Šta je novo?

monitor samsung 245b, pixel zeza???

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
pojavio mi se juche 1 pixel na matrixi od 1900x1200 (gornji levi kvadrant, negde na sredini).

ne znam kako da ga nazovem... hot ili dead pixel? manifestacija je da normalno radi (ili tako izgleda) prikazuje boje belu, sivu, nijance ostalih.. ali na skroz crnom ekranu, ili izuzetno tamnim nijansama ostalih boja, taj pixel je PLAV.

ima li nade za njega, tipa one fore sa masiranjem ekrana ili nesto, da ponovo tackica bude CRNA kad treba.. ili da ga smatram gotovim.. dodatnu nadu mi daje da je jutros, nakon nocasnje pauze (monitor nije radio).. pixel normalan, znaci na crnom ekranu je crn.. ja mislim da ima veze i sa pregrevanjem, jer zbog ovih letnjih temperatura, kad radi par sati, kad prinesem/dodirnem ruku ekranu, bas je onako vruc (ne previse, ali sigurno je topliji od ruke.. mozda 50-ak stepeni....

monitor je star 15 meseci....

dilema tehnicke prirode:
kako uopste rade tachkice na tft monitorima, na ovim jeftinijim panelima? osnovni koncept znam.. iza je pozadinsko osvetljenje, belo difuzno svetlo... a tackice ispred glume filter, tako sto blokiraju onaj deo svetla koji NE CINI boju koja treba na tom mestu da se prikaze... ako je meni taj pixel samo na crnoj pozadini PLAV... znaci sta?

kod mene je malo drugaciji problem

u gornjrm levom i desnom uglu , cosku , su 2 crna trouglica od neaktivnih piksela.

piksel masaza i JScreen fix ih dovedu u normalu i oni prorade,
ali cim se monitor preko noci ugasi, oni se ujutru opet pojave na isom mestu.

panel je TN+film.

je li moguce da je uzrok u losoj struji ?

ne znam...
ja sam problem privremeno resio (kazem privremeno, jer sigurno i dalje postoji, samo sto se ne manifestuje pod novim uslovima koje sam stvorio)
elem...
posto je leto i izuzetno je toplo, pogotovo u prostorijama, cenim da je moj pixel "poludeo" od pregrevanja, jer kad prinesem ruku panelu, oseca se da je topao, skoro pa vruc... i to mnogo vise nego jesenas i zimi...
ja sam jednostavio smanjio brightness i contrast... i od tada se panel/ekran mnogo manje greje, i od tada vise nema onog pixela sa pochetka priche...
ali generalno je taj 'pixelchic' oslabio... i samo cekam dan kad ce definitivno otkazati..

nadam se da nece skoro :)

Meni na dva mesta na svaka 2-3 meseca iskoči po jedan zeleni pixel, ja samo malo jače lupim oko tog mesta i on nestane. I to mi se već događa otprilike godinu dana.

pazi, al ovo je bas kolicina piksela !
kao da je neko otfikario makazama po parce levog i desnog gornjeg coska ekrana.

malo po malo se to ispravi, i pikseli rade normalno , ali odmah po sledecem paljenju - jovo nanovo.

- ? -

ne znam....

a sto ti to lepo ne reklamiras, ako ti je pod garancijom (a s' obzirom da je ista 3 godine, verovatno jeste).. pa da ti poprave ili dobijes drugi....

nazalost, nije. monitor je iz germanije, tako da sa njihovom garancijom malo sta mogu.

najcudnije mi je sto je tamo radio perfektno - bez ijednog zaglavljenog pixela.
on radi i ovde , izuzev te dve "zone".
Ovo je prvi put i da cijem da se dead /inaktiv/ piksel zone pojavljuju i nestaju svakodnevno .

Zato i sumnjam na struju, koja mi je u stanu blagi uzas.

to je tako, kad pixeli oslabe, ali jos nisu crkli...
uglavnom, ti polu zivi pixeli jako brzo se zauvek ugase....
pitanje je sama vremena...

ne znam, neka potvrdi objasni neko kompetentniji.. ali ja mislim da ti garanciju na legalno kupljeni monitor (ako imas ikakav trag o kupovini, pa makar i tamo u nemackoj) mozes da ostvaris i ovde... jer dilerske mreze saradjuju (ili bi trebalo da saradjuju), i uglavnom sve pokvarene monitore salju gore, odakle su i stigli. Ovlasceni regionalni servisi (ali stvarno ovlasceni) su duzni da popravljaju uredjaje pod garancijom (naravno besplatno) cak i ako nisu kupljeni u zemlji gde se servia nalazi... Trag uredjaja je njegov serijski/fabricki broj.. oni to provere po internim tabelama pa ako je sve u redu nece biti problema.. Ja znam par primera da je BGelectronic popravljao pokvarene foto aparate u okrviru garantnog roka i naravno besplatno ljudima koji su iste te aparate kupili u zemljama EU....

p.s.
ako sumnjas u struju, brate, kupi neki UPS, nisu bas toliko skupi, a pomazu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno