Šta je novo?

MPR-DRVENI RACUNAR

Vjekoma

Cenjen
Učlanjen(a)
15.04.2010
Poena
154
Kucisteje je izradjeno od bukove furnirane ploce debljine 5mm,furnirano bukovim,kruskovim,hrastovim,zebrano i furnirom tresnje.Kuciste nema nikakvu metalnu osnovu vec sve komponente vise na konzolama ili su direktno srafljene na drvo pocevsi od maticne koja nema metalnu podlogu.Dimenzije kutije su vece za 1 cm od standardne ATX ploce a dubina je 18cm,sto je najmanje moguce bilo da se se smanji a da ne utice na razmenu vazduha unutar njega.Kutija ima sistem uvlacenja i izbacivanja obradjenog vazduha koji cirkulise oko procesora hard diska cipseta i ostalih komponenti.Kuciste je preforirano rupama sa svih strana tako da je zagrevanje svedeno na minimum,svi kuleri leze na poliuretanskoj peni tako da je i vibracija smanjena na zadovoljavajuci nivo.Ploca je postavljena naopako, hard disk je na mestu pci slotova tako da nema mesta za dodatne kartice,a i ne treba sve je integrisano osim graficke,dvd je okacen na vratancima koja su okacena na sarke i zatvaraju se uz pomoc magneta sto omogucava lak pristup unutrasnjosti kucista.Lakiran je nitroceluloznim lakom divlje tresnje.Ploca je abitova NF7,1gb rama,hdd/160/ata,ati 9200/128mb,psu300w,amd/barton2500+,ima napred 2xusb,i 9 kulera koji su bukvalno u svakom cosku.Konfiguracija je malo starija ali kuciste je standardno pa tako da moze da se ugradi bilo sta.Ostali delovi su iz svega pomalo ima ih iz kamionski delova,iz bele tehnike,starih kucista,ali to su uglavnom metalni delovi.
Radi 0-24h samo ga gasim kad cackam nesto oko njega, radio sam na njemu oko 3 nedelje,eto to bi bio neki opis,pa ljudi sta mislite jel vam se svidja ovako nesto neki spoj prirode i savremene tehnike:wave:

Prilozi

• Image083.jpg
    Image083.jpg
    165.1 KB · Pregleda: 128
  • Image084.jpg
    Image084.jpg
    165.2 KB · Pregleda: 101
  • Image085.jpg
    Image085.jpg
    208.4 KB · Pregleda: 97
  • Image086.jpg
    Image086.jpg
    176.9 KB · Pregleda: 86
  • Image087.jpg
    Image087.jpg
    191.9 KB · Pregleda: 97
jos slika

Prilozi

• Image088.jpg
    Image088.jpg
    188 KB · Pregleda: 95
  • Image089.jpg
    Image089.jpg
    174.7 KB · Pregleda: 88
  • Image090.jpg
    Image090.jpg
    248.4 KB · Pregleda: 84
  • Image114.jpg
    Image114.jpg
    193.1 KB · Pregleda: 71
  • Image116.jpg
    Image116.jpg
    205.5 KB · Pregleda: 77
i jos malo slika

Prilozi

• Image117.jpg
    Image117.jpg
    200.8 KB · Pregleda: 64
  • Image125.jpg
    Image125.jpg
    170.6 KB · Pregleda: 49
  • Image122.jpg
    Image122.jpg
    195 KB · Pregleda: 56
  • Image121.jpg
    Image121.jpg
    191.9 KB · Pregleda: 59
  • Image120.jpg
    Image120.jpg
    171 KB · Pregleda: 59
i na kraju jos ovih 5 slika

Prilozi

• Image148.jpg
    Image148.jpg
    226 KB · Pregleda: 104
  • Image154.jpg
    Image154.jpg
    238.8 KB · Pregleda: 76
  • Image155.jpg
    Image155.jpg
    188.4 KB · Pregleda: 80
  • S6004343.JPG
    S6004343.JPG
    465.1 KB · Pregleda: 73
  • Image143.jpg
    Image143.jpg
    221.3 KB · Pregleda: 57
i na kraju krajeva jos neki detalji

Prilozi

• Image126.jpg
    Image126.jpg
    181.3 KB · Pregleda: 42
  • Image129.jpg
    Image129.jpg
    165.2 KB · Pregleda: 40
  • Image133.jpg
    Image133.jpg
    189.2 KB · Pregleda: 59
  • Image139.jpg
    Image139.jpg
    226.5 KB · Pregleda: 54
  • Image146.jpg
    Image146.jpg
    228.7 KB · Pregleda: 51
I zvucnik si ubacio u kuciste? :D Koliko se greje sve to,pomazu li ista ti ventilatori? Drvo je dobar izolator...

ajd ovako
1. jako lepo izgleda
2. drvo je zapaljivo i izolator, a vidim da si izbusio gomile rupa, pa mi padaju na sledeci problemi
-pregrevanje
-prasina
-samospaljivanje...

Ja bih ipak uvek isao na materijal koji ne gori za ovako nesto...

ubacen je mali ali jak zvucnik i mikrofon koji je sa prednje strane ali dzekeri su izbaceni napolju pa tako da ih krijem u kucistu,nisam ih kacio direktno na plocu jer kuci korsitim liniju.A za to da je drvo dobar izalator to znam jer mi je to struka,tacnije studiram preradu drveta na sumarskom, pa znam kakakav je drvo materijal.Za sad je sve stabilno sve dise,prasine ima svuda tako da je to standardno prasnjavo,videcemo sta ce biti na 40 stepeni otvoricu vratanca pa nek se luftira:guitar:

To sto je drvo izolator nije problem. Pa sta mislis koliko tvoje celicno kuciste toplote gubi preko "zidova" a koliko venitlaciom. Ja bi rekao 10 prema 90%. Ako se dobro resi ventilacija nema brige.
E sada njegovo kuciste... nije lose, ali je nedoradjeno, tj. mogao je stil biti perfektan. Drvo i "mesing" tj. kovani detalji idu jako lepo zajedno. prosto se ne uklapa hromirano i drvo, posebno onaj grill za ventilator. Poradi malo na tome, nabaci mu neki old look i bice extra.
baci pogled:
http://www.techfresh.net/wood-computer-case/
http://www.gizmowatch.com/entry/wooden-pc-mod-electronics-blended-in-mahogany-wood/
http://gizmodo.com/142173/wood-computer-of-sorts

Poslednja izmena:
Gorane, mislim da to jako zavisi od kucista... npr moj antec p180 je prilicno plastican i tu je sigurno tako kako kazes...
no za neka tanja limena kucista, mislim da je procenat drugaciji... secam se merenja u onim plexi kucistima i slicno...

Da bi se napravilo ovakvo kuciste potrebno je niz komplikovanih alata za grubu obradu drveta i metala,najpre CNC-masina za krivine,rupe,radijuse pa onda glodalice,stone testere,ravnalice,debljace,raznorazne stacionirane busilice,brusilice,postforming prese za zeljene krivine,sto ukazuje rad u radionici.Potrebni su drugi pomocni alati i sredstva stege,turpije,brusni papir,dleta,ciklinzi,tokarski alat,razni nozevi itd.Pa onda razni lepkovi,zavrtnji i okovi,zatim finalna i povrsinska obrada:sklapanje, brusenje, farbanje lakiranje pa poliranje.Da se ne zaboravi treba imati idejni i tehnicki projekat izrade,i dobro poznavanje komp. hardvera da bi se sve uklopilo i funkcionisalo.Za ovaj moj racunar sam samo korustio obicnu aku-busilicu i ubodnu testeru od elektricnih i dosta rucnih alata i to u sobi i na tarasi od 4m2.:eyebrows:

pa naravno, ne mislis valjda da napravis komp sa jednom turpijom i jednom testerom :)

Nazad
Vrh Dno