Šta je novo?

Monitor za fotografiju

maki101

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2006
Poena
304
Pošto se bavim fotografijom treba mi preporuka za monitor pogodan za te stvari,
veličina koja bi mi odgovarala bi bila od 20 do 24".
Šta bi ste mi preporučuli po mogućstvu u cenovnom rangu oko 25.000 din?

Zavisi sta zelis. Npr. nekima je gotivan malo vise wide fazon kao ovaj VIEWSONIC VX2260wm [koji je btw odlican monitor, s tim da mu je nativna rezolucija 1920x1080 px, sto daje veci wide utisak].
I jedan od boljih - SAMSUNG T220 (kome je nativna rezolucija 1680x1050).
Sad zavisi i koliko si udaljen od tog monitora, meni npr. ne odgovara nista preko 22 jer je stvarno preveliko na ovoj razdaljini 😀 Mada opet zavisi i od ukusa.

Nije stvar u velicini nego koliko verno prikazuju boje. A za 250e tesko da ces da nadjes nesto upotrebljivo.

Pošto se bavim fotografijom treba mi preporuka za monitor pogodan za te stvari,
Šta bi ste mi preporučuli po mogućstvu u cenovnom rangu oko 25.000 din?

Za 25.000 monitor za fotografiju jednostavno ne moze jer za te pare moze da se kupi samo TN panel koji, ako nista drugo, ima problema sa color shiftingom a to se na monitorima sa vecom dijagonalom veoma vidi. Gamut boja je isto diskutabilan iako mnogi proizvodjaci tvrde da mogu da prikazu ne znam ni ja sta i imaju te i te karakteristike, to nije problem vec je problem na koji nacin ce prikazati sliku.

Zbog svega toga najmanje PVA panel za fotografiju + hardverska kalibracija monitora.

Nadao sam ce da ce neki solidan TN panel sa digitalnim ulazom i hardverskom kalibracijom monitora donekle povaditi stvari ali je verovatno pametnije da se strpim i prištedim još "malo" za PVA panel.
Hvala na odgovorima.

Nazad
Vrh Dno