovima, tako da nece biti zagusenja switcha toliko koliko ce masine biti usko grlo.

Takodje razmisli o isplativosti takve varijante na nekoliko nivoa, pre svega iz perspektive procesorske snage i dugorocnog odrzavanja. Naime ako pogledas po netu poredjenja Pentiuma D 820 sa novijim procesorima, recimo poslednji grafikon na ovoj stranici, dobijas da bi ti recimo jedan i7-4770 zamenio u procesorskom smislu celu tvoju render farmu, napakujes ga sa 32GB memorije i maltene dobijes isti rezultat na jednoj masini. Pogotovu ako uzmemo u obzir da je za After Effects ona alatka za mrezni render i dalje kao command line i treba malo baktanja da se namesti kako treba a na jednoj masini bi to sam softver radio automatski. Plus sto bi za render u Blenderu kasnije mogao da dodas i neki GPU i tako ubrzas stvari itd itd. Ali ono sto je najproblematicnije jeste sto su to starije masine, kojima ce trebati odrzavanje u smislu crkne napajanje, crkne hard i slicno, a to je sve x7 u odnosu na jednu masinu. I na kraju iako je struja u Srbiji relativno jeftina imaj u vidu da i7 4770 trosi oko 84W pod punim opterecenjem, dok Pentium D820 trosi do 95W, ali u tvom slucaju x7 masina, a tu ni ne racunam ostale komponente koje ne trose nista manje ako su starije, cak je obicno suprotno. Na duze render cikluse i duzi vremenski period se to oseti.

Vrh Dno