Šta je novo?

Monitor pisti...

farmaceut

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
619
Imam Philips 105MB vec 4 godine i dosada je lijepo radio u 1024x768 @ 85Hz. Medjutim sada nakon 20 -30 min rada u toj rezoluciji pocne da tiho pisti visokim, piskavim tonom (negdje iz kucista), i ne prestaje dok ne ga ne spustima na manje od 85 Hz ili smanjim rezoluciju na 800x600. Kada ga ugasim i pustim da malo "odstoji", pa ga opet upalim zujanje makratko prestane, ali se opet javi nakon 20-setak minuta. Sta bi mogao biti problem i moze li se rjesiti (ili je monitor vec "odsvirao" svoje)?

Tipujem da je neki od elemenata u rezonanciji pod odredjenim (temperatunim) uslovima...

I meni je tako pocelo na 17B, i na kraju je riknuo :(
U rezoluciji 1024*768 drzi na 75 Hz.

Moja Belinea 103010 pisti ali posle par samara prestane da pisti ali to mi se desava jedanput u mesec dva i kada pocne da pisti obicno pisti par minuta i samo prestane bez samaranja mada kada me nervira zvuk (zvuci ko da ce da eksplodira :) ) onda ga malo isamaram.Iako sam cuo od nekih majstora da je to jako opasno pistanje koje dovodi do crkavanja monitora i da mora da se iti odma odnese na servis nesto mi govori da oni ipak zele da ti izvuku puno para sa pricom da ce ti monitor otici.

Pozdrav Devil 2000

Jedine komponente koje mogu da "piste" su one koje imaju neku vrstu jezgra i kalema. Znaci prigusnice i transformatori. Kada se to desi znaci da se nesto "otkacilo" ili "olabavilo", mislim da je najbolje da to pogleda serviser (ali pravi). Ne mora da znaci da ce popravka biti skupa, a ako ostavis tako, sigurno ce se stanje pogorsati, e onda ce popravka da bude skupa.

Sto se tice metode "uzmi veci cekic" tj. samaranje ono moze da izbaci npr. jezgro iz rezoonancije na trenutak ili duze, ali ne resava problem i samo moze da napravi jos veci, dakle nemoj!

Pozdrav...

I ja sam pomislio da je neki trafo ili sl. Ali cudi me, da je pistao samo na 85 Hz, vec na 84 Hz nije pistao !
Drzo sam ga ova 2-3 dana na 75 Hz, i nije bilo problema. Takodje, sta mislite moze li biti da je primio nesto iz strujne mreze, jer se kolega zalio da je i njegov monitor znao da "prosvira" ovih dana ?
Sad sam ga vratio na 85 i cekam da vidim da li ce opet prosvirati :)....

1. Rezonancija se i postize na jednoj frekvenciji. Zato se pri promeni frekvencije vertikalnog osvezavanja, ne cuje pistanje.
2. To sto se ne cuje stalno znaci da ce mozda biti tesko otkriti sta je to (mislim u servisu)
3. Da, napon napajanja, odn. mrezni napon moze mnogo da utice na to. Dakle mozda je bila samo prolazna faza zbog EPS-a :)

Pozdrav...

Meni evo vec 6 meseci ne pisti, a kada je pistalo nije imalo nikakve veze sa frekvencijom.
Onda je moguce da je problem do EPS-a kao sto mmarky kaze.

Na mom starom ViewSonic-u, je stavar bila ovakva, sto veca frekfencija osvezavanja, intenzivnije i duze pistanje (posle odredjenog vremena bi uvek prestajalo, stim sto bi to na najvishim frek. trajalo predugo da bi se moglo podneti), dakle posto bi se popisno zagrejao lagano bi i ucetalost i intenzitet pistanja pocela da opada da bi na kraju prestala. Nisam ga popravljao, vise i nije kod mene, ali znam da josh uvek radi korektno i bez pistanja na , 800x600 u 72Hz ....

Izgleda da glavni uzrok dolazi iz mreze. Jutros se opet javio, pa je nakon 5-6 min. prestao da pisti i sad radi evo vec 10h bez problema.
Interesantno je to sto je u fazi pistanja jacina zvuka bila u skladu sa "zatamnjenosti ekrana". Naime dok na ekranu imam sliku sa puno tamnih nijansi, na primjer ovaj forum (puno plave) monitor gotovo i nije pistao. Ali kad se prebacim u WinExplorer, sa bijelom pozadinim pistanje se pojaca :)
U svakom slucaju hvala na pomoci, ako bude pravio jos problema, ide u servis.
Posto u Banja Luci ne znam ni za jedan specijalizovan servis za monitore, da li bi obicni TV seviser znao otkloniti ovakav problem ?

farmaceut je napisao(la):
Posto u Banja Luci ne znam ni za jedan specijalizovan servis za monitore, da li bi obicni TV seviser znao otkloniti ovakav problem ?
Pogledaj Menadzerove Oglase, mislim da ima ljudi u BL koji rade monitore...
ctp;

cao

Ima u Banja Luci jedan majstor zove se Arso Damjanovic i radi za televiziju banja luka .
Najbolje je da nazoves televiziju pa pitas za njega posto je on tamo na odrzavanju a ima iskustva preko 30 godina i sigurno ce pomoci.
Ako treba djelova za monitor javi se na mail pa cu ti pomoci !!:wave;

Nazad
Vrh Dno