Šta je novo?

Mreza sa tri racunara, problem nikad gluplji

Suvi

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
619
Uradim mrezu u jednoj firmi. Imaju samo tri kompa. Podesim da racunari mogu da stampaju, na jednom recunaru su dva stapmaca i da mogu na net. Podelim foldere koje su zeleli da dele i sve radi ko sat.
Sutra me zovu kazu ne radi mreza.
Racunar na kojem su stampaci pristupa ostalim racunarima, druga dva racunara pristupaju jedan drugom, ali racunaru koji ima stampace ne moze da pristupi ni jedan od dva racunara. Ping radi, racunar je vidljiv u mrezi, ali ne moze da mu se pristupi. Stampa ne radi. Net radi. Promenim mreznu karticu opet isto. Ukljucim DHPC nista se ne menja. Nista mi nije jasno, ima li ko ideju.

Mislis DHCP? Gde si ga ukljucio? Imas li neki DHCP server u toj mrezi ili si stavio da racunari dobijaju adresu preko DHCP-a? Da li ti je ista subnet maska na svim racunarima? Imas li firewall (status)? Koji je operativni sistem na tim racunarima? Koji switch koristis? Jesi probao da resetujes switch (nisam ni ja verovao dok nisam video da switch moze itekako da zeza)?

Daj sto vise informacija da bi mogli da ti pomognemo...

Falcon je napisao(la):
Mislis DHCP? Gde si ga ukljucio? Imas li neki DHCP server u toj mrezi ili si stavio da racunari dobijaju adresu preko DHCP-a? Da li ti je ista subnet maska na svim racunarima? Imas li firewall (status)? Koji je operativni sistem na tim racunarima? Koji switch koristis? Jesi probao da resetujes switch (nisam ni ja verovao dok nisam video da switch moze itekako da zeza)?

Daj sto vise informacija da bi mogli da ti pomognemo...

Da bi mogli na net preko jednog sam namestio 192.168.0.1 one dve druge 2 i 3.
Onda sam namestio da winXP (SP2) sam namesti IP, na to sam mislio. Firewall nema. Iskljucio sam posle instalacije windowsa i njegov firewall. Obicno instaliram Kerio, ali tek kad vidim da sve radi kako treba. Nisam probao da promenim SWITCH. Oni su kupili neki ST-LAB 8 porta. Interesantno da je sve radilo bez greske dok sam bio tu. Probao sam i da izmenjam kablove, problem je ostao.
Onda sam se setio necega, napisao sam skoro to ovde, to mi je palo na pamet danas dok sam se mucio. U zgradi imamo mrezu, 11 racunara. Sve je radilo bez greske vise od godinu dana. Onda nastaju problemi. Ukljucimo jos jednog komsiju-racunar u mrezu, i mreza totalno prolupa. Usporenje maksimalno, malo radi, i kad radi radi neverovatno sporo, onda ne radi, uopste. Svasta smo pokusavali, menjali kabl, konektore, krimpovali ponovo, menjali mreznu, reinstalacija win, IP staticke, dinamicke, sve sto nam je palo na pamet.
Onda nekom od nas padne na pamet da probamo da taj novi komp u mrezi ukljucimo u struju kablom bez uzemljenja. I od tog trenutka mreza proradi kao i pre, bez greske. Pomislio sam da nas da to uradim ali nisam imao uslova i vremena. Oduzih. Ako neko ima neku ideju?

E svašta ću da čujem, kabal bez uzemljenja i mreža. :d

Komsija vam se kratko spojio sa uzemljenjem, tacnije on ili komsijin komsija na istom uzemljenju.

A šta se onda dešava kad u jednoj kancelariji imaš više računara i oni su na istom uzemljenju

Nema nikakvih problema, ako su svi uredjaji ispravni. Problem moze nastati kada dodje do "proboja" na nekom uredjaju, a to je vrlo, vrlo retko kompjuter, pre ce biti sporet, bojler itd. Tada struja tece kroz vodove uzemljenja, a poenta je da te spasi od strujnog udara (velike struje koja bi protekla kroz telo) pri kontaktu sa metalnim delovima pokvarenog uredjaja, a sve to zato sto je uzemljenje kolo manjeg otpora od onog telo-zemlja.

Sve u svemu, susreo sam se sa slicnim problemima, pored ovog problem moze biti lose izvedeno uzemljenje, ili ne postojanje uzemljenja iako postoje prikljucak. U slucaju kao sto je ovaj drugi, imao sam problema sa mrezom + nisam mogao da koristim obican modem.

Uvek pomaze da sve podesis ispocetka,s obzirom da se radi o samo 3 racunara.Jedno vreme sam radio u firmi sa velikim brojem racunara. Bilo je nekad neobjasnjivih otkaza. Te los drajver,te ne valja uticnica... Nekad je pomoglo da se graficka izvadi i ponovo vrati. Cesto bude banalna stvar,ali prodje dosta vremena dok se otkrije.

Tebi ne treba DHCP
Pogotovo ako nemas DNS server a sve mi govori da ga nemas, kao ni AD :)

Iskljuci sve firewallove.
Idi u C:\WINDOWS\system32\drivers\etc otvori hosts fajl (notepadom) i unesi ispod
127.0.0.1 localhost

IP adrese koje si staticki dodelio racunarima i njihova imena npr:
192.168.10.10 perapc
192.168.10.20 zikapc
itd

U tcp/ip properties mreznih kartica tih racunara otidi na tab advanced pa na wins tab, proveri da je Enable LMHOSTS lookup chekirano.
To pise i npr ovde: http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=263110

Trebalo bi da se racunari bez problema pinguju i da se vide po netbios imenima, drugim recima, trebalo bi da mreza "radi" :)

jaksa je napisao(la):
Tebi ne treba DHCP
Pogotovo ako nemas DNS server a sve mi govori da ga nemas, kao ni AD :)

Iskljuci sve firewallove.
Idi u C:\WINDOWS\system32\drivers\etc otvori hosts fajl (notepadom) i unesi ispod
127.0.0.1 localhost

IP adrese koje si staticki dodelio racunarima i njihova imena npr:
192.168.10.10 perapc
192.168.10.20 zikapc
itd

U tcp/ip properties mreznih kartica tih racunara otidi na tab advanced pa na wins tab, proveri da je Enable LMHOSTS lookup chekirano.
To pise i npr ovde: http://forums1.itrc.hp.com/service/forums/questionanswer.do?threadId=263110

Trebalo bi da se racunari bez problema pinguju i da se vide po netbios imenima, drugim recima, trebalo bi da mreza "radi" :)

Sve sam podesio kao i obicno. 192.168.0.1, 2, 3. Podelio konekciju za net, stampace. I sve je radilo bez greske. Nisam naveo da je sve ovo probano pre instalacije bilo kakvog softvera osim winxp. Oni su kad sam otisao instalirali na komp koji pravi probleme: Office 2000(hrvatska verzija) WinFax, drajvere za skener, FM Tuner, i meni nepoznati utiliti za defragmentaciju i odrzavanje HD-a (diskkeeper). MOguce da neki od tih programa ili drajvera pravi probleme.
Ne znam da li si procitao, ping radi, deljena konekcija za net radi. Podeljeni stampaci su i dalje podeljeni ali ne moze da se stampa. NetBios ime je vidljivo ali tom racunaru je nemoguce pristupiti. Win daje poruku kao da kompjuter nije nu ukljucen.
Ono sto si naveo za Enable LMHOSTS lookup je chekirano.
C:\WINDOWS\system32\drivers\etc
127.0.0.1 localhost

To stoji po defaultu prilikom instalacije win-a i nije menjano.

Mozda je neko od zaposlenih promenio ime tog racunara na kojem su stampaci. Ako jeste onda moras opet sa ova druga dva da definises tj dodelis stampace iz mreze tj sa tog kompjutera na kom su... znaci na remove pa na add printer. Ja sam se tako zezao sa imenima pa mi se to desilo. :D

Kad udjes u My Network Places->View Workgroup Computers tu ti ne stoji racunar na kome su stampaci ???
Ako se ne vidi uradi sledece:
Na tom "serveru" skini sav share, promeni ime grupe, restartuj racunar, vrati ga u grupu, pa vidi da li ti stoji u Microsoft Network. (naravno kad gledas sa nekog drugog racunara) Ako stoji uradi share opet i ima da fercera.

zex24 je napisao(la):
Mozda je neko od zaposlenih promenio ime tog racunara na kojem su stampaci. Ako jeste onda moras opet sa ova druga dva da definises tj dodelis stampace iz mreze tj sa tog kompjutera na kom su... znaci na remove pa na add printer. Ja sam se tako zezao sa imenima pa mi se to desilo. :D

Nije promenjeno ime. Ista radna grupa. Idem sutra da probam.
Sve ispocetka.

SeRPeNT je napisao(la):
Kad udjes u My Network Places->View Workgroup Computers tu ti ne stoji racunar na kome su stampaci ???
Ako se ne vidi uradi sledece:
Na tom "serveru" skini sav share, promeni ime grupe, restartuj racunar, vrati ga u grupu, pa vidi da li ti stoji u Microsoft Network. (naravno kad gledas sa nekog drugog racunara) Ako stoji uradi share opet i ima da fercera.

Racunar je vidljiv u View Workgroup Computers, ali ne moze da mu se pristupi.

Verovatni je neki od programa koji su oni instalirali napravio zbrku. Ne znam sta bi moglo drugo da bude. Instaliracu win ponovo. Sta drugo da radim? Tako cu izgubiti najanje vremena.

Diskeeper je dobar programcic,kod mene na Win2K radi brze nego disk defragmenter. Ni jedan od navedenih programa sam po sebi ne bi trebalo da se mesa u pravo pristupanja. Pitanje je sta su radili prilikom instalacija. Kako su bili ulogovani,da li su instalirali softver samo za neke juzere ...Verovatno se tom prilikom nesto brljalo. Sta god radio nemoj im dati da opet sami stavljaju neki softver.

Ako ti izbacuje error tipa :
"KORISNIK" is not accessible.You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions. The network path was not found

pokusaj da ispraznis arp na svakom racunaru.
run/arp -d

A ako ti ni to ne uspe probaj da odes na ovaj link:
http://www.michna.com/kb/wxnet.htm

Nazad
Vrh Dno