gilera180ks je napisao(la):
Trenutno imam dve plocice od po 256mb hyperx Kingston memorije...imam zelju da ubacim jos dve od po 256, ali ne znam da li moram da ubacim isto hyperx ili moze i neka druga, i ako moze neka neko objasno kako ce to da radi?!?!?
Imam jednog ortaka koji je staviio razlicitu memoriju, i desavalo mu se da pusti film i da mu komp odjednom zakuca.....
Ali mozda hyperx nece imati tih problema.............
Ako neko zna odgovor unapred mu zahvaljujem.....
Pozdrav
Vladimir :wave:
Nisu plocice, nego DIMM moduli :S:
Koji chipset i mainboard su u pitanju? Da li postoji mogucnost dual channel varijante? Ako chipset ili CPU u slucaju Athlon64 i derivata podrazavaju dual channel, potrebno je da RAM moduli budu iste marke i modela, odnosno da su memorijski parametri po SPD-u identicni, ili da ih mozes konfigurisati identicno. U dual channel konfiguraciji, memorijski parametri obicno se konfigurisu prema SPD-u RAM modula koji se nalazi u DIMM 1.
Ako zelis 1GB, bilo da postoji mogucnost dual channel memorijske konfiguracije ili ne, ergo single channel, pazari 2 modula od 512MB, posto je 1T memorijski parametar pozeljan, a na A64 i Sempron derivatima i krucijalan za performanse. Ne znam koji tip memorije imas, da li je single/dual side, neki memory controllers nisu u mogucnosti da podrze odredjene varijante, odnosno adresiranje preko odredjenog broja memory banks, pri 1T parametru i odredjenoj frekvenciji, primera radi DDR400 (obicno se frekvencija obara na DDR333). Za konkretne slucajeve nisam siguran, ne pamtim takve stvari, jer se lako pronadju podaci. Ako te interesuje, drfedja je u mom thread-u NewCastle vs. E6, potanko objasnio problematiku koju spominjem.
HyperX je memorija sa niskim latencijama, zer ne? Ako ti je overclock bitan, preporuka je (da ne bude da reklamiram marku), KingMax HardCore DDR500, koji, ovisno o konkretnom primerku (prema Vuletovom iskustvu, dva od pet) ide i na 275MHz, ali sa labavim parametrima. Ergo, prodaj ta dva modula pa dodaj za 2*512MB.
:wave: