Šta je novo?

Mrežna struktura 2 sprata

Xandar

Cenjen
Učlanjen(a)
10.11.2010
Poena
170
Pozdrav,

Dobili smo napokon optiku u kuci. Sa njom je stigao i router TECHNICOLOR FGA2233. Brzina je trenutno blizu 400/40Mbps.
Na gornjem spratu pored ulaznih vrata je ulaz optike, i tu se nalazi i ovaj ruter, a ispod paralelno ulazna vrata donjeg sprata.To je trenutno što se tiče setup-a. Wifi signal na donjem spratu ima 3 crte i stabilan je.

Ono što bih ja želio jeste da:
  1. Na gornjem spratu (70m2) bude zasebna wifi mreža koju bi moji koristili a tako i uredaji na tom spratu i dvr sa 2 spoljne kamere za sada, koje bi htio da budu povezane i napajane preko POE kabla, da što manje kablova ima. (uz mogućnost ukupno 4 kamere )
  2. Da na donjem( 70m2) spratu bude wifi signal odlican, wifi mreza (SSID) zasebna za potencijalne goste kojoj bih mogao da ograničim protok i još jedna zasebna nevidljiva Wifi mreža za uređaje na donjem spratu (xiaomi stick, tv receiver prodajdera)
Od uređaja pored ovog Technicolor rutera imam na polici novi ruter REDMI AX6000(uzet bio primarno kako bi se openwrt implementirao) i Xiaomi MI AX3000 (uzet kako bi u mesh povezao sa AX6000).

E sad trebala bi mi pomoć, šta bi bilo meni optimalno od uređaja staviti za ove moje potrebe, kako za gornji i donji sprat tako i za video nadzor - i kako povezati. (tacni modeli za video nadzor me ne zanimaju samo sta mi treba sve,npr.switch, kabl taj i taj itd..., da znam pa da postepeno nadograđujem mrežu)

hvala

Pozdrav,

Dobili smo napokon optiku u kuci. Sa njom je stigao i router TECHNICOLOR FGA2233. Brzina je trenutno blizu 400/40Mbps.
Na gornjem spratu pored ulaznih vrata je ulaz optike, i tu se nalazi i ovaj ruter, a ispod paralelno ulazna vrata donjeg sprata.To je trenutno što se tiče setup-a. Wifi signal na donjem spratu ima 3 crte i stabilan je.

Ono što bih ja želio jeste da:
  1. Na gornjem spratu (70m2) bude zasebna wifi mreža koju bi moji koristili a tako i uredaji na tom spratu i dvr sa 2 spoljne kamere za sada, koje bi htio da budu povezane i napajane preko POE kabla, da što manje kablova ima. (uz mogućnost ukupno 4 kamere )
  2. Da na donjem( 70m2) spratu bude wifi signal odlican, wifi mreza (SSID) zasebna za potencijalne goste kojoj bih mogao da ograničim protok i još jedna zasebna nevidljiva Wifi mreža za uređaje na donjem spratu (xiaomi stick, tv receiver prodajdera)
Od uređaja pored ovog Technicolor rutera imam na polici novi ruter REDMI AX6000(uzet bio primarno kako bi se openwrt implementirao) i Xiaomi MI AX3000 (uzet kako bi u mesh povezao sa AX6000).

E sad trebala bi mi pomoć, šta bi bilo meni optimalno od uređaja staviti za ove moje potrebe, kako za gornji i donji sprat tako i za video nadzor - i kako povezati. (tacni modeli za video nadzor me ne zanimaju samo sta mi treba sve,npr.switch, kabl taj i taj itd..., da znam pa da postepeno nadograđujem mrežu)

hvala
Treba ti:

1. Grandstream GWN7801P managed PoE switch. Može se naći kod nas za 150 eura.
2. 2 x Grandstream GWN7660. Može se naći kod nas za 120 eura odnosno 240 eura za 2 komada.
3. OpenWRT uflešovan u AX6000.

AX6000 bi ti služio samo kao router. Njega bi nakačio na Technicolor. Idealno bi bilo da se Technicolor prebaci u bridge i da se konekcija napravi u OpenWRT-u kako bi izbegao dupli NAT. U OpenWRT-u treba iskonfigurisati jedan od portova kao VLAN trunk i taj port povezati na Grandstream switch. U OpenWRT-u treba napraviti sledeće VLAN-ove.

VLAN config za gornji sprat:

VLAN 10 - Za matorce odnosno home WiFi.
VLAN 20 - Za kamere.
VLAN 30 - iOT i ostali uređaji.

VLAN config za donji sprat:

VLAN 40 - Mreža za goste.
VLAN 1 - Default VLAN za home WiFi i potencijalu administraciju.
VLAN 30 - Iskoristiti ovaj VLAN za potencijalne iOT uređaje.

WiFi mreža za gornji sprat.

Napraviti SSID "HOMESP1" i dodeliti VLAN 10. Ako uređaji podržavaju, obavezno WPA3.
Napraviti SSID "CAMS" i dodeliti VLAN 20. Ako uređaji podržavaju, obavezno WPA3.
Napraviti SSID "iOT" i dodeliti VLAN 30. Staviti WPA2 zbog kompatibilnosti.

WiFi mreža za donji sprat.

Napraviti SSID "GUEST" i dodeliti VLAN 40. Aktivirati captive portal na AP-u i ograničiti upload / download. Staviti WPA2.
Napraviti SSID "HOME" i ostaviti default VLAN 1. Obavezno WPA3. Ako uređaji ne podržavaju, zameniti uređaje.
Napraviti SSID "iOT" i dodeliti VLAN 30 od gore. WPA2.

Jedan AP ide na plafon gore, drugi ide na plafon dole. Oba se napajaju preko PoE na grandstream switch-u.

Hvala veliko na iscrpnom i korisnom uputstvu Alex.

Ako sam dobro shvatio to bi išlo ovako onda :
1724327218520.png
Imam neke nedoumice:
  • Da li mi je potreban AP na gornji sprat? Zar ne bi mogao ovaj REDMI AX6000 (Sa OpenWRT) da vrši tu funkciju, koji ima 4 ethernet 1gb porta. (Ima wpa3, sa OpenWRT bi trebao biti odličan ruter a ima snage 2000mhz 4 core Filogic, 4x4 mumimo+ofdma...; U budučnosti bi negdje tamo vjerovatno onda zamjenio ovaj ruter sa nekim fanless N100 + AP.)
  • Da li mogu iskoristiti kabl koji stoji na polici CAT8 S/FTP za Switch -> AP prenos (na donjem spratu) da ga uštemam u plafon ako nije preko 20m razdaljina, a za ostalo CAT6A?
  • Pošto je veoma teško naći ovaj Switch Grandstream GWN7801P na stanju da li imaš predlog za neki drugi switch.

Hvala veliko na iscrpnom i korisnom uputstvu Alex.

Ako sam dobro shvatio to bi išlo ovako onda :
Pogledajte prilog 455016
Imam neke nedoumice:
Tačno tako.
  • Da li mi je potreban AP na gornji sprat?
Da, ukoliko želiš stabilan i siguran WiFi.
  • Zar ne bi mogao ovaj REDMI AX6000 (Sa OpenWRT) da vrši tu funkciju, koji ima 4 ethernet 1gb porta. (Ima wpa3, sa OpenWRT bi trebao biti odličan ruter a ima snage 2000mhz 4 core Filogic, 4x4 mumimo+ofdma...;
Mogao bi, ali tu postoji jedan veliki problem. Iako je taj router open, i na njega možeš da instaliraš OpenWRT, njegov WiFi drajver je closed source. Tako da, čim instaliraš OpenWRT, ti koristiš generički WiFi drajver od OpenWRT-a koji je ograničen. Sa OpenWRT-om gubiš WiFi 6 funkcije kao što su MU-MIMO, OFDMA i imaš drastčno slabiji signal. Taj AX6000 radi punom parom samo sa originalnim firmware-om jer je u originalnom firmware-u originalni WiFi drajver.
  • U budučnosti bi negdje tamo vjerovatno onda zamjenio ovaj ruter sa nekim fanless N100 + AP.)
Pa onda neka ti taj AX6000 stoji gore kao privremeno rešenje sa default firmware-om dok ne nabaviš MiniPC i instaliraš nešto naprednije. Ali nisam nešto siguran u njegove VLAN mogućnosti. Tako da je sa originalnim firmware-om realizacija mreže sa gornje slike dovedena u pitanje.
  • Da li mogu iskoristiti kabl koji stoji na polici CAT8 S/FTP za Switch -> AP prenos (na donjem spratu) da ga uštemam u plafon ako nije preko 20m razdaljina, a za ostalo CAT6A?
Da.
  • Pošto je veoma teško naći ovaj Switch Grandstream GWN7801P na stanju da li imaš predlog za neki drugi switch.
Poslao sam ti na PM gde ga ima. U slučaju da ga nema, opcija je TL-SG1008MP V3 koji se kod nas može naći za 180 eura.

Nazad
Vrh Dno