Šta je novo?

moze li GF4 bez ventilatora?

djuk

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2002
Poena
630
:twisted: Da li neko ima iskustvo sa iskljucivanjem ventilatora na GF4 4200 8AGP karti? Imam Leadtek WinFast kartu sa 64MB i strasno mi smeta buka i visoka frekvencija koja se emituje pri radu ventilatora. Jos kad se pogodi pa pocne da zuji celo kuciste od interferencije...

Nemam nameru da overklokujem kartu (mada bez ikakvih smetnji radi na 300/620), cak sam spreman i da smanjim hercazu nanize, jer za normalan rad, surfovanje, slusanje muzike i gledanje filmova, ne treba ni pola ove brzine, samo da smanjim buku. Ispade da je ovo sada najbucniji deo sistema.

Naravno da bih palio ventilator cim pozelim da ukljucim neku 3D aplikaciju, ali da li je bezbedno da pri ostalim namenama karticu hladi samo pasivni hladnjak koji se nalazi na cipu??

nemoj da se zezas nego nabavi sebi ovo:
zalman ZM80A-HP
(potrazi malo po net-u)

a mozes da se igras sa 7V, pa pride fan od 80mm da duva na karticu

djuk je napisao(la):
:twisted: Da li neko ima iskustvo sa iskljucivanjem ventilatora na GF4 4200 8AGP karti? Imam Leadtek WinFast kartu sa 64MB i strasno mi smeta buka i visoka frekvencija koja se emituje pri radu ventilatora. Jos kad se pogodi pa pocne da zuji celo kuciste od interferencije...

Nemam nameru da overklokujem kartu (mada bez ikakvih smetnji radi na 300/620), cak sam spreman i da smanjim hercazu nanize, jer za normalan rad, surfovanje, slusanje muzike i gledanje filmova, ne treba ni pola ove brzine, samo da smanjim buku. Ispade da je ovo sada najbucniji deo sistema.

Naravno da bih palio ventilator cim pozelim da ukljucim neku 3D aplikaciju, ali da li je bezbedno da pri ostalim namenama karticu hladi samo pasivni hladnjak koji se nalazi na cipu??
Moja je slucajno radila bez ventilatora (upao kabel) jedno pola sata u 3DMarku2001 i hladnjak je bio vreo, opekao sam prst!!!
Nije brljala niti pucala, ali nije ni bila OC, default je bio 275/550MHz!. Inace u pitanju je bio jedan medju prvima, ako ne i prvi Inno GF4Ti4200 koji je stigao u bivsu Jugu, ni nalik ovim sadasnjim "patkama"!
Dakle ne zezaj se sa ventilatorom i poslusaj savete ostalih.
Ja sam valjda imao srece (isao je 320/640), valjda neki test primerak!
Pazi kad ni na netu nisam nasao sliku sa takvim Inno GF4Ti4200, jednostavno neki budz, a na memorijama nije bilo nista sem oznake Hynix, serijskog broja i nedelje proizvodnje, bez naznake koliko ima ns! Nazalost prodao sam ga :( , budala. :evil:
Inno to izgleda nije ni napravio.....
Ja se malko zaneo, ajd pozdrav i ne iskljucuj ventilator, lakse ces spavati!

jaksa je napisao(la):
nemoj da se zezas nego nabavi sebi ovo:
zalman ZM80A-HP

taj zalman ZM80A-HP kosta dosta, a i problem je nabaviti ga. Na jednom testu temperatura sa njim je bila skoro 10 stepena visa nego sa originalnom kombinacijom kuler+ventilator, no verovatno je i to bilo u granicama podnosljivosti cim su ga i pored toga nahvalili zbog potpunog odsustva buke.

a mozes da se igras sa 7V, pa pride fan od 80mm da duva na karticu

ovo bas nisam shvatio na sta mislis

probao sam mali eksperiment i na svu srecu sve se zavrsilo bez ikakvih problema.
Izmerio sam temp. na hladnjaku dok ventilator radi > 35-36 C
Sa stopiranim ventilatorom temp. na istom mestu na hladnjaku je otisla u roku od ~1min na 70C!
Mozda bi isla jos, ali nisam hteo vise da cackam mecku. Za svo to vreme bio je ukljucen Word, Akrobat, Opera, nista 3D.
Sa slikom se nista cudno nije desavalo, sve je islo bez ikakvih kocenja ili cudnih atrefakata.
Cim sam pustio ventilator, temp. je pocela da pada i vrlo brzo se vratila na ispod 40C.

Interesantno je da se temp. kada sam je pri istom eksperimentu merio sa donje strane kartice, na mestu chipa, manje uvecala. Dok radi ventilator, posto sa donje strane nema hladnjaka i temp. je veca
~ 42-43C. Kada stopiram ventilator popne se na ~52-53C. U isto vreme hladnjak sa prednje strane ode na oko 70C.

Kolika je sada zaista temp. samog chipa i koja je gornja granica koju podnosi?

Koliko sam ja video zalman kosta dvadeset i koji evro, a da je veliki problem da se nabavi, jeste. Ja ga jos jurim.

Ono sto sam uradio na radeonu 9700pro je da sam okacio ventilator graficke kartice na 7V, dobijenih iz napajanja.
Na graficku sa strane gde je cooler sam stavio fan 80mm da duva na gk, isto na 7v. fan duva sa oko 2cm udaljenosti, otprilike.

kartica se uopste ne greje vise, cak je znatno hladnija, ukupan protok vazduha je puno veci, a buka prakticno ne postoji

jaksa je napisao(la):
Ono sto sam uradio na radeonu 9700pro je da sam okacio ventilator graficke kartice na 7V, dobijenih iz napajanja.
Na graficku sa strane gde je cooler sam stavio fan 80mm da duva na gk, isto na 7v. fan duva sa oko 2cm udaljenosti, otprilike.

Ako dobro kapiram ti sada imas dva ventilatora sa iste strane (original+80mm) koji rade na 7V i zbog toga se sporije vrte, pa su samim tim necujni?

Kako si nabo struju od ventiilatora u kabl od napajanja, da li si sekao kablic od ventilatora ili postoji neki adapter? Kako si okacio 80mm ventilator sa donje strane na razmaku od 2cm?

1)da, s tim sto je taj od 80mm okacen na lim, koji je zasrafljen iznad 2 i 3 pci slota, znaci fizicki je odvojen od gk. ako nabavim dig. foto aparat, uslikacu.

2)iskoristio sam 3-pin to molex adapter

jaksa je napisao(la):
1)da, s tim sto je taj od 80mm okacen na lim, koji je zasrafljen iznad 2 i 3 pci slota, znaci fizicki je odvojen od gk. ako nabavim dig. foto aparat, uslikacu.

ovakvo budzenje je ipak mozda previse za mene

gde ima ovo da se nabavi (pretpostavljam da je molex onaj standardni veliki konektor za struju)

Mozda i nije, uzimajuci u obzir da si gasio ventilator na svojoj gk, a i za sve ima 1. put :)

Ima u kutiji od Cooler Master 80mm bilo sleeve, bilo ball ventilatora.
Ili trazi u malim oglasima.

jaksa je napisao(la):

NABUDZI i jedan sa druge strane pomocu drzaca da duva na poledjinu graficke pa da vidis kako temperatura cele graficke pada,a pre toga skini hladnjake i ispoliraj ih na smirgli od 1000 zrna ,i stavi pastu,10 stepeni je manj temperatura!!!

jaksa je napisao(la):

Setio sam se da imam taj kablic 3pina>molex sa Vulkana7, nije bas odgovarajuci ali moze da se pricvrsti. Problem mi je sto ne znam sta je na napajanju izlaz od 7V. Da li to vec postoji na nekom kablu ili treba da se pravi?

Jos jedna interesantna stvar je da ako karticu rotiram u prostoru (samo je aktiviran ventilator, kartica je van ploce) zvuk je razlicit.Najgori je kada je kartica u normalnom polozaju>ventilator na dole, tada se javljaju ponekad i vibracije same kartice. Najmanji je kada je kartica postavljena uspravno sto se inace dobije kada kuciste polozim na bok, tako da za gledanje filmova uvek ovakp polozim kuciste. Nezgoda je sto u tom polozaju ne radi bas dobro DVD...

Probao sam i da okrenem kuciste naopacke, tada je zvuk nekako srednjeg inteziteta (kartice je polozena)

treba da se pravi. 12v-5v=7v, razlika napona
:)

Razlika potencijala, ne napona :)

Pozdrav!

Ne, napon je razlika potencijala, a ono sto je jaksa gore napisao je razlika napona...

cek bre, jesam li se ja dobro izrazio ili ne?
prvo sam mislio da nisam a sad ne znam...
a kog je i briga, ako je covek dobio 7V za ventilator :mrgreen:

jaksa je napisao(la):
cek bre, jesam li se ja dobro izrazio ili ne?
prvo sam mislio da nisam a sad ne znam...
a kog je i briga, ako je covek dobio 7V za ventilator :mrgreen:
Pa imas dve zice sa potencijalima od +5V i od +12V koje u kombinaciji sa masom iliti nulom koja je na potencijalu 0V daju napone od +5V i +12V.
12V-5V=7V, a da li ces da oduzimas potencijale ili napone totalno je nebitno - dobices razliku potencijala (napon) ili razliku napona (u zavisnosti da li oduzimas babe ili zabe :)).
Fora je u referentnoj nuli, tj. tacki u odnosu na koju meris, a kad na kraju nesto zakacis na tih 7V to ce definitivno biti napon, a ovo je malo skrenulo sa teme...

Crni je napisao(la):
...

12V-5V=7V, a ovo je malo skrenulo sa teme...

i nije bas mnogo skrenulo sa teme. jer ja bas nemam pojma koja je zica 5V a koja 12V i kako da ih oduzmem da dobijem 7V, te se ventilator i dalje dere na 12V :eek:

ovako, imas konektore koji idu sa napajanja, one sire koji se koriste za npr cd-rom i hard diskove. na njemu imas zutu (12v), crnu (masa), crnu (masa) i crvenu (5v) zicu.
ako spojis ventilator na zutu i crvenu zicu, radice ti na 7v.
naravno, ona zica koja se inace na ventilatoru spaja na 12 v ide i u ovoj kombinaciji na 12v, a ona koja inace ide na masu, ovde ide na 5v.
ako ovo planiras da radis sa ventilatorom na grafickoj OBAVEZNO joj obezbedi dodatno hladjenje, kako sam vec napisao

sada mi je vec jasno :idea: , jos da obezbedim dodatno hladjenje i probacu

:rolleyes:

E bre, napon je razlika potencijala.
Razlika napona je ... ne znam sta :)

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno