Šta je novo?

Most iPhone applications gathering dust

• Začetnik teme [ZoNi]
  • Datum pokretanja
Z

[ZoNi]

Guest
iPhone users have very short attention spans.

Just 30 percent of people who buy an iPhone application actually use it the day after it was purchased, according to Pinch Media, which analyzed over 30 million downloads from Apple's App Store. And the numbers plunge from there: after 20 days, less than 5 percent of those who downloaded an application are actively using it. The drop-off is worse for free applications.

Detaljnije ovde:
http://news.cnet.com/8301-13579_3-10168694-37.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1040_3-0-5

Btw, verovatno je slična situacija i sa drugim mobilnim platformama! Znam da sam ja na svoj symbian tel ubacio 10ak programa i 20ak igara - a koristim samo par njih!

Naravno da je tako kod svih telefona. Istina je i da iPhone ima najviše beskorisnih aplikacija koje lepo izgledaju od svih ostalih platformi. Ili aplikacija koje ništa ne rade, nego samo pokazuju koliko je telefon cool. I ja takođe koristim jedno pet dodatnih aplikacija stalno, a imam jedno 30 ukupno. Znam ljude koji imaju i preko 200 na telefonu, što je suludo.

Ja sam na prvim Symbian telefonima imao tonu aplikacija jer sam tako spoznavao mogucnosti platforme. Danas imam 15 aplikacija koje koristim skoro svaki dan.
Ista prica vazi i za iPhone, samo sto za iPHone ima tona budalastina koje, kao sto je Maxa rekao, lepo izgledaju i nicemu ne sluze....

sada sam izbrojao imam 17 aplikacija i 1 igru :)

A cemu to sluzi?

a i ne radi :)

Programi za mobilne telefone su zanimljiva pojava.. Dizajneri koirsnickog interfejsa telefona se trude da sve opcije i mogucnosti bude dostupne 1-3 klika. Dodatne programi su sve van te granice od 3 klika (osim ako nisu u shortcut baru).
Posto je telefon spravica na kojoj sve treba da bude na dohvat ruke, dodatni program imaju manje sansi da se koriste ravnopravno sa "fabrickim" i iz tog razloga padaju u zaborav.

ja sam pre par dana na gametrailers video Metal Gear Solid Touch, exclusive for iPhone i iPod Touch :D

Dizajneri koirsnickog interfejsa telefona se trude da sve opcije i mogucnosti bude dostupne 1-3 klika. Dodatne programi su sve van te granice od 3 klika (osim ako nisu u shortcut baru).
Posto je telefon spravica na kojoj sve treba da bude na dohvat ruke, dodatni program imaju manje sansi da se koriste ravnopravno sa "fabrickim" i iz tog razloga padaju u zaborav.
Kako si došao do ovog zaključka? 3 ili 4 klika nije bitno "rastojanje" do nekog programa, ako ti je on potreban... Ne verujem da ovo ima mnogo uticaja!

ja sam pre par dana na gametrailers video Metal Gear Solid Touch, exclusive for iPhone i iPod Touch :D

Ali izgleda ... hm .. nezanimljivo.
U svakom slucaju, posto je izasao jailbreak za ipod touch 2nd gen obrnucu igru makar jednom.

@zoni:
Gledao sam kako u programeri u Nokiji dizajniraju menije i aplikacije. Prvo odstampaju 100+ slicica telefona sa praznim ekranom i zatim po tim ekranima crtaju aplikacije, opcije i menije i sve to slazu na gomilu. Zatim testiraju tako sto gledaju koliko ti vremena i klikova treba da dohvatis neku opciju ili aplikaciju. Opcije i aplikacije su "sortirane" po standardnim potrebama korisnika, tako da najbitnije stvari dohavtis sa 1 klikom, manje bitne sa 2 ili 3 klika. Sto vise klikova treba da se dohvati neka opcija ili aplikacija, to korisnika vise nervira i redje je koristi.

Mislim da su tvorci PalmOS-a bas detaljno radili na ovoj problematici i kada su dizajnirali Palm PDA uredjaje sve su nabili u max 3 klika.

Prednost novijih telefona je sto mozes da izvucecs precice programa na glavni ekran pa ces ih cesce koristiti. Ali ako moras da ides u glavni meni, pa aplikacije, pa da trazis ono sto ti treba pa da ga startujes.. onda brzo zaboravis na program...

Hm, ok... Ja sam to gledao ovako: svi ugrađeni programi (i igre) kod Nokije (primera radi) se nalaze u folderu Applications, a sve ono što korisnik instalira nalazi se u podfolderu "My Own" foldera Applications. Dakle, to je jedan klik više, što, imho, nije neki problem, pogotovu ako ti taj program zaista treba ;) E, sad, moguće je da najčešće ne važi takva logika...

Inače, mene nerviraju one prečice po "desktopu" telefona - mnogo mi je bolje rešenje neka vrsta Start menija (npr. kao Favorites kod S40 Nokija).

naravno, mozes premestiti te ikonice iz My Own na neko sasvim drugo ili u neki sasvim drugi folder koji ces sam kreirati na sasvim drugom mestu i bla bla. Mozes kako zelis (skoro). :)

Ovo je definitivno istina. Kad sam kupio ženi iPhone,ubacio sam razne budalaštine, samo da bih video šta taj telefon može. Sad nakon svega,mislim da ona ne koristi više od 5 dodatnih programa u svakodnevnom radu a ostale sam i deinstalirao da ne guše mob.

istina, za iphone sam koristio svega par aplikacija, poshto je stvarno previshe aplikacija bez poente. sve pohvale za readdle docs, mobilni pdf nikad nije bio tako brz. chak ni na psp-u.

Poslednja izmena:
Problem je u tome sto je pokrivenost javnim wireless mrezama kod nas losa i to limitira koriscenje mnogih aplikacija za ipod touch. Drugi problem je sto touch koncept kao ni akcelerator nisu bas pogodni za igre, mada je ovo mozda samo moj subjektivni utisak. Posto samo slusam muziku, gledam filmove i citam stripove, a za prva dva su fabricki progrmi sasvim okej, koristim samo icomic od dodatnih aplikacija, posto je aplikacija za pregled slika neadekvatna za tu svrhu. Apple store je primamljiv, saren i pregledan, mameci korisnike da isprobaju sve te zezalice... iphone zbog gprs-a, kamere i sim kartice ima potencijalno vecu upotrebnu vrednost, ali uvek se sve svede na par dodatnih aplikacija. Na telefonu koristim samo garmin i mobbler za last fm od dodatnih aplikacija.

Nazad
Vrh Dno