Poštovani, jedno pitanje...
Naime, bio sam dugogodišnji korisnik Nokia telefona, i odlučio da pređem na Motorolu, prevashodno zbog korisničkog iskustva koje nudi "klot" Android kakav Nokia i Motorola suštinski dele izuzev minornih alternacija...
Naručio sam G41 i otkazao je jer sam se u međuvremenu inforimisao o politici softverske podrške Motorole...
Saznavši da je politika kompanije da se suštinski obavezuje na samo jedno OS (Android) ažuriranje uz 2 godine bezbednosnih ažuriranja, dok se šanse za neko naredno ostavljaju kao mogućnost, kako je kompanija izložila tu svoju politiku za 9to5Google
Each device has its own merit in terms of where it needs to be updated and how many updates it does get. We do commit on the one OS update, and obviously we continue to review that. If we do find that the device has a longer life cycle in the market, we’ll obviously review to see whether it needs more OS upgrades.
Izvor
Izuzetak su, koliko sam shvatio neki modeli, uglavnom skuplji, za koje je Motorola obećala 2 OS ažuriranja.
No, pored njih, za pomenuti segment kom pripada recimo G41, pređašnja politika ostavlja tek šansu i nadu da korisnik vidi dalje od jednog Androida nakon kupovine.
Koliko znam, Motorola je pre sa dosta svojih telefona bila privržena Android One programu koji je garantovao 2 OS ažuriranja i 3 godine bezbednosnih zakrpa, a sada se čini ne samo da prestankom tog programa nije zadržala istu politiku, nego je unazadila čak.
Dok je primera radi, Nokia zadržala isti princip.
A posebno ovakav model korisničke podrške dolazi do (negativnog) izražaja naspram drugih proizvođača koji jasno definišu dugoročnost svoje korisničke podrške, koja za koplje nadilaze Motorolinu, i to apliciraju u istom cenovnom segmentu gde se recimo nalazi G serija.
Pa je pitanje, da li ima nade da kompanija revidira svoju politiku korisničke podrške, da zauzme model koji bi korisniku jasno definisao koliku softversku posvećenost njegov telefon može da očekuje i da to parira konkurenciji?
Jer iz mog ugla, ugla kupca koji je hteo da kupi G41 koja se tek od skoro pojavila na našem tržištu, sa Android 11, što razumem jer je telefon objavljen prošle godine, ali saznanje da predstojeći Android 12 vrlo moguće bude i poslednji, totalno deluje obeshrarujuće, odnosno kao dealbreaker.