Ne deluje mi to kao dobro obavljeno. Osim ako nije niskomontažni. Na linku dole ima objašnjenje sa skicama kako stoje cevi iznutra kod nisko i viskoko montažnih.
Prelivni bojler koga često zovu i kuhinjski bojler obično je neupadljiva stvar u vašoj kuhinji. Ako ste se zapitali kako radi, evo odgovora.
mojaradionica.com
Svojevremeno je majstor nama prvi put postavio kuhinjsku bateriju sa jednom ručkom umesto stare sa dve. I tada sam prvi put video da hladna je položaj levo a vruća desno. Nismo imali hladne vode na česmi već mlaku do vrelu. Pobrkao je cev za dovod hladne u bateriju i cev za dovod hladne u bojler (niskomontažni je u pitanju).
Pošto nisam bio posle raskačivanja siguran koja je koja, prvo sam odredio gde ide priključak za vruću. Stavio sam jedno brinoks crevo na jedan priključak na bateriji i duvao u crevo. U kojem god položaju da je ručica (levo-desno, otvoreno-zatvoreno), prostim duvanjem kroz priključak za vruću vodu na bateriji će taj vazduh izaći na izlivnu cev (lulu). Uvek mora doći do odlivanja nešto vode tokom zagrevanja ako nema ventil za tu namenu.
Što se baterije tiče tako je napravljena da položaj desno daje hladnu a levo vruću vodu. Svoju sam rastavio kad sam raskačivao creva i shvatio da se tu ništa ne može promeniti jer je tako izlivena. Krajnji položaj desno kad se ručka pomeri na gore pušta hladnu vodu na česmi direktno iz mreže. Krajnji desni položaj blokira izliv direktno iz mreže i usmerava svu hladnu vodu u bojler te se vruća iz bojlera potiskuje ka slavini. Ako staviš ručku u srednji položaj, hladna voda iz mreže i vruća iz bojlera će zajedno krenuti ka slavini i mešati se, te ćeš dobiti mlaku.
Zapamti, ako su oznake na bojleru tačne, crevo za vruću vodu mora ići na pravi priključak na bateriji.