Šta je novo?

??? Mreza izmedju Win98, WinXP, Kablovskog Neta i HUB-a ???

Učlanjen(a)
24.01.2002
Poena
609
Pitanje je verovatno prosto, odgovor verovatno jos prostiji, ali kada se covek blokira, Dzaba :wall:

Imam dva racunara, jedan na kome je XP a drugi (LapTop) na kome je Win 98SE. Treba da rade u mrezi preko HUB-a na koji ( HUB ) dolazi kablovski internet. Pre jedno nedelju dve sam sa drugim LarTor-om uspeo da to sve napravim, ali se evo vec dva tri dana zezam sa ovim i nikako da ih povezem.

HILFE, HELP, POMOC i isto to na jos mnogo svetskih jezika i dijalekata.

Unapred zahvalan,
Milosh The Great :smoke:

kompovi treba da imaju ip adrese iz mreze kao i kablovski modem a adresa kablovskog modema treba da im bude default gateway i treba da podesis da imaju i adresu dns servera provajdera
e,sad....posto to uglavnom nije moguce....moraces da izmedju huba i kablovskog modema ubacis neki ruter ili jedan komp sa ics ili nesto slicno

a zasto preko HUB-a?Za tako nesto on ti nije potreban

kablovski mdoem nije ruter i ne moze da radi preko switch-a/hub-a. tebi treba jedan racunar koji ce da deli internet izmedju ostalih, ili da kupis sam hardverski ruter. ako modem ima i usb port, probaj da nakacis jedan racunar na usb a drugi na network kartu (mada kazu da nije preporucljuvo, ja nikada nisam to radio)

Na 1 računar instaliraj 2 mrežne kartice, jednu prikači na svoju lokalnu mrežu (switch, hub) i podesi njene parametre da odgovaraju parametrima tvoje mreže.
Drugu mrežnu prikači na kablovski modem, podesi potrebne parametre - gateway, DNS...
Za drugu karticu odradi Internet Connection Sharing i to ti je ukratko sve.

Filo je bio u pravu ...

Namestio sam, ali hvala svima. Filo je dao ispravan odgovor koliko da ostali mogu da dopune ssvoje znanje :banana:

Pozdrav,
Milosh The Great :smoke:

filo je rekao:
e,sad....posto to uglavnom nije moguce....moraces da izmedju huba i kablovskog modema ubacis neki ruter ili jedan komp sa ics ili nesto slicno
jesi li stavio ruter ili ics?

ja imam jedan prostoji problem... povezivanje WinXP SP2 i Windows ME (Millenium).
brickwall.gif

XP mi javlja "Limited or no conectivity" dok sam sa ME samo jednom uspeo da PING-ujem XP, obicno napise "request timed out , 100% loss" . Sa XP-a ping nece nikako.

Ista je workgroup, razlicita imena racunara, kabl i mrezna kartica namesteni... ne znam u cemu je problem, osim ako XP ne moze da "prica" sa ME-om. :(

a jel moze svaka masina sama sebe da pinguje na 127.0.0.1 i na ip adresu koju si joj dao
mozda je drajver/kartica/kabl?
i proveri win firewall na xpu

To se meni dešavalo kod direktnog spajanja 2 računara sa integrisanim mrežnim kartama, ne sećam se koji su čipsetovi bili, ali problem sam rešio ubacivanjem D-linka od 7 eura.

@Filo: svaka masina bez problema pinguje samu sebe (tj. localhost odnosno 127.0.0.1). Nisam ja davao IP adresu, nego sam isao na Home network wizard. Evo probao sam sad i sa WinME na oba kompa i opet nece! Tako da nije do XP-a i firewall-a koji dolazi sa SP2 :angry:

@dogriz: Integrisana je mrezna sto dolazi sa EpoX 8RDA+ (Realtekova valjda). Na drugom kompu je Alied Telesyn PCI mrezna. Citao sam nesto da mozda kabl zeza... jer ako je cross over ili ako nije?! Ja sam kupio ovaj za 2 kompa, ne za HUB ili Switch... osim ako mi nisu uvalili pogresan, tj. koji nije cross over :banghead:

pogledaj kabl
jedan kraj treba da bude 568a a drugi 568b
bas kao na slici
i mani taj network wizard
jedan nek ima adresu 192.168.0.1 i masku 255.255.255.0 a drugi 192.168.0.2 i istu masku pa onda probaj
i oba treba da budu u istoj workgroup-i

Prilozi

• ethcable-cross.gif
    ethcable-cross.gif
    12.2 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
koliko sam uspeo da vidimm na onim sitnim ziciama, jedna je OK ali durga se razlikuje, jel moguce da nisu dobar redosled zica stavili? Tamo gde treba da je plava, meni je zuta ili tako nesto ?!

Love Hunter je napisao(la):
inace, kako da sam namestim IP adrese?

1. Properties za "My network places"
2. Properties za "Local Area Connection"
3. pronađeš stavku "Internet Protocol (TCP/IP) pa pogađaš - opet Properties
4. onda kaži - "Use the following IP address"
5. na prvom računaru podesi "IP address" na 192.168.0.1 i "Subnet mask" na 255.255.255.0
6. na drugom isto, samo je IP adresa 192.168.0.2
7. OK, OK
8. end.

A zashto moraju IP adrese da budu 192.168.0.*? Mnogo praktichnije ja staviti 1.1.1.1 i 1.1.1.2 . Bar kod mene ovako podesheno radi(na jednom kompu D-Linkova kartica, a na drugom integrisana sa AN7)
@Love Hunter: Imash li problema samo da ih povezzesh ili hocesh net na obe(kod mene je ovaj drugi sluchaj)?
Pozdrav!

ako neces na net u principu mozes bilo koje adrese

Ma meni i na net principu rade sa 1.1.1.1 i 1.1.1.2
Jednostavno to su IP adrese mreznih kartica, a u mom sluchaju wireless internet kartica ima ukljucenu opciju "Obtain an Internet adress automatically" i to je treca IP adresa, koja ovde nije bitna :D

ne kazem ja da nece da radi vec nije regularno
za provatnu upotrebu bi trebalo da koristis adrese mreza 10.0.0.0/8, 172.16.0.0/12 ili 192.168.0.0/16(ili neku podmrezu ovih adresa) da ne bi bilo problema - tako je odredila IANA

Poslednja izmena:
namestio sam sa 1.1.1.1 i 1.1.1.2 i radi super, ne znam kako je samo od sebe proradilo danas a sinoc kad sam namestio nije htelo?! Uglavnom povezao sam WinXP i WinME... dakle radi sve OK posle cu probati sa linuxom.

Hvala na pomoci

Evo sad moj problem:
Iz meni poznatih razloga morao sam da prebacim WLAN karticu iz jednog kompa u drugi. Problem je u tome shto sada na komp na se na nalazi kartica, nema internet. Uradio sam Internet Connection Sharing(pre mi je kod ovog drugog bio ICS), ali nisam uspeo sve da podesim kako treba.
Nemam oba screenshota i ne mogu ponovo da isto podesim (grrrr).
Znaci imam 2 kompa, na jednom ide internet i ICS, a na drugom sada ne mogu da podesim. Molio bih nekoga da mi naishe kako da podesim ponovo(evo mucim se vec 2 sata i nikako da mi podje za rukom:( ) konekciju na kompu sa ICS-om i na onom drugom pliz
I josh neshto: da li prilikom ICS treba da bude ukljuceno u tabu Authentication neshto(tu se nalazi "Enable 802.11x ....") ?

Evo moj problem. Imam 4 racunara u mrezi, 2 XP i 2 win98 kad zelim da pristupim racunaru na kojem je winXP i da uzmem neki fajl ne desi se nista, tj. blokira wincommander, isto se desava ako sa racunara koji ima winXP zelim da pristupim bilo kojem racunaru, ne moze fajlove da salje/prima niti da stampam. Kompjuteri na kojima je win98 rade super. Cak stovise instalirao sam netassistant, programcic za chatovanje u mrezi i svi racunari mogu da chatuju, znaci sa tim nema problema. Folderi su share-ovani.

Vrh Dno