Šta je novo?

Mreza za igraonicu

ak47

Poštovan
Učlanjen(a)
25.07.2017
Poena
70
Pozdrav drugari.

Potrebna mi je preporuka kako da izvedem najbolju opciju zu umrezavanje racunara.

Koristim kablovski internet, od provajdera sam dobio modem sa wifi.

trebam da umrezim 19 racunara preko LAN, 2 android boxa takodje preko LAN, 4 konzole preko WIFI i da imam internet za klijente (do 50 korisnika - telefoni)

Pre sam koristio 2 prikljucka, znaci 2 modema - 1 sam koristio uz svic samo za racunare i nisam pustao wifi, a drugi za sve ostalo.

sta predlazete, da li da idem na neki napredniji Mikrotik gde bi napravio ogranicenja brzine ili pak neku drugu opciju?

Ono sto mene prvo interesuje je koju ti brzinu imas i ko je provajder?

Mi smo koristili mikrotik dva linka. Jedan surf jedan gaming. Deljenje na osnovu portova poshto svaka naprednija tehnika detekcije paketa rezultuje mikrolagovima. Ne mere to bez kabla ukratko. Wi fi je sjajan dok nije.
Za korisnike uzmi ap.

Mi smo koristili mikrotik dva linka. Jedan surf jedan gaming. Deljenje na osnovu portova poshto svaka naprednija tehnika detekcije paketa rezultuje mikrolagovima. Ne mere to bez kabla ukratko. Wi fi je sjajan dok nije.
Za korisnike uzmi ap.
"Koristili smo MikroTik" je jako širok pojam. MikroTik je itekako sposoban da radi traffic shaping bez ikakvog lagovanja ako ste stavili uređaj koji ima adekvatan CPU horsepower i TCP/IP offloading. Staviti nekog MT-a od 10ak hiljada dinara sa nekim ubogim ARM procesorom neće završiti posao, ali ako se ide na neku RDS seriju, to će raditi super, ali to već mora debelo da se plati.

Za njega je idealno rešenje neki x86 i3 ili i5 Alder Lake class mini pc sa 10Gbps portovima na koji može da stavi OPNSense. Neki solidan Ubiquiti ili Grandstream managed switch sa 20Gbps SFP portovima i 1Gbps PoE izlazima, i naravno odvojeni access pointovi. Na primer Ubiquiti U6 Pro koji će bez problema izdržati veliki broj konekcija.

Uprošćeno povezivanje:

Iz provajderovog modema pravo u OPNSense MiniPC. Iz MiniPC-a 10Gbps vezom pravo u 10Gbps input na switch-u, a onda iz zwitch-a pravo u računare. Na preostale portove po potrebi treba priključiti jedan (ili više) access pointova i to je to. Mrežu treba podesiti tako da sve iza OPNSense-a bude u istom subnetu. U OPNSense-u treba napraviti 1 VLAN koji će služiti samo za goste (telefone) i koji će biti na odvojenom subnetu izoliran od ostatka mreže. Po potrebi, tom VLAN-u treba ograničiti protok da nebi udavili mrežu glupostima i aktivirati neki web filtering + captive portal. Za konzole na access pointu treba napraviti poseban WiFi SSID na kojem će broj klijenata biti ograničen na broj konzola, i svaka konzola treba da ima statičko DHCP mapiranje tako da od DHCP-a uvek dobija isti IP koji će biti vezan za UID i MAC što daje jedan dobar nivo sigurnosti kada konzole već moraju biti na WiFi. Drugi SSID treba napraviti tako da ima client isolation, i na njega treba dodeliti VLAN koji je namenjen za goste.

Celo iskustvo u igraonici možeš drastično da poboljšaš ako možeš da digneš neki server sa 10Gbps mrežnom karticom na koji ćeš instalirati LANCache koji će drastično da olakša download/update igara za veliki broj računara. LANCache takođe podržava i Windows updates, tako da ćeš sve skinuti samo jednom, a onda ostali računari skidaju sve sa servera u lokalu full brzinom.

Kao i uvek, sve zavisi od toga koliko si spreman da uložiš.

u 21vom veku se ne koristi vishe lancache :) nego diskless resenja :)
ili iscsi "gamedisk"
Odrzhavanje pada na 0 doslovno, nema potreba za brzim netom.
Sada kada su igre ogromne morao bi drzati 4TB ssde na masinama, rizik od virusa, potreba za restore, o brizi za skidanje i patchovanje 3TB igrica ne bi spominjao.

Za diskless resenja je opet setup slican kao alek sto je rekao sto brzi pirstup serveru klijenti pozeljno na 2.5Gbit, server pozeljno 40/100Gbit. ali radi to i sa 1 Gbit i server na 10Gbit.

Sto se tice rutiranja saobracaja za igraonicu tipa 19 pc i da gurnes optiku 1000/1000 uz minimalni sheJping neces imati nikakve probleme.
Sto se tice mikrotika bilo kakav cloud router ili npr RB5009 su radili posao. Ja prednost dajem gotovim ruterima na 9 lokala smo uvek imali 1 backup i imali smo 0 mrtvih, menjani su bukvalno samo iz razloga sto su postajali preslabi za nove brzine neta.

Sve zavisi od toga kakav je koncept same igraonice i sam pristup netu.

Vrh Dno