Šta je novo?

mreza preko serijskog porta

vlajko

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2003
Poena
604
da li je moguce napraviti mrezu izmedju 2 racunara preko serijskog porta? ako je odgovor da, da li oba moraju da imaju isti operativni sistem (npr. XP) ili mogu da budu i razliciti (XP i 98SE).
ne mislim na neku ozbiljnu mrezu, vec mrezu dovoljnu za prenos fajlova.

pozdrav,
vlajko

Moguce je spojiti dva racunara serijskim kablom.
Veza je jako spora za danasnje pojmove (~115Kbps) tako da se vise isplati bilo koji drugi vid prebacivanja fajlova. Operativni sistemi mogu da budu razliciti i koristi se HyperTerminal. Postoji jos gomila programa za rad preko serijskog porta, ali je brzina usko grlo tako da je HT dovoljan.

U danasnje vreme zaista "grehota" neiskoristiti 100mbit standard (2 kartice ~ 10e + cat5E kabl 20din/m ).

Protok preko serijskog kabla je ~90k pa ti vidi. A i procesor je zauzet dok traje prenos. Sve u svemu sporo i gotovo neupotrebljivo.

problem je u tome sto imam jedan desktop pc i jedan praistorijski laptop (jedva neka dvojka). na tom laptopu imam serijski, paralelni i jedan USB port. prvo mi je palo na pamet da probam preko paralelnog, ali nisam uspeo da nadjem kabl (verujem da ni to nije nista bolje od serijskog). onda se setih i serijskog. nasao sam nesto u xp-u za tu mrezu, ali u 98-ici na laptopu nisam nista nasao, pa reko' aj da pitam vas. nesto mi se bas ne kupuje mrezna kartica za laptop zbog nekih gluposti, pa moram da trazim neko jeftinije resenje.
a moze li preko usb-a? ako moze verovatno bi bila kvalitetnija veza. ali opet se moram pomuciti da nadjem usb-usb kabl, a serijski vec imam (stari misevi cuda cine :D).

vlajko je napisao(la):
problem je u tome sto imam jedan desktop pc i jedan praistorijski laptop (jedva neka dvojka). na tom laptopu imam serijski, paralelni i jedan USB port. prvo mi je palo na pamet da probam preko paralelnog, ali nisam uspeo da nadjem kabl (verujem da ni to nije nista bolje od serijskog). onda se setih i serijskog. nasao sam nesto u xp-u za tu mrezu, ali u 98-ici na laptopu nisam nista nasao, pa reko' aj da pitam vas. nesto mi se bas ne kupuje mrezna kartica za laptop zbog nekih gluposti, pa moram da trazim neko jeftinije resenje.
a moze li preko usb-a? ako moze verovatno bi bila kvalitetnija veza. ali opet se moram pomuciti da nadjem usb-usb kabl, a serijski vec imam (stari misevi cuda cine :D).
Problem je u tome sto nisi napisao sta zelis da tacno da uradis sa ta dva racunara.

1. Prost jednokratni prenos male kolicine podataka -> serijska veza
2. Prost prenos vece kolicine podataka -> USB Flash memorija (korisnije, ali i skuplje od od USB kabla)
3. Sve pogodnosti mreze -> otvori se za mrezne kartice

Brate ako je tvoja dvojka praistorijska onda sta ja da kazem za moj 486DX mada ga nekoristim vise ali sam bas probo da napravim mrezu pre neki dan izmedju njega (Win95) i XP i uspeo sam ali preko paralelnog kabla brzina prenosa podataka je oko 45 KB/s a koliko ja znam brzina prenosa preko paralelnog kabla je 8 puta veca nego kod serijskog samo sto duzina paralelnog moze da bude 10 puta manja od serijskog

Poslednja izmena:
vlajko je napisao(la):
a moze li preko usb-a? ako moze verovatno bi bila kvalitetnija veza. ali opet se moram pomuciti da nadjem usb-usb kabl

Moze. Ima ih svuda tako da nece biti problem da nadjes kabl.
Poz!

dishapaun je napisao(la):
Problem je u tome sto nisi napisao sta zelis da tacno da uradis sa ta dva racunara.

1. Prost jednokratni prenos male kolicine podataka -> serijska veza
2. Prost prenos vece kolicine podataka -> USB Flash memorija (korisnije, ali i skuplje od od USB kabla)
3. Sve pogodnosti mreze -> otvori se za mrezne kartice

ma treba mi samo za prost prenos manje kolicine podataka, da ne rezem vise na rw diskove kad god mi nesto treba na laptopu.
flash memorija mi jos uvek ne treba, mozda je nekad i kupim, ali za sad ne.
mrezna kartica bi mi trebala "samo" za laptop, mozda se i iznerviram i kupim je...

po ceni ce te slicno izaci usb mrezna karta , pristojan usb flash i usb mrezni kabl
pa ti vidi sta ti ustvari najvise treba

Nazad
Vrh Dno