Šta je novo?

Periferni uređaji Monitor za M1 Mac

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

ShaX_91

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2007
Poena
320
Postovanje svima,

Majka se razmislja o kupovini racunara pa su u opticaju 3 kombinacije: M1 iMac 24", M1 Mac Mini + neki monitor ili M1 MacBook Air + neki monitor.
Ukoliko se odluci da uzme M1 Mac Mini ili M1 MacBook Air, trebalo bi uzeti i neki monitor uz to a zaista nemamo pojma sta bi najvise odgovaralo.

Racunar ce se najvise koristiti za office programe i multimediju (YouTube, Spotify i slicno), bitno je da tekst bude ostar i da monitor bude minimum 24", mozda cak bolje 27".

Sto se tice budzeta, zaista ne znam kako se krecu cene monitora koji bi zadovoljavali ove potrebe, malo sam citao o svemu i koliko sam shvatio FullHD ne dolazi u obzir jer je preniska rezolucija, bilo bi dobro da je IPS monitor, i bilo bi dobro da ne kosta previse (ispod 400-500 eura ako je ikako moguce, bilo bi bolje da je jos nize).

Ima li neko neke sugestije? Na sta bi trebalo obratiti paznju?
Hvala unapred!

Mislim da ce tako i biti jer trenutno ima MBP 2015 od 15" koji je mozda 2 puta izasao iz sobe od kada je kupljen pre nekih 4-5 godina, ja sam predlozio ovu varijantu sa MBA M1 prvenstveno zbog portabilnosti u slucaju da se javi potreba za time da ponese sa sobom racunar. Treba ovih dana jos da porazgovaram s njom u vezi toga pa cu vec skontati sta joj je prioritet jer je iMac definitivno najelegantnije resenje od svih (a cini mi se i najbolje za njen use-case). Hvala na sugestiji!

Uf teska pitanja. :D

Velicina je manje vise nebitna u smislu da ce svaka dijagonala predstavljati upgrade u odnosu na 15” od starog macbooka.

Problem je u tome sto sam npr. gledao 4k monitore od 27” i spominje se neki Apple-ov HiDPI retina mode koji bi navodno bio bitan jer bi u suprotnom sve izgledalo jako sitno na 4k monitoru od 27”.

Neki FullHD monitor mi nema smisla jer mi se cini da bi sve bilo 10x vise pikselizovano u odnosu na macbook, sto bi bilo zaista steta, ali mozda gresim.

Eto, nisam bas odgovorio na pitanje ali nadam se da sam dao neke dodatne detalje koji bi vam bili od koristi. :)

Pa to možda za neku vrlo ograničenu upotrebu možda postoji šansa da je sitno... Povećaš rezoluciju (Scaled) pa će biti krupnije, Mac baš lepo skalira rezolucije...

Pogledaj u radnji neki koji ti odgovara, ja radim na S2721QS, platio sam ga manje od 400e i menjao bih ga samo za veći (veći kao veća rezolucija) i sa USB-C, dok je ppi rezolucija vrlo prijatna za rad, 50-80cm udaljenost ekrana.

Vrh Dno