Šta je novo?

Moze li ovaj SSD na moju plocu?

Naravno da može. Vredi staviti, u realnim uslovima se ne može primetiti razlika između SATA2 i SATA3 interfejsa.
OBAVEZNO povedi računa da ne uzmeš V300 sa FW 506, već traži sa FW 505 ili FW 507. Ne znam kako i gde možeš pre kupovine to da proveriš.
FW = Firmware

Hvala nd odgovoru. Mislio sam da nema sanse da moja ploca podrzava SSD posto mi je komp star jedno 3-4 godine sigurno. Znaci, ako asm dobro razumeo, moja ploca podrzava SATA 2, posto je 3 Gbit/s, sto znaci da mu je r/w speed 300 mb/s. Posto ovaj disk koliko vidim podrzava 450 r/w speed, znaci radice malo sporije od maksimalnih performansi? E sada, posto nisam do sada koristio SSD, pretpostavljam da cu primetiti ogromnu razliku u odnosu na HDD 5400rpm? Ne znam samo kako da proverim taj FW? I da li se to moze upgrade-ovati, odnosno ako je taj koji "ne valja" da li onda vredi uzeti disk?

Evo i ja kao vlasnik te iste ploce da ti potvrdim, SSD kacis i koristis bez problema. Sto se brzine transfera tice mislim da je vec nebrojeno puta receno da tu razliku izmedju SATA 2 i 3 neces primetiti u realnom radu, ali ubrzanje dizanja win,starta aplikacija i ucitavanja nivoa u igricama u odnosu na stari HD sigurno hoces. E sad da li ce tebi biti bas "ogromna" razlika ne znam, zavisi od ocekivanja. Moja masina je stara sigurno kao tvoja, ali je posle instalacije SSD i svezeg windowsa zaista osetno zivnula u svakodnevnom radu i odlozila razmisljanje o zameni cele konfiguracije za naredni period :)

Hvala. Ubedili ste. Uzimam taj SSD sutra, ako uspem da ga nadjem. :) Samo jos ne znam koja je dora sa tim FW i ako se desi da dobijem taj koji ne valja, koliko je to "lose" i da li je rec o necem sto se software-ski moze ispraviti, ili je rec o nekom HW bagu vezanom za taj FW?

I jos nesto. Vidim da mi treba neki adapter da bih mogao da postavim SSD u masinu. Kako se to tacno zove i koliko optrilike kosta? Cisto da znam sta treba da trazim u radnji.

Realno ti i ne treba, ali ako vec hoces uzmi 3.5" na 2.5" adapter za HDD.

Vezano za FW. Nećeš moći da uradiš update. Ne saćam se tačno koji su problemi bili i kako se manifestuju. Moraćeš da pitaš Googla. ;)

Ok, hvala na pomoci. Sad vise ne znam sta da radim. Glupo mi da kupujem disk, a da "gledam u pasulj" sta ce da mi zapadne. Pogotovo sto ne znam da li bih to mogao da reklamiram, ako ne bude radio kako treba.

Zanima me ako uzmem danas ovaj SSD, da li je potrebno da vrsim nekakva posebna podesavanja na njemu, pre nego sto instaliram windows? AHCI cu ukljuciti u windows-u. Je l' to dovoljno ili treba jos nesto da se uradi? Da li sto se samog diska tice i njegove brzine ima veze da li je win 32 ili 64-bitni?

AHCI ćeš uključiti u BIOSU ne u windowsima. Ako instaliraš 7micu ili 8micu nanovo, nema veze ono 32 ili 64 bita, nećeš "morati" ništa da radiš. Normalno system i nemari dali je to spinner ili SSD samo je sve brže. Posle pogledaj malo teme o održavanju.

Na kraju sam ipak uzeo SAMSUNG 840EVO od 120 Gb. :) Otisao u radnju, nisu imali ovaj Kingston. Prodavac mi preporucio samsunga. Ja nisam hteo odmah da uzmem, jer nisam nista znao o tom disku. Vratio se kuci, procitao malo o njemu. Video da ga hvale i da je bolji od Kingston-a. Otisao, kupio ga, instalirao njega, instalirao windows i evo za sada sve radi super i jako sa zadovoljan. :)

Vrh Dno