Šta je novo?

Hardver Monitor za obradu fotografije, 27", do 400e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

daxyco

Čuven
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
515
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba da kupim monitor ženi za obradu fotografije. 27", nisam siguran da li treba 4k ili 2k, refresh rate nebitan, potrebno što bolje predstavljanje boja i da ima power delivery za mac. Budžet oko 400e, bonus ako može na rate.

Za oko mi je zapao Benq PD2705U, tu je negde na granici budžeta, da li ima nešto bolje od toga za slične pare? Da li joj uopšte treba 4k? USB-C power delivery je ogroman bonus jer koristi macbook air m1 sa samo 2 porta, ali će u budućnosti verovatno biti neki noviji mac.

U teoriji bih mogao i iz DE da dovučem nešto ali vidim da nisu neke razlike u ceni, a nemam garanciju i cimam se za tu dostavu, ali ako tamo ima nešto mnogo bolje za slične pare, razmotriću.

Dajte neke predloge :)

Pazi, ja sam bas trazio neki monitor za Mac za obradu fotografija, koji zadovoljava moje potrebe, a to su:
-27"
-2k-4k ekran(cuo sam da je bolje ici na 2k za macbook)
-120hz(imam macbook pro i 120hz je taman)
-iste ivice oko ekrana(nije mi jasno zasto vise proizvodjaca ne radi ovo, monitori izgledaju mnogo bolje tako :D )
-ips black tehnologija(2x veci kontrast u odnosu na obican ips...2000:1)
-da ima power delivery za mac

I nasao sam ovo:

Ima sve sto mi treba...2x bolji kontrast znaci tamnija crna, svetlija bela, tu je takodje better display aplikacija koja izlista specificne rezolucije za Mac, pa dobijes sto ostriju sliku, ivice oko ekrana su iste, znam da to nije bitno, ali kada vec ima macbook, da ima i estetican monitor, monitor se podize, okrece, naginje, tako da je to super, imas 350 nita osvetljenje, sto je svetlije od benq-a, takodje je dell ultrasharp, a oni su se pokazali odlicno za obradu fotografija. :)
Takodje, postoji U2724D (ne DE), koji nema power delivery i jeftiniji je 100e, da znas da slucajno ne uzmes njega)
Evo i Benchmark je uradio test :)

Hvala na odgovoru. Deluju dobro specifikacije, malo je van budžeta ali nije nepremostiva razlika. Nisam siguran koliko je važno da bude osvetljenje jače kad će se koristiti uvek u istim uslovima koji su generalno dobri, radna soba, dobra pozicija stola i monitora, adekvatno osvetljenje itd...

Još neki predlog?

Malo sam gledao unaokolo i nađoh ovaj monitor:

MSI MPG 274URF QD

Specifikacije deluju baš dobro, 27", 4k, 160Hz (verujem da mi nije ni bitno), 400nit (navodno na testu izmereno preko 500), Adobe RGB: 99%, DCI-P3: 98%, sRGB: 145%, 65W PD, ima i neki ambient light (može biti zgodan kad se radi uveče). Na nekom popustu je 400e u Nemačkoj, kod nas ga nema u regularnoj prodaji a na kp je mnogo skuplji. Benq pd2705u koji mi je trenutno drugi u fokusu je trenutno 320e u DE. Ima li neko iskustva sa MSI monitorima?

Citat člana Shomi22 [od juče, iz druge teme, kurziv je moj]

"Uvek sam gledao da kupim što je moguće bolje komponente po principu “kad ode konj, nek ide i uže” i ovo mi je prvi put za 30 godina da me nešto zeza. Čak mi se nikad ništa nije pokvarilo godinama od isteka garancije (lažem, jeste MSI monitor, ali za to sam sam kriv kad ne kupim neki od relevantnih brendova 😁)."

Uzet Benq PD2705u. Za sada stvarno super zadovoljna žena, nekad se i ja nakačim kad radim od kuće. Jeste malo tamniji, ali za sada joj nije problem, u sobi imamo roletne, nije izložen direktnoj svetlosti. Napajanje laptopa radi super, kao i usb hub, stoji nakačena tastatura, stvarno je korisno. Ima i KVM switch pa može i bez skidanja jednog kompa da se promeni input na drugi računar. Fabrički kalibrisan, dobije se i sertifikat u kome piše da je Delta E<0.5 što bi trebalo da je baš dobar rezultat (ali ne znam ima li neke razlike između panela na mom primerku i kod ostalih - deklarisan je kao Delta E<3).

Pazi, ja sam bas trazio neki monitor za Mac za obradu fotografija, koji zadovoljava moje potrebe, a to su:
-27"
-2k-4k ekran(cuo sam da je bolje ici na 2k za macbook)
-120hz(imam macbook pro i 120hz je taman)
-iste ivice oko ekrana(nije mi jasno zasto vise proizvodjaca ne radi ovo, monitori izgledaju mnogo bolje tako :D )
-ips black tehnologija(2x veci kontrast u odnosu na obican ips...2000:1)
-da ima power delivery za mac

I nasao sam ovo:

Ima sve sto mi treba...2x bolji kontrast znaci tamnija crna, svetlija bela, tu je takodje better display aplikacija koja izlista specificne rezolucije za Mac, pa dobijes sto ostriju sliku, ivice oko ekrana su iste, znam da to nije bitno, ali kada vec ima macbook, da ima i estetican monitor, monitor se podize, okrece, naginje, tako da je to super, imas 350 nita osvetljenje, sto je svetlije od benq-a, takodje je dell ultrasharp, a oni su se pokazali odlicno za obradu fotografija. :)
Takodje, postoji U2724D (ne DE), koji nema power delivery i jeftiniji je 100e, da znas da slucajno ne uzmes njega)
Evo i Benchmark je uradio test :)

Konkretno ja gledam baš model U2724D (bez DE) zbog cene, pa me zanima da li su ekrani isti i eventualno kvalitet slike da li se razlikuje u ta dva modela?

Kućni sam korisnik i ne radim obradu fotki ili gaming, da napomenem da sada imam DELL U2412M već nekih 10-ak godina i da još uvek lepo radi nego bih sebe častio malo večom diagonalom (malo već vid slabi :) ) pa se razmišljam da li ići na 27" ili čak i malo veću dijagonalu, takođe da li bih nešto dobio i sa 4K monitorom i koja bi to velečina bila OK za 4K?

Hvala, svi predlozi dobro došli!

Kao neko ko isto ima U2412M i gleda da zameni monitor, mislim da je razlika samo u podršci za Mac, tj thunderbolt i taj power delivery od 90W. Ima i mrežni priključak kome je bitno, meni nije jer mi treba za PC.

Kao neko ko isto ima U2412M i gleda da zameni monitor, mislim da je razlika samo u podršci za Mac, tj thunderbolt i taj power delivery od 90W. Ima i mrežni priključak kome je bitno, meni nije jer mi treba za PC.
Takođe i meni nije bitan Thunderbolt ;), a dijagonala 27" QHD vs 27" 4K jer nešto gledam poređenja i kažu da 4K nema smisla na 27" dijagonali...?

Poslednja izmena:
Subjektivna stvar nekome je i fhd ok na 27 neki vredjaju ljude kojima je to ok. Meni je 2k na 27 taman posle fhd na 24.

zamolio bih da ne rasplinjujemo ovu temu
Kućni sam korisnik i ne radim obradu fotki ili gaming, da napomenem da sada imam DELL U2412M već nekih 10-ak godina i da još uvek lepo radi nego bih sebe častio malo večom diagonalom
prelistaj ovu temu

Konkretno ja gledam baš model U2724D (bez DE) zbog cene, pa me zanima da li su ekrani isti i eventualno kvalitet slike da li se razlikuje u ta dva modela?

Kućni sam korisnik i ne radim obradu fotki ili gaming, da napomenem da sada imam DELL U2412M već nekih 10-ak godina i da još uvek lepo radi nego bih sebe častio malo večom diagonalom (malo već vid slabi :) ) pa se razmišljam da li ići na 27" ili čak i malo veću dijagonalu, takođe da li bih nešto dobio i sa 4K monitorom i koja bi to velečina bila OK za 4K?

Hvala, svi predlozi dobro došli!
Da, isti su paneli...120hz, kontrast 2000:1, 350nita... :)
Samo eto, nemas thunderbolt i to je to...kod nas u prodavnicama je oko 48k, a na KP je 40k, samo eto, garancija ide preko preprodavca :)

Da, isti su paneli...120hz, kontrast 2000:1, 350nita... :)
Samo eto, nemas thunderbolt i to je to...kod nas u prodavnicama je oko 48k, a na KP je 40k, samo eto, garancija ide preko preprodavca :)
Završeno sve još juče, uzeo sam ga u Gigat.... jer sam imao neke bodove tako da me je izašao oko 46k.
Za sada prvi utisci odlični i prezadovoljan sam.😀

Prilozi

• 20241231_155915.jpg
    20241231_155915.jpg
    323.7 KB · Pregleda: 41
  • 17357300383055032589768735211737.jpg
    17357300383055032589768735211737.jpg
    305.7 KB · Pregleda: 42
E super...neka te lepo sluzi...meni se takodje svidja zato sto su mu ivice oko ekrana svuda iste...nije mi jasno zasto vise proizvodjaca ne sredi te ivice, i kasnije jos samo da ubace neko stabinije postolje i super :D

Nazad
Vrh Dno