Šta je novo?

mp3 player i "punjive" baterije

vucko83

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
620
U uputstvu za moj mp3 plejer pise da je PREPORUCLJIVO da se korsite alkalne baterije.Jel to znaci da mogu i da se koriste i baterije na punjenje.
A i da li postoje baterije za punjenje ali na 1.5 V (tj. ekvivalent alkalnim)

Pa sigurno mogu. E sad, za 1.5v rechargeable baterije nisam cuo...ali bi trebalo da radi sa onima od 1.2v.

Preporucljivo je da koristis alkalne iz drugog razloga, da NE stavljas one skoro za DZ, jer su sklone curenju. A sto se tice baterija na punjenje mislim da ne postoje od 1,5 V a sigurno mogu.

baterije

Znaci samo kvalitetne rechargable i nema porblema(bez obzra sto su 1,2V).

CRUISER je napisao(la):
Preporucljivo je da koristis alkalne iz drugog razloga, da NE stavljas one skoro za DZ, jer su sklone curenju. A sto se tice baterija na punjenje mislim da ne postoje od 1,5 V a sigurno mogu.

Postoje punjive baterije koje daju napon od 1.5 volti http://www.tecomtrade.hr/Alcava/alcava_baterije.htm

naravno da postoje `punjive` baterije od 1.5 v, velicine AA i AAA.
kupio sam pre par nedelja 4 Varta NiMH 2100 mAh i odgovarajuci punjac Varta.

baterije 220din/kom, punjac 700din.

ovim sam konacno uspeo da namirim jezivog potrosaca A70 pa sada mogu da iz jednog ciklusa `okinem` i preko 200 fotki...

te varta su 1.2v , i sve punjive baterije su 1.2v.
punjive baterije imaju potpuno drugaciju krivu praznjenja (konstantan napon pa naglo praznjenje) u odnosu na klasicne alkalne koje konstantno daju manji i manji napon na izlazu pa zato i imaju inicijalni napon od oko 1.5v i kad padnu na oko 1 v mozes da ih bacis il stavis u upravljac od tv-a.

austin je napisao(la):
te varta su 1.2v , i sve punjive baterije su 1.2v.
punjive baterije imaju potpuno drugaciju krivu praznjenja (konstantan napon pa naglo praznjenje) u odnosu na klasicne alkalne koje konstantno daju manji i manji napon na izlazu pa zato i imaju inicijalni napon od oko 1.5v i kad padnu na oko 1 v mozes da ih bacis il stavis u upravljac od tv-a.
Da te varte imaju napon 1.2v i to zato sto su to Ni-MiH baterije, i kao i sve baterije koje imaju Ni(OH)2 pozitivnu elektrodu (Ni-Cd; Ni-MiH) daju napon od ~1.2v po celiji pri otvorenom strujnom kolu. Medjutim postoje i druge vrste baterija, a najvise su u upotrebi baterije koje su zasnovane na Laklansheovom elementu. To su baterije gde su u upotrebi elektrode od cinka i manganovog oksida, a kao elektrolit sluzi amonijum hlorid (Obicna 1.5v baterija) ili kalijum-hidroksid (takozvana alkalna baterija). Ove baterije imaju napon od oko 1.58v i do skoro su postojale samo kao baterije za jednokratnu upotrebu,. Od skoro se u komercijalnoj upotrebi
mogu naci i alkalne baterije koje se mogu puniti i njihov je napon 1.5v. Znaci da napon celije baterije ne zavisi od toga da li se baterije mogu puniti ili ne vec iskljucivo od toga koja je kombinacija elektroda upotrebljena u celiji baterije tj od razlike standardnih elektrodnih potencijala elektroda. Na primer olovni akumulator je takodje ponovo punjiva baterija a napon celije pri otvorenom strujnom kolu je 2.06v.

`ladno nisam znao...

inace, taj player nece sa takvima da radi ili sta?

svi ti uredjaji gutaju `obicne` na 1.5 i `punjive` na 1.2 pa ne verujem da je taj izuzetak.

majka je napisao(la):
`ladno nisam znao...

inace, taj player nece sa takvima da radi ili sta?

svi ti uredjaji gutaju `obicne` na 1.5 i `punjive` na 1.2 pa ne verujem da je taj izuzetak.
Da rade i sa jednim i sa drugim baterijama. Da ponovim vec receno, kod alkalnih baterija napon je veci, ali naglo pada sa vremenom pa je kriva praznjenja jako strma, a kod Ni-Cd je kriva praznjenja veoma dugo gotovo paralelna sa apscisom uz manji pocetni napon. Generalno je vazno da se napon celije sto duze nalazi na vrednostima iznad 1.1v jer kada padne ispod te vrednosti baterija je neupotrebljiva tj prazna. Znaci mozes da koristis bilo koje od ova dva tipa, s tim sto ako hoces ponovo punjive nemas izbora, bar ne kod nas, jer se prodaju samo Ni-MiH.

Uzmi od nekoga punjive i probaj, jer jedini walkman/discman/mp3 player/DSC/sl uredjaji koji sam vide da nece da radi na punjive baterije jeste jedan Panasonic Walkman, ali mu je to i naglaseno u uputstvu. To sto je recomanded znaci bas ono sto cruiser kaze: ne stavljaj one sto ne znas da procitas kako se zovu :)

Ako radi onda radi :)

Ja za moj mp3 player korist NiMh punjive baterije na philips punjacu... Jedino je zeznuto sto punjac kosta oko 900 dim i jedna baterija oko 180din. Ali bolje investiras to lepo pa posle slusas koliko hoces... Ja sam zadovoljam, samo sto ponekada popizzdim jer mi se naglo isprazni baterija. Krenem da vozim bajs, vidim 2 od 3 crtice baterija... Taman izadjem iz lifta i prodjem 50 m ono samo pufff ugasi se... i onda ko ce da se vraca i samo mi ostaje da psujem... ali dobro... sve ima svoje prednosti i mane...

Nazad
Vrh Dno