Šta je novo?

Moze li Linux u kombinaciji sa dva Windows-a?

ja

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poena
609
Odlucio sam se za SuSe 9.3 i hteo bih da ga instaliram bez mnogo tumbanja po hard disku koji je ovako organizovan:
C: WinME - FAT32
D: WinXP - NTFS
E:
F: Podaci - NTFS

Na E: bi trebalo da dodje taj SuSe. Ta particija je velika 4GB, je l' to dovoljno? Inace, je l' Linux vidi NTFS i moze li da pise po njemu?
Pretpostavljam da bi trebalo da bude sve u redu ali je l' moguce da se nesto zezne, da se pogube podaci ili popucaju particije? Napravicu backup za svaki slucaj, ali da se ne majem ako je ovo neizvodljivo...

Da napomenem samo da Linux nikad nisam ni video :)

Poslednja izmena:
Nema problema sto se tice linux-a i dva Windows-a. Samo ti treba 2 particije za linux, root particija gde ce linux biti instaliran i swap particija, ekvivalent windows page file-a. Najbolje bi bilo da PartitionMagic-om napravish particije pre instalacije linux-a. Dovoljno je 4gb prostora i treba ti jos jedno 512mb za swap, a moze i da podelish tu particiju na 3,5gb i da ti ostane 500 za swap. Posto linux nikad nisi video dobar si izabrao za pocetak, samo napred!!! E da linux cita NTFS ali ne pishe po njemu.
Pozdrav!

A je l' moze bez te swap particije? Ili da obrisem WinME pa da na c: ostanu samo boot fajlovi i onda da nju iskoristim za swap jer je ona velika samo 1GB? Moze li boot particija uopste da sluzi za to jer pretpostavljam da Linux koristi neki drugaciji fajl sistem?

za swap ti treba STVARNO MALO - reda 400-500 MB, to mozes valjda da obezbedis.

Poslednja izmena:
Od toga "E" prostora na disku će linux da napravi svoje particije, koliko god ih treba, možeš jednostavno da prihvatiš i ono što ti YaST ponudi pri instalaciji ili se igraj sam...

Za swap je preporuchljivo da bude duplo veci od sistemskog rama: npr. imas 256MB RAM, onda stavish swap da bude ~512MB. Ne znam da li ce ti biti dovoljno 4GB za SuSE, meni nije bilo, stalno kad sam ulazio u YaST>Install and Uninstall Packages (mislim da se tako zove) javljao mi je low disk space, chak mi je javio zauzece 103% i to vishe puta.
Nije ti niko odgovorio, za sada nije preporuchljivo pisati po NTFS particiji, moze da "oshteti" podatke sa particije; po fat32 cepaj, nema problema.

Da te pitam shta ce dve windoze? Meni je windoza chista glupost. Jos neke sitnice da podesim i vishe ne gasim moj linux - slackware. Tako da nashtrebaj linux i uzivaj - simply the best, da ne objashnjavam zasto, pitaj bilo koga ko to malo duze koristi :D.
P.S. da nisi sluchajno probao slackware odmah, vratices se za par minuta na win, za sada pichi suse, a mozes da probas i Vector Linux; vreme ce pokazati svoje.

Aj pa u zdravlje.

SurvivoR je napisao(la):
Za swap je preporuchljivo da bude duplo veci od sistemskog rama: npr. imas 256MB RAM, onda stavish swap da bude ~512MB.
da li to znaci da ako imam 2gb ram treba da imam 4gb swap?

ne Filo, ti imas 4 MB rama i dovoljno ti je 8MB swap :p
Rekao sam koliko je preporuchljivo (za one koji imaju znatno manje rama), a kad vec imas 2GB RAM-a shto ne bi imao i 4GB swap, ima se moze se

P.S. dobar ti avatar

Hvala na odgovorima, samo jos jedno pitanje je ostalo :) Da li moze swap da ide na C: ?

znaci sledeci put budi malo precizniji u objasnjavanju, ;)
Ne swap ne moze na c, jer je swap , ajd da kazemo tako, posebna vrsta fajl sistema i trazi posebnu particiju

swap veci od 512MB ti ne treba, to duplo drzi vodu do te neke cifre.
ako imas 2GB, mozes i bez swap-a.
meni nikad ne napuni ni mojih 512 ram-a, a swap mi, verujem retko dira.

Nazad
Vrh Dno