Šta je novo?

Monitor - nikako da rikne

• Začetnik teme Začetnik teme DS9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DS9

Čuven
Učlanjen(a)
14.09.2000
Poena
709
Dakle, treba mi savet oko toga koliko bih maksimalno trebao da platim popravku, i preporuka za nekog finog majstora i/ili servis. Ako neko takav posecuje benchmark, jos bolje.

Monitor je CTX EX710F - ima samsungovu dynaflat cev, star 2.5 godine, za to vreme prakticno da nije gasen; kada se racunar (retko) nije koristio bio bi u standy modu. Nikada nije otvaran, kupljen je nov, licno sam ga raspakovao. Inace, sam monitor je takav da kad se ukljucuje ispusti poprilicno glasan zvuk, al` to proizvodjac navodi kao normalnu pojavu.

Pre oko 6 meseci je pocelo zanimljivo desavanje: na sasvim slucajnoj bazi, u nepravilnim intervalima, slika se (na 1-2 sek) suzi i zatreperi (i iskosi u desnu stranu) pa se vrati u normalu. Ponekad monitor samo klikne (odnosno kao da treperenje traje suvise kratko da bi bilo vidljivo). U zadnje vreme (od pre oko mesec dana) desi se se da "treperenje" traje duze ... 3-5sek a zatim monitor udje u standby. Pritiskom na power (dakle iskljuc-ukljuc) slika se vraca na normalu, a isto se desava ukoliko se i za vreme "treperenja" pritisne power.
Ucestalost gore pomentog desavanja je ponekad 2-3 puta za sat vremena, a ponekad 2-3 puta za 10 sati.

Kako sam sticajem okolnosti par puta kacio na racunar i druge graficke karte, a stvar se ponovila, mislim da nema nikakve veze ostali deo racunara.

Pa, bicu vrlo zahvalan za preporuku servisera, ili savet oko toga sta bih eventualno sam mogao da sredim. Ne bavim se elektronikom, al` znam dovoljno da sa monitorima treba biti krajnje oprezan. I naravno, ako neko ima precizniju ideju koja specificna komponenta treba da se menja kod ovog monitora, bilo bi super, jer ce mi olaksati stvari kada budem kontaktirao servisere.

Hvala ultra.

Inace, cudna stvar koja se desava sa ovim monitorom je da mu u poslednjih mesec dana RASTE osvetljenje. 2 godine mi radi sa namesteno na 40 (od 100) osvetljenje i 60kontrast, a u zadnjih 2 nedelje sam prvo morao jos da spustim, na 30, a od skoro na 20 (osvetljenje).

Malo blesavo zvuci - obicno montorima stari crt tako sto opada osvetljenje i kontrast. Kod ovoga osvetljenje raste a kontrast skoro isti.
Interesantno mi je sto je kod vecine samsungovih monitora (i ovaj ima samsung dynaflat cev) u startu visok nivo osvetljenja.

Ajd`neki komentar i/ili preporuka za dobrog majstora/servis.

Poshto se to nije gasilo...lemilicu u ruke i menjaj sve elektrolite i prelemi lemove.

To se sve posushilo i gubi spojeve ...varnici i sl...

Ja bih ti savetovao da to uradish shto pre dok nije totalno riknuo...

Imash najverovatnije "bolesne" komponente...

Otvori ga pa pogledaj kakvi su elektroliti....Ako su naduveni nije ni chudo shto se tako tripuje...

Shto se tiche osvetljaja to je UG2 i to je kako ja znam na VN-trafo-u ili je problem sa epromom ako ima meni....ili sl. Ali treba proveriti trafo. Na njemu se nalaze 2 potenciometra..jedan za svetlo a jedan za fokus... pa vidi...

Probaj da dok monitor radi da ga malo "lupnesh" sa strane...pa ako se ispolje te nus pojave onda su sigurno ladni lemovi....

Tako sam ja radio kad sam uzimao 2 IBM-a polovna. Jedan je radio dobro ali imao je problema sa fokusom..ali to se nashteluje...dok drugi kad ga zveknesh po njonji a ono sve linijice i drmusanje slike i gubljenje boje...jednm rechju krsh koji dosta treba da se pretrese!!!

Mozda se desi da ti je eeprom za podeshavanje parametara slike (ako imash meni..pa chak i ako ga nemash) doziveo shok..i da treba zameniti...najverovatnije od nekog varnichenja i sl...chim ti slika luduje...chas radi a chas ne radi...

U principu ne bavim se ni ja elektronikom toliko ali sam gledao kako to ljudi rade... i znam otprilike shta moze da bude ali to nije uvek tako...
Ajd pa vidi shta mozesh da uradish...

Inace, cudna stvar koja se desava sa ovim monitorom je da mu u poslednjih mesec dana RASTE osvetljenje. 2 godine mi radi sa namesteno na 40 (od 100) osvetljenje i 60kontrast, a u zadnjih 2 nedelje sam prvo morao jos da spustim, na 30, a od skoro na 20 (osvetljenje).
...
Ajd`neki komentar i/ili preporuka za dobrog majstora/servis.

Isti simptomi...

Poceo sam da koristim kremu sa vecim zastitnim faktorom :beat:

A mozes i da probas sa setovanjima u onom servisnom meniju.
Mrzi me da sad palim ovaj drugi racunar ali je valjda Burn-In ili
nesto Con, snacices se.

Jos jedna opservacija. Zavisi i od rezolucije/osvezavanja te ako
si i to menjao probaj da mu nadjes vrednosti koje mu "leze".

Na 1024 npr., 75Hz odlicno, 85Hz bledo, 100Hz opet odlicno.

Doduse, ima i graficka tu svog udela, al' mi se cini da to nisi skoro
menjao (gresim li ?).

Hvala drustvo. A ocekujem i dalje korisne komentare&predloge

@Dagger
Verovatno si mislio na opciju u sekciji za ispravljanje geometrije, koja se naziva SubCon. Da, moze i sa njom da se smanji osvetljenje, sto je mozda najbolja varijanta (a da se digne kontrast), jer se time povecava i ostrina. Sto se rezolucije tice nisam siguran da sam primetio previse odstupanja od osvetljenja kod razlicitih rezolucija, osim u slucajevima kad se pomenuta opciju subcon za neku od rezolucija smanji/poveca od defaulta koji je 90 (od 100) - pa onda u toj rezoluciji (posto se setovanja pamte za svaku rezoluciju/hercazu) slika izgleda svetlija manje/vise od onih kod kojih je samo menjana hercaza (a ostalo nije dirano).
Inace, vec sam ranije pisao na forumu (a i proizvodjacu), i trazio odgovor (koji nisam dobio) na pitanje sta radi funkcija (koju si takodje pomenuo) BurnIn, jer kod mene ona nista ne radi - idem po OSD meniju od 1-100 al` se na ekranu desava nista. Pa ako je kod tebe drugacije, posto mi se cini da i ti imas ctx ex710f znacice mi ako saznam. Graficka mi je voodoo3 2000 pci, i mozda probam da ubodem starog matrox mistique da cisto proverim, al` ako ti prijavljujes iste simptome na istom monitoru bice da je ono sto pominje Ivica. U svakom slucaju vrlo hvala.

@ivica
Hvala covek na savetima, lemilicu bih rado uzeo u ruke kad bih bio siguran da necu izvrsiti vrhunski dileizam samoubistva iz nehata&neznanja. Pa, saveti vrlo dobro dosli. Ako dobro shvatam elektroliti su ono sto se valjda zove i eloktrolitski kondenzatori, i obicno su valjkasti (kakvi se nalaze obicno ubodeni nekoliko njih oko procesora na ploci racunara). I treba da gledam dal` su se naduli. Hm, videcu - u zivotu nisam vid`o kako izgledaju naduveni (jel` ko burence, ili im iskoci samo gornji deo kao kod pokvarenog jogurta u plasticnoj casi). Ako ukapiram da ima par takvih, i da su na zgodnom mestu da necu nesto drugo ostetiti pri lemljenju mozda se usudim da sa nekom finom lemilicom to uradim. Do tada, dobro bi mi dosao jos neki savet i/ili preporuka za (i od) majstora.
Thnx.

Sto se rezolucije tice nisam siguran da sam primetio previse odstupanja od osvetljenja kod razlicitih rezolucija, osim u slucajevima kad se pomenuta opciju subcon za neku od rezolucija smanji/poveca od defaulta koji je 90 (od 100) - pa onda u toj rezoluciji (posto se setovanja pamte za svaku rezoluciju/hercazu) slika izgleda svetlija manje/vise od onih kod kojih je samo menjana hercaza (a ostalo nije dirano).

Vidis... bice da je to, moja klupa (mea culpa) 😀

Cackao pa zaboravio... Na 85Hz radim po defaultu pa
sam verovatno zgubidanisao sa servisnim menijem, a ove
druge nisam.

Mada, iskreno receno, simptomi nisu toliko izrazeni, tj. vremenski
interval je poprilicno duzi. A i to se pojavilo pre godinu i kusur dana
nabavkom trenutne kartice (Prolink GF4 Ti4200 ak' je bitno), koja je od
pocetka eksploatacije vrrrlo problematicna u 2D prikazu (nasuprot
kojekakvim testovima po netu). Tako da graficku ne bih iskljucio
u potpunosti (barem deo problema vezan za osvetljenje).

Skakanje slike ili slicne anomalije nisam iskusio, samo ovo sa
povecanjem osvetljenja.

Inace, vec sam ranije pisao na forumu (a i proizvodjacu), i trazio odgovor (koji nisam dobio) na pitanje sta radi funkcija (koju si takodje pomenuo) BurnIn, jer kod mene ona nista ne radi - idem po OSD meniju od 1-100 al` se na ekranu desava nista. Pa ako je kod tebe drugacije, posto mi se cini da i ti imas ctx ex710f znacice mi ako saznam. Graficka mi je voodoo3 2000 pci, i mozda probam da ubodem starog matrox mistique da cisto proverim, al` ako ti prijavljujes iste simptome na istom monitoru bice da je ono sto pominje Ivica. U svakom slucaju vrlo hvala.

Pa od tebe sam i dobio instrukcije za service menu 🙂

A valjda sam i tad napisao da mislim (citaj tripujem 😱 ) da je
smanjivanjem BurnIn vrednosti slika nekako manje "rascvetana"
(koliko moje corave oci mogu da primete u NMTu), tj. nije ni
brightness ni contrast nego... nesto 😉

Potpuno subjektivno. ne bi me cudilo da neko drugi ne primeti
nikakvu razliku.

Kad smo vec u kancelariji, evo ti jos jedan "scare" vezan za taj monitor :

Posto se pojavio ovaj problem sa povecanim osvetljenjem, krenem ja
da se igram sa color setovanjima u NV panelu, ukljucim digital vibrance,
podesim sliku po zelji i aktiviram auto-start...

Kad ne lezi vraze... posle proizvoljnog vremena >=nedelju dana
slika na monitoru daje simptome loseg kabla (cas vuce na zuto,
cas je tamnija, cas svetlija) ili nekog veceg kvara.

Reko' ja sebi, odlicno, da zamenim i ovaj monitor, sad ce da skikne.

Poenta ti je jasna... ume i software da pravi sr...e.

BTW, ovaj monitor bese ima 3 godine garancije ? :mrgreen:

Tacno, odo` na ctx sajt kad tamo ima i servis za yugoslavia

Pro Computer Service
Vulkice Mitrovic 17
Belgrade
11000
Yugoslavia
Tel: 00381 11 471234
Fax: 00381 11 3974 862
[email protected]

Hm, vrlo zanimljivo...

Tacno, odo` na ctx sajt kad tamo ima i servis za yugoslavia

Pro Computer Service

Hm, vrlo zanimljivo...

Odlicno, javi ako ista uradis.

Epilog

Posto sam od poslednjeg posta u ovom thread-u koristio monitor do pocetka aprila, isti se toliko rastelovao da se desavalo zadnjih dana da ne mogu da ga probudim iz stand by moda, pa sam morao da ga gasim na power i cekam vise od desetak minuta da bi ponovno pritiskanje power dalo sliku. Takodje, osvetljenje je otislo tako, da je u meniju i vrednost 0 davala previse svetlu sliku, a ostrina slike je bila drasticno slabija na periferiji.
U svakom slucaju, rad sa njim, poslednjih dana je podrazumevao ozbiljne molitve kako mi se isti ne bi ugasio dok treba da sacuvam neki fajl ili npr. posaljem neko pismo. Sto je znacillo da cu ili da ga nosim na servis ili da nabavljam novi, mada sam ozbiljno razmisljao da uradim obe stvari.

Dakle, krajem marta nazovem ovlasceni servis CTX-a (a koji je inace i servis firme PC centar - 011/458-874). Rekose da ne mogu da ispune trogodisnju garanciju ako nisam kupio od njih.
Dobro, ionako sam ja dobio jednogodisnju garanciju od dobavljaca koji je od njih uzeo monitor - nema veze, i mislio sam da platim popravku, obaska sto nemam pojma `de mi je racun.

Sustina price je da ako imate nameru da vam se brzo (za razumne pare) odradi monitor - zaboravite na ovaj servis. Konstantno su u guzvi&haosu, bar je moje iskustvo sa njima takvo.
Cekao sam da monitor preuzmem - 7 nedelja.

Drugi deo price je da mi je covek koji je radio moj monitor - savrseno odradio posao, pa mi nije zao sto sam ovoliko cekao. (Sva sreca imao sam staru 14icu za hitnu pomoc).

Prema recima servisera, prilicno komponenti je promenio, koje su davale neodgovarajuce napone zbog kojih se monitor blesavo ponasao - s tim sto rece da te komponente same ne kostaju nesto bitno. Posle tri nedelje mi je monitor bio gotov sto se tice svega osim geometrije slike, pa mi je covek ponudio da pogledam sliku i ako mi ona odgovara da nosim monitor, jer je sredio sve sto se tice osvetljenja i gasenja slike odnosno zamene ektronskih komponenti, a ostalo se u principu tice podesavanja.
Pogledam, fina slika, pustim nokia monitor test - geometrija ocajna (krugovi nepravilna jaja, kako je i bilo pre nego sam ga doneo na servis) , pa rece covek da ce mozda za malo vece pare i to da sredi, al` mu ipak treba dosta vremena da odvoji da podesava taj monitor.
U medjuvremenu, kad bih ga nazvao, covek rece da je skoro sve sredio al` da nije ni on sasvim zadovoljan, i da je zbog toga poslao neku zavojnicu u neku firmu u Zemun da se premota.

Pa, tek danas sam podigao monitor, dakle posle oko mesec dana od kada je bio prvobitno sredio monitor.

Al` je zato sliku upicanio kao kada je monitor bio nov, vrlo moguce i da je bolje nego tada, s obzirom da primecujem da je fokus ravnomerniji pri celoj povrsini i cini mi se da je geometrija bitno bolja, onoliko koliko je to moguce podesiti na dynaflat ekranu.

Btw, kako sam inicijalno insistirao da saznam koliko ce kostati poravka, rece da ne bi trebalo da kosta vise od 2000 dinara.
Naplatio mi je 1800, usput se i izvinjavao sto je toliko trajalo - rece da su bas bili u posebnoj guzvi.

So, ako nekome treba covek koji bi da mu maksimalno podesi monitor, ovaj koji je meni radio je pravi covek za to. Zove se Zuća (decko od oko 30ak godina), jedino nisam siguran dal` bi ste bili skloni da podnesete izvesno! cekanje. Usput, rece covek da ako eventualno budem imao neki problem da mu donesem motior da to sredi i da nista dodatno nece naplacivati.

Super, jedino sto mi se sada sve izgleda ispupceno - na unutra. U sledecih par dana, dok se opet ne naviknem na dynaflat.

Jedan totalni OT:
Ako se ikad bude glasalo za najdetaljnijeg i najopsirnijeg, po pisanju naravno, clana foruma ja cu da glasam za DS9! Znaci ubedljivo su najtezi, na kilo, njegovi odgovori/pitanja/primedbe🙂 Takodje su postovi i gramaticki potpuno ispravni, sto je ovde pocelo redje da se dogadja. Zamalo da zaboravim najbitnije, nikad nije pisano bez potrebe i radi reda.
Svaka cast majstore !

Slazem se sa Oliverom. Ja sam uvek sa zadovoljstvom citao sta decko pise i zaista mi je cudno zasto niko od nadleznih nije bar predlozio decku da bude mod. DS9 uvek korektno iznosi stavove, vodi racuna o svim detaljima i iz njegovih postova zakljucujem da je vrstan poznavalac i hw-a i sw-a. Za respekt i primer.
Poz!

DS9 je napisao(la):
...
So, ako nekome treba covek koji bi da mu maksimalno podesi monitor, ovaj koji je meni radio je pravi covek za to. Zove se Zuća (decko od oko 30ak godina), jedino nisam siguran dal` bi ste bili skloni da podnesete izvesno! cekanje. Usput, rece covek da ako eventualno budem imao neki problem da mu donesem motior da to sredi i da nista dodatno nece naplacivati.

Odlicno.

Nadam se da neces izgubiti kontakt telefon coveka ako i ovaj moj 710
krene u fazu "ubi me svetlo" :d

Zbog dizajna koji mi se svidja (naopak sam covek pa to ti je :smoke: ) usao
je u rotaciju na drugim racunarima, te cu ga zadrzati jos neko vreme, a
znacilo bi mi da ima nekog ko je sposoban da ga popravi kad i ako
zatreba.

P.S.
Da se pridruzim "pozdravima i cestitkama"... 🙂

Jedan od retkih ljudi koji smisleno i sa puno entuzijazma zele
da podele svoja saznanja sa drugima na ovom forumu, a da
to nije opste znanje sakupljeno na 2-3 strana sajta slicne
tematike :-devil-:

Samo napred DS9 !

E pa drustvo - veliki vam falus, dabogda.

Mislim, hvala na podrsci&pohvalama, usvojio bih vas da imam lovu da vas izdrzavam.

Sto se vrsnog poznavanja hw-a i sw-a tice, ne verujem da cu ikada nekome tako da se predstavljam jer mnoga toga ne znam, a i jos dosta stvari je za mene potpuna nepoznanica. Ipak, nisam los, znam najpre ono sto meni i vecini prosecnih korisnika treba, pa umeju ljudi da mi ostave dobru paru da bih im sredio windowse i namontirao po koje parce hardvera, a sto me ispunjava najvecim zadovoljstvom, ne racunajuci sex.

Gramatiku se trudim da ispostujem, ali ne previse striktno jer mislim da je bitnije ispostovati zahtev za boljim medjusobnim razumevanjem. Zato se i u mojim postovima moze naici na neke nedoslednosti kao npr. na zareze tamo i gde ne bi trebalo da ih bude po pravilima srpskog pravopisa, a koji su tu da bi odvojili celine - bas onako kako se to dogadja kada zastanemo pri govoru.
Sto rece jedna profesorka engleskog jezika sa bivseg prirodno-matematickog fakulteta -"...ni mnogi Englezi ne znaju kako treba pravilno upotrebljavati odredjeni clan The."

Hvala vam i na predlozima za modovanjem, al` pretpostavljam da je stvar vrlo logicna. Moderator nekog pa i ovog foruma izmedju ostalog treba prvo i da ispolji zelju da to bude, pa ako zadovoljava odredjene kriterijume verovatno bi mogao da udje u razmatranje od strane ekipe koja o tome razmislja (citaj vlasnik&administratori sajta). Kako ja nikada nisam ispoljio takvu zelju, sasvim je logicno sto npr. nisam mod.
Sasvim mi je dovoljno sto na forumu mogu da zadovoljim svoju potrebu za ovakvim vidom razmene znanja i iskustava, a na svoju opsirnost i pisanije gledam kao na dug onima koji su svojim informacijama meni vrlo pomogli, uglavnom i ne znajuci to - jer su i oni bili temeljiti u opisivanju svog iskustva i onoga sto poznaju.

Internet, pa i ovaj forum u njemu, je mesto koje moze da spasi i npr. neciji zivot, zivce ili zaradu. Meni jeste vise puta spasio ponesto od navedenog, ponekad neocekivano, pa se i ja trudim da na svoj nacin ucinim dobro nekome, kao sto je meni bilo ucinjeno.

Ako se nekom smuci kada vidi koliki su mi poneki postovi - ja se istome izvinjavam; i nece biti prvi koji se zali na moju opsirnost. Prijatelji su prema meni pristojni pa me trpe, al` mi zato zena kaze da umem neopevano da gusim, ponekad bez potrebe jer opisujem detalje necega sto je svima vec jasno.
Sorry, al` iz svoje koze ne mogu, niti bih se osecao bolje. Ovako mi je taman, jer pokusavam da sto pribliznije opisem ili pokazem nesto, a da to bude relativno jasnije i za onu populaciju koja ima manje iskustva, bas kako bih ja voleo da meni bude objasnjeno nesto sto nedovoljno poznajem.

Ako je u mom prethodnom postu ostalo neprimeceno da sam dao telefon pomenutog servisa, evo ga dole. Servis se nalazi na Dusanovcu (Bgd) u okolini robne kuce, pored auto puta.

011 \ 458-874

Poslednja izmena:
E pa drustvo - veliki vam falus, dabogda.

Mislim, hvala na podrsci&pohvalama, usvojio bih vas da imam lovu da vas izdrzavam.

:laugh:

Ako je u mom prethodnom postu ostalo neprimeceno da sam dao telefon pomenutog servisa, evo ga dole. Servis se nalazi na Dusanovcu (Bgd) u okolini robne kuce, pored auto puta.

011 \ 458-874

Pih, slepac... ostao! je u PCCSu

Ali, stekao sam utisak da je u celoj prici vazniji taj lik (Zuca 😉 ) nego li
PC Centar servis ?

Mislim, poznajuci "frekvenciju osvezavanja" radne snage po servisima ne bi
me zacudilo da mi upadne neki "Gara" kad mi zatrebaju usluge...

Stekao li si takav utisak ili to samo ja naglas "brabonjam" ? 😀

Pa mislim da si stekao pravilan utisak.
Ja ne znam da li bi i drugi serviseri bili tako temeljiti kao sto mi se ucinilo da je ovaj covek, ali mi se cini da je on neko koga ce tesko da se odrekne bilo koji servis. Ako je ostalo nejasno, cini mi se da je Zuca jedini covek koji tamo servisira monitore, tako da sumnjam da ce se desiti da u pomenutom servisu bilo ko drugi radi na vasem monitoru. U neobaveznom razgovoru covek mi rece da je dugo radio televisore i da povremeno podesava profi televizijsku opremu na rts-u sto je, rece, dosta pipavije od popravki npr. monitora.

Ovo sam sve napisao jer pretpostavljam da ima ljudi koji veruju, kao i ja, da vredi dati novac coveku da vam izvuce maksimum iz polovnog monitora i da ga eventualno dovede u bolje stanje nego kada je isti bio nov. Btw, takodje mi usput rece covek da oni (dakle pc centar) dobijaju od CTX-a (a valjda i od drugih firmi ciji su zvanicni servis) originalne/fabricke delove, jedino ne dobijaju ekrane (katodne cevi).

Sto se mene tice, sam servis mi uopste nije bitan vec covek koji ima dovoljno strpljenja i znanja da adekvatno dijagnostikuje&resi problem. Prema onome kako mi je sredio monitor, izuzetno sam zadovoljan. Ako mi monitor pocne ponovo da riknjava za npr. godinu dana to cu shvatiti kao normalan tok stvari, a ako to pocne da se desava za npr. 2 godine bicu izuzetno zadovoljan sto je jos toliko poziveo nakon servisa.

Inace, Zuca za ovaj model monitora rece da je odlicno uradjen "unutra" i da ima dobru elektroniku, ali da je steta sto ima los ekran. Kao sto rekoh, mislim da je ovo njegovo misljene potencirano time sto covek licno uopste ne preferira dynaflat ekrane. Kako god, to mu nije smetalo da ga dovede u odlicno stanje i sve mi se vise cini u prilicno bolje od onog kakvo je bilo kada sam kupio minitor, pogotovo sto se tice geometrije slike.

&pozdrav!

DS9 je napisao(la):
Pa mislim da si stekao pravilan utisak.
Ja ne znam da li bi i drugi serviseri bili tako temeljiti kao sto mi se ucinilo da je ovaj covek...

OK.

Zuca will be, ako zatreba.

Nazad
Vrh Dno