Šta je novo?

mp3 vs. ogg

Trbonja

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2002
Poena
619
Imam kolekciju od 200-tinak CD-a, pa bih zeleo da je nekako zastitim obzirom na ukidanje piraterije, tj. da mi se ne desi da da mi se disk s*****, pa da moram da dam 20$ za nov. Posto je previse da prerezujem zvaki disk ponaosob, pala mi je na pamet ideja da ih prebacim u digitalni kompresovani oblik i da stavim par komada na 1 kvalitetniji CD. E, sad ide pravo pitanje: sta je bolje - da prebacam u mp3 ili ogg format i da li da koristim variable bit rate ili constant i zasto? Ako neko ima neku drugu ideju (neki losless codec) otvoren sam za predloge. Takodje me zanima koji codec predlazete (Lame, Farenheit,..)?

ipak bih predlozio mp3, jer je to de facto standard! (pogledaj hardverske plejere: svi podrzavaju mp3, mnogi i wma, a skoro nijedan ogg)

iz istog razloga je najbolji mp3 na 128kbps, mada ja preporucujem 160 ili vise... ja koristim constant bitrate i 128 ili 160kbps..

softver: CDex - jednostavan program za ripovanje audio CDova u mp3/wma/ogg i druge formate (naravno: besplatan je, veoma stabilan, brz, koristi LAME, ne instalira se)... moze i EAC, ali ja ipak preporucujem CDex!

loseless: MonkeyAudio

Ja bih ti preporucio mp4, mp3pro ili wma, tim redom kojim sam naveo.
Za mp4 najlakse je raditi iz neroa, a mozes negde na netu da nadjes psytel aac encoder i neki gui za njega, to je osnova onoj mp4 encodera koji je u nerou.
Za mp3pro isto ili nero ili neki mp3pro encoder, mozes ih naci na netu, idi na google.com.
A za wma ili nero ili wmp, neka novija verzija, i obavezno iskljuci copy protect music.

DusaN je napisao(la):
Za mp4 najlakse je raditi iz neroa, a mozes negde na netu da nadjes psytel aac encoder i neki gui za njega, to je osnova onoj mp4 encodera koji je u nerou.

Objasni mi malo kako radi to prebacivanje u nerou. Inace mp3 u 128Kbps ne dolazi u obzir, cak ni 192, mislio sam na 320kbps, tj. nesto blisko CD kvalitetu, sa sto manje gubljenja prilikom prebacivanja CD-mp3 i nazad na CD.

Trbonja je napisao(la):
Inace mp3 u 128Kbps ne dolazi u obzir, cak ni 192, mislio sam na 320kbps, tj. nesto blisko CD kvalitetu, sa sto manje gubljenja prilikom prebacivanja CD-mp3 i nazad na CD.
pa, onda nikako nemoj mp4 ili wma (mp3pro je ionako pukao!), nego iskljucivo MonkeyAudio! (sa njim bez gubitka mozes posle opet da narezes audio CD!)

Ja bih preporucio - ogg! Ovo je standard pred kojim je buducnost, daje odlican odnos kvalitet/duzina kompresovanog fajla (sto je minus mp3 formata) a uz to u njemu nisu ugradjene nikakve potencijalne restrikcije kao napr u microsoftofom wma. Standard je otvoren i javan, sto mu je jos jedan veliki plus, a potpuno je netacno da je slabo podrzan od danasnjih plejera. Podrzava ga winamp, gomila nezavisnih windows plejera takodje, a verovatno(mada nisam 100% siguran) ovaj format ne podrzava Windows Media Player. Bas cudno? :)
Btw, 100% linux plejera podrzava ogg, a linux cd-riperi po defaultu snimaju upravo ogg fajlove (neki od njih cak nemaju mogucnost ripovanja u mp3). Kao sto rekoh, otvoreni standard.

salac je napisao(la):
a potpuno je netacno da je slabo podrzan od danasnjih plejera.
a hardverski plejeri? a stand-alone DVD plejeri? retko koji od tih plejera podrzava ogg, a ogromna vecina podrzava mp3...

medjutim, kako covek hoce da zadrzi sto bolji kvalitete, onda ce morati da koristi neki losless format - a najbolji je MonkeyAudio...

ZoNi je napisao(la):
a hardverski plejeri? a stand-alone DVD plejeri? retko koji od tih plejera podrzava ogg, a ogromna vecina podrzava mp3...

medjutim, kako covek hoce da zadrzi sto bolji kvalitete, onda ce morati da koristi neki losless format - a najbolji je MonkeyAudio...

U pravu si za hardverske plejere, to sam potpuno prevideo.
A mozda je bolje da se umesto MonkeyAudia (kog isto tako ne podrzava nijedan plejer) lepo izripuju wav-ovi i onda rar-uju ? Mislim da ce fajlovi biti manji, a ocuvanost je 100%

Boze...sta mi sve pada na pamet :)

salac je napisao(la):
U pravu si za hardverske plejere, to sam potpuno prevideo.
A mozda je bolje da se umesto MonkeyAudia (kog isto tako ne podrzava nijedan plejer) lepo izripuju wav-ovi i onda rar-uju ? Mislim da ce fajlovi biti manji, a ocuvanost je 100%
to nije tako dobra ideja!

dakle, audioCDove prebaci u MonkeyAudio format, koji moze da slusa preko WinAmpa; kad hoce, moze da ih nareze na AudioCD, BEZ IKAKVOG GUBITKA na kvalitetu!!!!!!! Ako hoce da ih slusa na nekom hardverskom plejeru, lako ce ih prebaciti u mp3... najjednostavnije i jedino potpuno resenje!

Razmaisli o wma.
Za.
1.Veličina fajla u near cd kvalitetu pri encoder quality 48kb/s je približno 3x manja nego kod mp3 u istom kvalitetu. Tako 70% pesama može da stane na 1 flopi disketu. Ti imaš 200 muzičkih cd-a. Ušteda na disku u odnosu na mp3 biće bar 10gb.
2.Kopiranje u wma je veoma jednostavno u windows medija plejeru 9. Da ne pominjem medija jukebox.
3.Svi hardverski plejeri čitaju wma.
Protiv
1.Moraš biti obazriv i isključiti zaštitu od kopiranja protect content.
Bilo kako bilo kopiranje 200 cd-a na disk je robija. Po mojoj proceni trebaće ti bar 150 sati rada da kopiraš, smestiš, preimenuješ fajlove i središ media file properties. Ako ne koristiš cdda.

dzzel@ je napisao(la):
3.Svi hardverski plejeri čitaju wma.
Nisi potpuno u pravu, a osim toga ima i gomila stubova, mini-linija i cd player-a (kucna ili varijanta za kola) koje imaju podrsku za mp3, ali nisu ni culi za wma...

Nazad
Vrh Dno