Šta je novo?

Monitor sa najmanjim opterećenjem za oči?

shmeksi

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
320
Pošto imam ozbiljnih problema sa očima, a trenutno koristim crt od 17" zanima me koje stvari treba da gledam prilikom kupovine novog tankog monitora.

Koji su to faktori bitni da monitor ispuni da bi se oči što manje zamarale? Ukoliko imate i neki model da predložite bilo bi lepo.

Hvala unapred

Kad prelazis sa CRT na TFT, oci ce ti se na pocetku svakako malo vise zamarati. To je kratak period (dan-dva) dok se ne priviknes. A koji god monitor da uzmes, moci ces da ga podesis po svojim potrebama i onako kako tvojim ocima prija. Takodje na skoro svim monitorim, vec fabricki imas ubacene modove, od kojih neki sluse manjem zamaranju ociju.

I najbitnija stvar, izbegavati duži rad za računarom bez prekida.

^ To je potpuno ne bitno. Ako imas kinte, kupi sa naaajvecim odzivom (tj. najmanjim) i sa naaaajvecim kontrastom. Sta god da kupis, moci ces da namestis prema svojim ocima...

da ne bi otvarao temu ja sam pre par dana kupio lcd acer x163wb ....preshao sam sa crt-a na njega...kazu ima odaziv 8ms a meni su se ochi preporodile iako sam imao jako dobar 21" sony g500 profesional... u sushtini dosta ti je bitno u kakvoj prostoriji radis..ja sam iz nekog iskustva dugo radio u mraku (jedino svetlo je bio monitor) i imao sam veoma jake i cheste bolove u ochima i glavi..od tada uvek iza mene radi neka neonka koja dodaje svetlost u sobi i ne tera zenice da se shire maksimalno...dakle kubi relativno bilo koji tft i osvetli sobu "romantichnim" belim svetlom... pozz

Poslednja izmena:
Da se ukljucim i ja u temu....sta je sa TCO standardom za TFT monitore? Ranije sam vidjao da se na TFT monitora praktikuje stavljanje TCO '03 nalepnica, a u skorije vreme nisam video ni jedan sa tom oznakom?

Da se ukljucim i ja u temu....sta je sa TCO standardom za TFT monitore? Ranije sam vidjao da se na TFT monitora praktikuje stavljanje TCO '03 nalepnica, a u skorije vreme nisam video ni jedan sa tom oznakom?

"TCO'03 only regulates Cathode Ray Displays (CRT) and Flat Panel Displays (FPD). Luminance and resolutions requirements are tightened. New to the certification includes Image loading capacity, RGB settings for visual ergonomics section; vertical tile for Work load ergonomics section; tightened noise requirement for "all-in-one computers" for emissions (acoustic noise) section; dropped co-operative agreement with at least one professional electronics recycling company requirement in Ecology section; lowered energy consumption in Energy section. RoHS is applicable after July 1st, 2006."

Za bolove u ocima je zasluzno prejako osvetljenje (primetio sam da iz nekog razloga ljudi uglavnom drze prevelike vrednosti). Treba podesiti u odnosu na to koliko je soba osvetljena, ako radite u mracnom, onda zatamnite i monitor.

Za bolove u ocima je zasluzno prejako osvetljenje (primetio sam da iz nekog razloga ljudi uglavnom drze prevelike vrednosti). Treba podesiti u odnosu na to koliko je soba osvetljena, ako radite u mracnom, onda zatamnite i monitor.

naravno upravo tako....ali nikad ne treba sedeti u potpunom mraku samo sa upaljenim monitorom..:type:

....

samo da dodam da postoje i drugaciji slucajevi...

ja kod kuce imam neki philipsov 17 CRT monitor,i mogu gledati u njega SATIMA bez ikakvog prekida i ne osecam nikakv zamor ili sta vec u ocima,dok u poslovne svrhe imam neki DELL-ov 1907FP lcd monitor,deo brendirane DELLove masine(znaci od 19 inca i nisam bas siguran ali cini mi se da je PVA),i oci mi se razbijaju od naprezanja kada moram vise sati da gledam u njega,i posle ostatak dana trepcem i skiljim......

izgleda da kod ociju i monitora nema pravila.....

Veoma je moguce da ti je osvetljenje na monitoru podeseno na preveliku vrednost. Skoro svi monitori sada dolaze sa prevelikim fabrickim podesavanjima osvetljenosti (a i nekih drugih), valjda da bi lepse izgledali u prodajnom salonu, ali cim sedis sa njim u malo tamnijoj prostoriji potrebno je smanjiti podesavanja.

Šta mislite o modelu LG M227WD?

I još jedno pitanje šta znači ova stavka u specifikacijama "Surfae treatment: Non glare"? Da li to znači da ekran ne reflektuje stvari iz svoje okoline, što je inače i bitno za oči jer ako ekran ima odsjaj to otežava gledanje

Ustvari zaboravite da sam pitao za ovaj model gore već dajte neku preporuku za 22" wide a da je osveženje preko 75Hz pri maksimalnoj rezoluciji (koja god da je 1680 ili 1900)

Nista od modela sa vecim osvezenjem za sada jer su prakticno svi na 75Hz, ali to ne treba da te brine jer kod TFTa nece da te boli glava od toga.

I non glare znaci da se ne reflektuje.

Ja sam pre mesec dana bio kod opticara i dioptrija mi se povecala znatno ( sa 1.0 na 1.75, verovatno uglavnom od preteranog bulenja u monitor kod kuce i na faxu posto je vecina skripti u elektronskom obliku; dioptrija se povecala u razmaku od 6 godina a ja bas i nisam bio oran da idem na preglede :) ). Istrazivao sam malo na netu o podesavanjima monitora tako da najmanje zamaraju oci. Najbolje je da kontrast bude sto visi 90-100%, osvetljenost 35-50% (zavisi od ukusa i monitora najvise) i da gornja ivica ekrana bude u visini ociju (ne valja da se gleda u monitor pod uglom na gore, ne znam iz kog razloga tacno), sto kod mene nije slucaj jer mi se monitor nalazi na dodatnoj polici stola pa moram da gledam malo na gore. Sto se tice mracnosti sobe tu je vec sve receno.

Ja sam skoro prešao sa 17" crt philipsa, na 22" Viewsonic. Well, bolele su me oči posle 15ak minuta sedenja za monitorom, pa sam default vrednosti koje su čini mi se bile 40/70 za osvetljenje/kontrast podešavao sve dok oči nisu prestale da mi se muče, a to je bilo na 35/45. Znači dosta sam mu ubio kontrast, ali brate šta da radim. Smanjivao sam osvetljenje, ali nije bilo to to. Tek kad sam mu kontrast smanjio bio sam zadovoljan. Plus, što ja kompjuter uglavnom koristim kad padne mrak, a u sobi držim upaljenu lampu, tako da monitor ima znatan udeo u osvetljavanju ambijenta, i mojih očiju. Čak sam i rezoluciju smanjio. Preporučena je 1680x1050 na 60hz, a ja držim 1360x768 na 75hz. I to pomaže. ;)

Kod novog TFT monitora najverovatnije treba smanjiti brigthness i contrast. Monitor iz potpisa dolazi sa default 50/50 podešavanjem što je totalno nenormalno, ubija u pojam i osvetljava sobu bez problema u potpunom mraku. A maximum mu je 100/100 to je tek van svake pameti. Držim ga na 5-10 bright, i 40-45 contrast.

Nazad
Vrh Dno