Šta je novo?

Hardver Monitor za surf i office IPS ili OLED?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Cenjen
Učlanjen(a)
22.12.2016
Poena
135
Paratio sam par tema, uglavnom se hvali DELL 27" IPS G2724D (30k) i GIGABYTE Aorus 27" OLED FO27Q2 (76k). Monitor uglavnom za surf, bitna mi je dobra osvetljenost i jasan prikaz. Igrice ne igram i ne smem ni da počinjem (mada dolazi nov Pc, biće borbe da ne počnem). Ne bi ga koristio za film jer za to imam oled TV, možda po neki YT klip, ali najviše surf, a neka monitor bude dobar i za ostalo ako zatreba.
Da li nešto dobijam bolje sa OLED ili nešto pametnije ima taj novac 76k din? Ili mi neki IPS sve završava i da ne bacam pare na oled?

Ili pazari bolji IPS kao medju resenje. Recimo Dell U2724D sa IPS black panelom.

kod OLED monitora je navodno mana prikaz teksta, tj. nisu najbolji za čitanje. bolje uzmi IPS, recimo spomenuti U2724D koji košta ~400+€, što znači manje od navedenih 76k rsd

G2724D je gejmerski monitor, a takvi se ne gledaju za traženu namenu, makar ne ja

Hvala za predloge.
Otišao sam da pogledam uživo par modela, blizu modela DELL 27" IPS G2724D bio je model Dell Alienware AW2724DM, delovalo je da Alienware svetliji i ima bolju sliku (da kažem pojačane boje i zainteresovao me) u odnosu na prvobitni Dell. Da li je do podešavanja monitora ili je prvi Dell toliko slabiji? Video sam da je Alienware svetliji 600 cd/m² i tj jeste prednost. Ako već dižem cifru tražio sam neki osvetljen monitor i našao AOC Q27G3XMN (nisam video uživo, vizuelno ima na dnu levo i desno cvene linije koje mi se nešto ne uklapaju uz ambijent, ne znam dok ne vidim uživo) i on ide 1000 cd/m². Koji bi bio bolji izbor od ta dva?
Iskreno bi voleo nešto treće gde bih dobio neki kancelarijski izgled ozbiljnijeg nego gemjerskog monitora ako neko ima takav predlog da je sličnih specifikacija?

Poslednja izmena:
taj AOC je VA.
najpre odluči šta tražiš. ovo što si sve naveo sada su gejmerski monitori a izbegavaš igranje

već si dobio preporuku za Dell U2724D

@momsab,​

jesu gejmerski, u fazonu sam ako mi se možda za par meseci zaigra da imam i te spec, zato ih gledam.

Hvala za preporuke, pogledao sam odmah gore predloženi Dell U2724D ali sam ga stavio u stranu zbog slabog osvetljenja, samo 350cd/m², ne znam kako bi se to videlo preko dana u dobro osvetljenom stanu. Inače je odličan izgled.

U stanu daleko bolje nego u radnji sa nasviranim osvetljenjem. Mada i nije za poređenje gola specifikacija ako ga nisi video uživo, U serija je za klasu bolja od G.

Još jedan + i predlog da uzmeš Dell U2724D!
Ja sam ga uzeo pre neki dan i odmah sam ga flešovao na najnoviji firmware i boje su sada fantastične, a tekst kristalno jasan!
I obavezno ga poveži na DP jer u tom slučaju dobijaš 30-bita (šta god to značilo) dok se preko HDMI dobija 24-bita, (a inače monitor je 10-to bitni da ne bude zabune). ;)

30-bit.jpg

10 bit.jpg

Poslednja izmena:
Da samo pojasnim da ono 30-bit znači Color depth i da sa DP vezom registruje 30-bit, dok preko HDMI iz nekog razloga monitor registruje samo 24-bit. :)

10 bita po kanalu, naravno mora biti podešeno u drajveru i aplikacija koju koristiš mora to da podržava(photoshop). U praksi nećeš primetiti veliku razliku osim u sintetičkim gradijentima.

U2724D je 8bit+FRC, što se vodi kao 10bit

@alter deluje mi da nisi siguran koliko je 350 "sveća" svetlo. to uopšte nije slabo niti zanemarljivo, pogotovo za namenu koju si naveo, bez obzira na to koliko je osvetljena soba. gejmerski monitori navedenu veću jačinu osvetljenja postižu u nekom piku a inače nije pametno raditi stalno na 600+ "sveća", mogu oči da stradaju. ta jača osvetljenja su dobra za filmove/serije/igranje kad su oči udaljene od ekrana

Poslednja izmena:
I od mene preporuka za U2724D, uzeo sam ga letos i sjajan je za moje potrebe koje su slične tvojim - surfovanje, casual gaming, rad sa dokumentima. Filmove, serije i YouTube klipove gledam na televizoru.

Nisam ga flešovao, pa bi mi i meni značilo uputstvo kako se to radi.

Jedina mana mu je to što lampica baš jako svetli i dok to u softveru može da se ugasi tako da ne svetli dok je računar uključen, u sleep modu te opcije nema, tako da ga svake noći ručno gasim, jer me baš nervira jačina svetla.

Hvala za predog. kako se flešuje, nešto kmplikovano? Šta je DP? Znam šta je hdmi.
DP=DisplayPort.

Flešuješ tako što pored DisplayPort kabla moraš da priključiš i USB C kabl, da bi monitor imao komunikaciju sa PC-em!

Sve je lepo objašnjeno u PDF dokumentu ispod, a u mom postu #11 je link sa Dell sajta odakle skidaš najnoviji firmware!

Prilozi

• Dell_U2724D_FirmwareUpdate_Instruction_Windows_A00.pdf
    140 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:
Za sada se lomim oko DELL Alienware 27" IPS AW2724DM i LG UltraGear 27GR83Q-B. Treća opcija sa najslabijim osvetljenjem jeste Dell U2724D, nisam našao uživo da ga pogledam.
Slične su im cene, ne vidim bolje opcije za taj novac.
Možete napisati za i protiv da presečem.

ti si rešio da uzmeš gejmerski monitor i to je to.
prema https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw2724dm taj AW ima ispod 400 "sveća" u SDR u kojem ćeš da koristiš monitor. prema specifikaciji https://www.lg.com/rs/monitori/lg-27gr83q-b#pdp_spec LG ima max 400 "sveća" a spominje se 320, što je verovatno realnije a da je 400 ono što se zove pik. U2724D ima IPS Black, što znači veći kontrast i bolja crna. ponovio bih da 350 "sveća" uopšte nije zanemarljivo, a U2724D ih premašuje prema https://www.pcmag.com/reviews/dell-ultrasharp-27-thunderbolt-hub-monitor-u2724de

Poslednja izmena:
Test na pcmag je za U2724DE, nisam provalio odmah da ima verzija U2724DE. On je 64.000 din i možda bi pre uzeo OLED nego njega (GIGABYTE Aorus 27" OLED FO27Q2 zbog slabih 250 nita koje sija sam iznad gore preskočio, toliko mi sija ovaj sada monitor star ko zna koliko god). Ovaj U2724D oko 47.000 din.

Za sada se lomim oko DELL Alienware 27" IPS AW2724DM i LG UltraGear 27GR83Q-B. Treća opcija sa najslabijim osvetljenjem jeste Dell U2724D, nisam našao uživo da ga pogledam.
Slične su im cene, ne vidim bolje opcije za taj novac.
Možete napisati za i protiv da presečem.
LG je zaista odličan i bio bi moj izbor da danas kupujem u tom rangu.

@alter ekran je isti, to E se odnosi na dodatne funkcionalnosti. kao što sam već spomenuo, panel je IPS Black a njega pravi samo LG.

27UQ850-W

Kod nas imas i HP za 40k

to je UHD a traži se QHD
deluje da je stariji sa ovih 60Hz
nije stariji nego UHD panel ne ide preko 60Hz (ovo se odnosi na IPS Black 27", možda će sledeća generacija ići preko 60Hz)

Nazad
Vrh Dno