Šta je novo?

Mreza i stampanje ...

• Začetnik teme Začetnik teme Dark
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dark

Čuven
Učlanjen(a)
22.06.2002
Poena
619
Pre neki dan sam nabavio jedan PI racunar pored PIII-ke , da bih se otarasio mojih. Stalno smo se ganjali na mom racunaru.

Na oba racunara je instaliran Windows 98 ( first edition ), oba racunara su opremljena istom D-Link karticom i povezani sa koaksijalnim kablom. Prenos fajlova funkcionise besprekorno, ali stampac ( HP DeskJet 710c ) koji je instaliran na jaci racunar ( sharing files and printers je ukljuceno, stampac je "share"-ovan ) ne mogu da koristim sa slabije masine.
Na racunaru koji nema stampac instalirao sam ( add new printer - network printer ) doticni HP sa druge masine, Windows je kopirao neke fajlove, restart, i stampac se pojavi u "Printers"-u. Pri pokusaju stampe javlja se greska, i nista od stampe.

Gde gresim ? Ima li neke cake ? Pomagajte ako znate !

Unapred zahvalan : Dark.

Uf, sigurno ce se vec neko javiti sa resenjem. U medjuvremenu pogledaj u control panel-u u sekciji Network da li je instalirano "files and printer sharing"

U slucajevima nekih InkJet i LED printera problem je u drajverima. Drajver pokusava da vrsi monitoring nad uredjajem da vidi koji je status, koji je nivo mastila i slicne gluposti. Pri tome se, naravno, obraca portu - lpt ili usb, ali ne moze isto da uradi i za "udaljeni" printer, jer se ne nalazi na listi podrzanih portova.

Izlaz je u koriscenju drugih drajvera. Probaj da koristis MS drajvere koji dolaze uz Win (ako ih ima za taj printer - nisam DJ710 vozio), jer nisu nakiceni tim dodatnim utility programcicima i monitorima. Ako nema bas za taj, probaj neki koji bi trebao biti kompatibilan. Na primer, takvo zafrkavanje su radili prvi drajveri za DJ 970, ali kada sve to poteras windows drajverima za DJ 870, umrezavanje je radilo (samo stampa u boji malo ima pomeren kolorit). Ako ne provalis ni jedan takav win drajver koji bi ti odradjivao posao (pazi, minimum treba da bude isti PCL nivo kod stampaca i drajvera), onda probaj da iscackas neke novije drajvere bas od HP-a i nemoj da ih instaliras kompletne ( sa setup.exe), nego cistim podmetanjem odgovarajuceg inf fajla.

Ako ne uspes ... onda j**iga 🙂

Hvala, probacu !

I'll let you know about the outcome ... 🙂

Probaj sa preusmeravanjem porta na mrezni resurs pomocu naredbe net use. Ovo koristim za jedan mrezni stampac jer softver iz koga stampam (softverski RIP) ne podrzava stampanje preko mreze. Taj stapac (ploter) ima mreznu karticu. Nisam imao prilike da probam kako ovo radi kad je stampac prikljucen na drugi racunar ali sam ipak napisao. Mozda ce ti pomoci.

Na racunaru sa koga zelis da pristupis stampacu instaliraj odgovarajuci drajver i kao port izaberi LPT2:

U DOS promptu otkucaj: net use lpt2: \\ime_racunara_na_kome_je_stampac\shername stampaca

Ovo otkucas samo jednom jer NET USE memorise putanju sve dok sam ne odlucis da to obrises. Otkucaj NET USE /? da bi video sintaksu komande. Kad otkucas samo NET USE prikazace se status.

Kad god se pokrene stampa OS prvo proverava dali je neki port preko NET USE preusmeren na mrezni resurs i ako jeste onda podatke salje tom stampacu a ako port nije preusmeren onda podatke salje bas na taj port.

Nazad
Vrh Dno