pinocio
3.5" Floppy
- Učlanjen(a)
- 19.01.2009
- Poena
- 43
Sa mnom ti je malo cudno po tom pitanjuPa kakav je,moze malo utisaka?
Sa mnom ti je malo cudno po tom pitanjuPa kakav je,moze malo utisaka?
Imam MacBook pro 2019 i kupio sam Gigabyte m27Q koji ima USB-C input.
Na Mac je Thunderbolt 3 koji izgleda isto kao usb-c.
Da li neko zna koji kabal mi je potreban da bih mogao da ih povezem da dobijem sliku na monitoru?
Svakako pamučna krpa, preporučujem gustinu kao kod one krpe za naočare....cime obrisati monitor a da se ne ostave obrisi i napravi s..... ? (tipa od glasnog pricanja~smejanja i sve sto iz usta uzlazi pri tome)
Kao neko ko igre igra uglavnom u mraku, kome je PC u sobi gde sunce ne udara direktno u monitor (a imam i neprobojne zavese + roletne combo, ako zatreba), i ko ne koristi osvetljenje na tastaturi (to ume biti problem za one koji preferiraju full-on RGB), bez razmisljanja bih pristao na glossy IPS panel, ako bi kontrast i boje bili ovako unapredjeni u odnosu na matte monitore. Problem je sto, cak i ako se glossy monitori vrate, sanse da neko napravi glossy 34" ultrawide IPS monitor kome cena nije opasno blizu 1000e su minimalne...
Zanimljiv video. Glossy panel ima primetno bolji kontrast i boje. Konacno i da neki IPS panel ima zadovoljavajuci kontrast. Jes da je ovo Eve pa jos engineering sample, al kao sto Dave kaze na kraju videa, valjda ce ostali veliki brendovi primetiti ovo i ponuditi glossy gejming monitore u buducnosti.
Koji kriterijum gledaš za manje-mat stil?Pa kome reflekcije nisu problem, samo kupi monitor koji je najmanje "matt" i to je to.
Koji kriterijum gledaš za manje-mat stil?
Statički kontrast?
Okej, i kakvi su oni u odnosu na Glossy monitore? mislim na realno poređenje, npr, kako prikazuju crnu boju?Source: https://pcmonitors.info/articles/matte-vs-glossy-monitors/
Ove monitori se mogu naci sa pretragom "low haze". Nema ih mnogo, ali na primer:
U tome je i problem. Meni treba 34" (ili veci, sto da ne) 21:9 ultrawide sa minimum 100Hz osvezavanjem. A pretpostavljam, i vecini ljudi koji koriste monitor za igre bi trebao monitor sa barem 100Hz osvezavanjem kao i barem 1440p rezolucijom. 4K ako imaju i PC i PS5 recimo. To je problem, nedostatak opcija.Pa kome reflekcije nisu problem, samo kupi monitor koji je najmanje "matt" i to je to.
Taj nedostatak opcija je povezan sa ovim gore napisanim. Vecina monitora, to jest panela, je matte tako da se ne isplati praviti glossy panele za (relativno) malo trziste PC gejming monitora. A eksperimentisanje nije pozeljno u danasnjoj ekonomiji gde je kratkoricni profit sve i svja. Mogao bi, npr. LG da odradi glossy verziju njihovog nano IPS panela koji se koristi na LG i mnogim drugim gejming monitorima, ali dok nemaju jasnu racunicu da ce se to dobro prodavati, nece ulagati pare. Zato je i vazno da manja kompanija, pa makar to bio i Eve, krene sa glossy gejming monitorima pa ako se primi na trzistu, veliki proizvodjaci panela i monitora ce se nakaciti na trend.neće prozvođač koji ima unapred poručenih 100 000 mat komada za kancelarijski prostor da menja proizvodnu traku za 1500 kupaca koji bi želeli monitore koji nisu mat. Slažem se da je prikaz boja na njima bolji (pogledati bilo koji iMac od 2003 na ovamo, koriste samo staklo nikad mat), ali za kancelarije je ovo pogubno zbog refleksija.
Kakav crni glossy za gejmere, ta publika ne zna da ceni takve monitore. To bi bilo namenjeno pre svega produktivnosti i ljudi koji stvaraju fotografije, video sadržaje itd.Taj nedostatak opcija je povezan sa ovim gore napisanim. Vecina monitora, to jest panela, je matte tako da se ne isplati praviti glossy panele za (relativno) malo trziste PC gejming monitora. A eksperimentisanje nije pozeljno u danasnjoj ekonomiji gde je kratkoricni profit sve i svja. Mogao bi, npr. LG da odradi glossy verziju njihovog nano IPS panela koji se koristi na LG i mnogim drugim gejming monitorima, ali dok nemaju jasnu racunicu da ce se to dobro prodavati, nece ulagati pare. Zato je i vazno da manja kompanija, pa makar to bio i Eve, krene sa glossy gejming monitorima pa ako se primi na trzistu, veliki proizvodjaci panela i monitora ce se nakaciti na trend.
Sve je ok, ali iMac tržište to demantuje, prosto kompanije znaju koji je profil kupca. Ukratko, gejmerima (ne tebi lično) ne treba takav monitor, otuda nema ni masovne proizvodnje.Pa u videu koji sam linkovao se i prica o glossy gejming monitorima. Zato sam ga i okacio, lol.
Ja sam gejmer i def bih voleo da mogu imati glossy monitor. Kao da smo mi sto igramo igre i hocemo bolje boje i kontrast niza rasa koja ne ume ceniti bolju sliku...
gejmerima (ne tebi lično) ne treba takav monitor, otuda nema ni masovne proizvodnje
Uvek sam se pitao u kakvim uslovima žive ljudi koji ne vole glossy ekrane.Ja samo znam da glossy ekran ne bih volio ni kući da imam. Slika jeste bolja na glossy, ali odraz mi daleko više smeta od lošije slike.
Uvek sam se pitao u kakvim uslovima žive ljudi koji ne vole glossy ekrane.
Jel programiraš na plaži, ili na krovu pa smetaju sunčeve refleksije?
Vidiš odraz kada je ekran ugašen i kada je scena mat (pardon) istinski crna.Ne, ali jasno mogu vidim odraz u koji god da ekran ima položaj i za to je dovoljan bilo kakav izvor svjetlosti, a ne plaža i krov dok sunce sija na vedrom nebu. Da živim u totalnom mraku samo zato što imam glossy monitor mi ne pada napamet.![]()
Vidiš odraz kada je ekran ugašen i kada je scena mat (pardon) istinski crna.
Video si neki iMac uživo, kupci bi poludeli do sada da su to refleksije non-stop, nisu menjali ovaj tip panela od 2003?
Ne moraš i ne treba da živiš u mraku ali je svakako poželjeno da ti sunce ne bije u i oko monitora tog tipa. To je recimo nemoguće u kancelarijama gde gazda kaže tu će i biti,
Ovo o oftamlozi preporučuju crni tekst na beloj pozadini, druga je stvar što je većina prešla na dark kao standard.Iz licnog iskustva, kada programiram na faksu, 20x lakse citati sa belom, dobro osvetljenom pozadinom, nego gledati u tekst a pozadina crna (odnosno veoma reflektivna i neosvetljena). Naravno, dark mode is must-have u mraku, ali vi koji ga koristite 24/7, probajte da promenite ponekad, iznenadicete se![]()