Šta je novo?

mp3 čarolije

Nightbringer

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2007
Poena
319
pozdrav svima.
pre nedelju dana sam kupio Altec lansing MX5021 (ako nekog zanima kako je došlo do toga neka pogleda temu "koja kombinacija" i "MX50210 protiv H200").
elem, sada bih hteo da izvučem maximum iz mp3 muzike, pa imam nekoliko pitanja:

1. koji je najbolji program za kompresovanje u mp3 (na 256 Kbps)?
2. da li se i čime može nekako poboljšati kvalitet mp3 pesama koje već imam (ujednačavanje jačine snimaka, čišćenje od raznih šumova...)?
3. da li ima neke veze kompresovanje sa zvučnom karticom?

Pozdrav! Reci prvo jesi li otklonio shum ili i dalje imas problem? Od programa za kompresovanje imas "audio catalyst", "db powerAMP music converter".... Ja koristim ovaj drugi, dobar je. Dodatnim kopresovanje neces postici bolji kvalitet. Da se razumemo, ako si kopresovao na npr. 256 K, dodatnim kopresovanjem koliko ja znam neces dobiti nista. Sto se tice zvucne kartice, ona je osnov za dobar zvuk. Ali, to ne znaci da ako imas los konvertovan mp3 koji susti-pucketa, da ce to tvoja zvucna "ispeglati"... pozz

1. dBpowerAMP Music Converter
2. SoundForge
3. ne

1. Nije bitno koji je program, sve dok koristi LAME enkoder. ;)
2. Rekompresija ne utiče baš najbolje na kvalitet, pa izbegavaj SoundForge i slične alate.

Moze i MP3Gain, u vezi ujednacavanja jacine pesama!!!

pozdrav svima.
pre nedelju dana sam kupio Altec lansing MX5021 (ako nekog zanima kako je došlo do toga neka pogleda temu "koja kombinacija" i "MX50210 protiv H200").
elem, sada bih hteo da izvučem maximum iz mp3 muzike, pa imam nekoliko pitanja:

1. koji je najbolji program za kompresovanje u mp3 (na 256 Kbps)?
2. da li se i čime može nekako poboljšati kvalitet mp3 pesama koje već imam (ujednačavanje jačine snimaka, čišćenje od raznih šumova...)?
3. da li ima neke veze kompresovanje sa zvučnom karticom?

1. svaki program koji za enkodovanje (kompresovanje je pojam koji se odnosi na lossless formate, a enkodovanje na lossy) koristi LAME encoder (najbolje najnoviji, v. 3.97 iz septembra 2006)
2. za ujednačavanje jačine bez gubitka kvaliteta koristi MP3Gain v 1.2.5. Ako skineš proširenu verziju njegovog engine-a aacgain 1.4.6 moći ćeš da ujednačavaš jačinu i aac, mp4 i m4a fajlova (takođe bez gubitka kvaliteta)
Ekvalizaciju mp3 fajlova bez gubitka kvaliteta možeš da postigneš programom MP3 Direct EQ.
Šum ne može da se skine u samom fajlu bez gubitka kvaliteta, a to je veliki i stručan posao i za to ti treba dobar profi audio editor i puno vremena. Pitanje je i da li isti potiče od tvojih uređaja ili iz fajla.
Uopšte uzevši, editovanje je besmislen posao kao nemaš veoma kvalitetne uređaje, jer sa lošim uređajima nikada ne znaš da li je problem u uređaju ili u fajlu. Ono što ti dobro zazvuči na uređajima koje trenutno imaš, može, kada promeniš uređaje, da se ispostavi kao prava katastrofa.
Možeš (ako tvoj plejer podržava DSP plug-inove) da koristiš profi DSP plug-inove koji skidaju šum, ali će ga oni "skidati" iz svih fajlova, odnosno i iz fajlova koji šum uopšte i nemaju jer oni rade dok god je plejer uključen.
3. nema (ni kompresovanje, ni enkodovanje). Te poslove možeš da radiš i na računaru koji uopšte nema zvučnu karticu.

Poslednja izmena:
Pozdrav! Reci prvo jesi li otklonio shum ili i dalje imas problem? pozz

šum nisam otklonio i nikad i neću...:( i kablove sam menjao i nista...šmrc...
kad već mora sa šumom, onda bar da izvučem max iz ovoga. sutra bi trebalo da uzmem zvučnu i da se opremim svim mogućim software zezalicama, pa ćemo videti... udaljiću zvučnike što više... nadam se da će biti dovoljno...ako ne: :crash:

Nemoj :crash: ode 150e:) MX 5021 je dobra stvar, nisi pogresio. Navicices se... Veruj mi da za mesec dana neces obracati paznju na to! Pozdrav.

150€ i jos treba da se navikava na neke sumove... svasta... za te pare treba da ima bar normalan zvuk....

150€ i jos treba da se navikava na neke sumove... svasta... za te pare treba da ima bar normalan zvuk....

A šta bi sa onim risiverom?
Nakači satelite na njega, neće biti šuma. A subwoofer ionako ne može da ga reprodukuje.
Živci su ti valjda važniji od 150€...

Poslednja izmena:
Bas sam jutros bio u "Gigatronu" na Banovom Brdu. Trazio sam neki usb kabal. Zamolio sam decka da mi pusti MX 5021 posto im je izlozen. I taj izloseni ima shum na volume 0. Malo sam usao u pricu sa deckom, on (kao i svaki prodavac, hvali svoju robu) kaze da je kod svakog modela taj shum prisutan.... Sta li se desava djavo ce ga znati:wall:

A šta bi sa onim risiverom?
Nakači satelite na njega, neće biti šuma. A subwoofer ionako ne može da ga reprodukuje.
Živci su ti valjda važniji od 150€...

kakvu bih tek onda papazjaniju napravio... dosta mi je eksperimentisanja! sad idem da kupi Xtreme Audio i to je što je dok ne kupim Hi-Fi (a pre toga moram stan :rupa: ). a živci su mi već u otišli u k... nema im spasa:S:

A da ti ipak taj MX:crash: mislim da ce ti biti lakse, moras negde da se ispraznis!:) cuvaj zivce, ..bes zvucnike! pozz

Bas sam jutros bio u "Gigatronu" na Banovom Brdu. Trazio sam neki usb kabal. Zamolio sam decka da mi pusti MX 5021 posto im je izlozen. I taj izloseni ima shum na volume 0. Malo sam usao u pricu sa deckom, on (kao i svaki prodavac, hvali svoju robu) kaze da je kod svakog modela taj shum prisutan.... Sta li se desava djavo ce ga znati:wall:

hvala Honda, znači takvi su svi. ***

Upravo sam ispitivao sum na Microlab H-300. Pojacanje je digitalno od 0 do 60 db i na max pojacanju nema apsolutno nikakvog suma. @Nightbringer Nemoj ni slucajno da kacis Altec satelite na risiver. Spalices ih za minut.

e pa narode, sve je reseno!
danas sam uzeo X-Fi Xtreme Audio karticu i sve lepo povezao i sad mogu da kazem samo jedno: zvuk je FENOMENALAN!!! neverovatno koliko poboljsanje u odnosu na integrusu, i to posle 2 minuta podesavanja. a tek kad se sve podesi kako treba....
sum jeste ostao, ali kad se udaljis od zvucnika i pustis muziku:banana:
cudo od zvuka! sidu leci! i to sve za 200 evra. tvrdim da za te pare nikakav Hi-Fi ne moze ni da pridje. pitanje je i za duplo skuplji...
imao sam problema prilikom instalacije kartice, pa sam posle 2 sata nerviranja i redovnog paljenja i gasenja kompa na kraju reinstalirao ceo Windows. problem je bio sa nekim Multimedia audio driverima koji su pravili konflikt sa karticom, a nikako nisam mogao da ih skinem. ne znam da li je zbog kartice ili sam ja negde zeznuo stvari.
hvala svima koji su ucestvovali u ovoj temi.
pozdrav!

Poslednja izmena:
Vrh Dno