Šta je novo?

Moze li se ''produziti'' mrezni UTP kabl

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Stvar je u sledecem, imam 25 metra UTP kabla koji je do jednog racunara kratak za oko 2m. Postavka novog kabla ne dolazi u obzir, a racunar se isto ne moze pribliziti!

Mene interesuje da li postoji neka vrsta produzivaca UTP mreznog kabla, nesto kao ''buksna'' za produzenje telefonskog kabla ?
Ako neko zna gde ovo ima da se kupi i po kojoj ceni neka postavi ovde.

Takodje me zanima da li se nesto gubi na kvalitetu konekcije pri produzivanju (i koliko ako je tako) ?

Unapred hvala na odgovorima
Nikola

imas u netiksu.. oni to zovu "modul" kupi jedan taj i jos koliko metara kabla ti fali.. i to je to.

A da li se gubi kvalitet konekcije pri takvom produzetku kabla ?

ne gubi se nista, posto se doticni "moduli" koriste za patch panel, odnosno, sa tehnicke strane gledano, sluze bas za to sto tebi treba...

da ne bih otvarao novu temu, zanima me da li ja na utp 5E kablu (punom) gubim nesto ako je dug 30 metara? Mislim, da li je potrebno da ga prepolovim i stavim neki "modul" koji odrzava "kvalitet veze" ?

ne, nema potreba da ga seces...stavise, bilo bi pogresno..jer, time stvaras sansu da se nesto *****e (kontakti, pogresno krimpovanje...milion sitnica)...po preporuci, UTP kabl ne bi trebalo da bude duzi od 100 metara, mada to nije pravilo (ja konkretno imam skoro 140 metara od jednog do drugog switch-a, ali se brzina spustila na 10 megabita)...jedino na sta treba da obratis paznju je to da ti UTP ne prolazi blizu strujnih kablova....

mristicm je napisao(la):
da ne bih otvarao novu temu, zanima me da li ja na utp 5E kablu (punom) gubim nesto ako je dug 30 metara? Mislim, da li je potrebno da ga prepolovim i stavim neki "modul" koji odrzava "kvalitet veze" ?

Hi!

LM, na osnovu prepiske koju sam vodio sa likovima iz Dlinka, a vezano za povezivanje 2 kompa preko cross-over UTP 5 kabla, njihov odgovor je bio da za 100Mb full/duplex rad, max. duzina je 5metara. Naravno, ta dva ista kompa sa njihove dve Dlink 530TX kartice su radile sa 20metara cross-over kabla samo tako.
Opet koliko se secam prema spec. (davno je bilo) patch kordovi treba da budu sto kraci, a da veza ide preko wall UTP kabla. Neka cifra mi se vrti od 205 (210 metara) i neko pravilo 4-3-2 ili nesto slicno, stvarno se ne secam.
Inace, patch paneli su nesto sto je meni toliko glavobolje napravilo na jednom mestu, da je to pravi uzas. Tada sam shvatio da treba platiti vise para za pasivnu mreznu opremu (na veoma tezak nacin).

Pozdrav,
Ivan.

Nazad
Vrh Dno