Šta je novo?

Monitoring voltazhe

Noriega

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
309
Imam dobar razlog da sumnjam u rad napajanja. Zanima me cime bih mogao da pratim vrednosti napona, a da ne moram da budzim voltmetar u kuciste? Za sad mi je jedina opcija bios, ali meni trebaju vrednosti iz XPa za vreme rada razlicitih uredjaja. Everest mi odgovara, ali dobijam samo cpu temp, ostalo ne mogu da aktiviram...

Btw, da li je problem za hw ako vrednosti napona variraju nekih 10%?

Ocigledno ti ploca nema senzore. Novije ploce daju Everestu podatke o voltazama razlicitih uredjaja u kucistu. Koje voltaze vidis u biosu a da ih nema ovako?

Moraš da upotrebiš unimer, makar da bi izvršio "kalibraciju" očitavanja senzora. Everest, Speedfan i sl. programi često znaju da se frljaju sa očitavanjima.

I dozvoljeno "oscilovanje" napona je +-5% .

Poslednja izmena:
@ gvlada U biosu imam vrednosti napona koje napajanje isporucuje, +/-12V, +/-5V i da li 3V ili slicno... Uglavnom, nesto je te vrednosti ocitalo, ali Everest to ne prepoznaje...

@ Cat Ne verujem ja ni ovim jeftinim unimerima tako da dzhaba kalibracija. Sta da radim sa napajanjem koje u biosu pokazuje +/-13V i +/-5.5? Da kazem da za sada svi uredjaji rade normalno...

I najjeftiniji unimer koji može da kupi u svakoj prodavnici el. materijala i alata dobro očitava napone na drugu decimalu (sa otporima je već druga priča), tako da nemaš brige.
A ako su ti zaista naponi 13 i 5.5V - to nikako nije dobro, ja bih se na tvom mestu odmah uverio da li su očitavanja tačna (unimerom) ili bih probao s drugim napajanjem.

Supersenzitivni "ALDA" unimer se pokazao potpuno usaglasenim sa BIOSom. Posto sam imao razloga da im verujem, uzeo sam novo napajanje koje, cinimise, opet igra na ivici. Povecih 12.6V i regularnih 5.03V. Kud ces bolje za 13 eura!

Staro ATX napajanje ostaje upotrebljivo za svakojake stone namene. A posto nije vezano na plocu, aktivira se "ukosnicom" ;)) iliti bypass-om
images

Poslednja izmena:
Supersenzitivni "ALDA" unimer se pokazao potpuno usaglasenim sa BIOSom. Posto sam imao razloga da im verujem, uzeo sam novo napajanje koje, cinimise, opet igra na ivici. Povecih 12.6V i regularnih 5.03V. Kud ces bolje za 13 eura!

Pa ti u mesto sa magarca na konja, presao sa magarca na magarca :D

Nazad
Vrh Dno