Šta je novo?

Monitor neće u standby

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
845
U Power options je podešeno da se gasi monitor posle 5 minuta neaktovnosti, ali to jako često ne radi. Odem od računara i posle npr. 2 sata se vratim, a monitor i dalje prikazuje sliku.

Dakle, nekad radi, nekad ne. Da li je neki registry problem?

Poslednja izmena:
Proveri da ti strelica ne ekranu ne skakuće sama od sebe. Ako je neki lošiji miš, ili podloga, dešava se da se tripuje i budi komp iz stand by-a ili mu ne da ni da uđe.

Nije, jer posle 2-3 sata sigurno bi stigla na kraj ekrana (pošto uvek ide u istom smeru i ne menja ga samo od sebe), ali uvek je na "sredini" ekrana. A i desolo mi se mozda 2-3 puta da to vidim. Ali je dobra ideja šta bi moglo da bude.

Poslednja izmena:
U Power options je podešeno da se gasi monitor posle 5 minuta neaktovnosti, ali to jako često ne radi. Odem od računara i posle npr. 2 sata se vratim, a monitor i dalje prikazuje sliku.

Dakle, nekad radi, nekad ne. Da li je neki registry problem?
Apsolutno isti problem, pa da ne otvaram novu temu (mada vidim da je ova stara)...

Dakle, u Power options podeseno da monitor ide u standby posle 20 min. Nije do misa, jer ako npr. restartujem racunar i ne diram ga, on ce posle 20 min. UVEK otici u standby, ali ako radim nesto (ne mogu da provalim posle kog KONKRETNO posla/aplikacije/procesa prestaje da radi kako treba) nekad ide, nekad nece. Broj procesa je isti kao kad "hoce" u standby, viruse valjda nemam (proveravao sam, ali ponovo cu), npr. hijack this ne prijavljuje nista drugacije nego ranije, dakle s te strane (virusi/spyware/adware) bi TREBALO da je sve ok. Kada udjem u power options, UVEK stoji lepo "turn off monitor : after 20 mins".

Odakle da pocnem, gde da gledam? Registry baza, driver za graficku, nesto 3. ...? Hvala unapred...

Poslednja izmena:
Ja mislim da su drajveri u pitanju. Imam isti problem ali nemam vremena da se zezam, tako da u svakom slučaju ostajem upisan u temu.

Proveri ti da li event log izbacuje nesto kada monitor treba da ode u standby... ili ga vraca iz stdby-a.

Kod mene se monitor sam "palio" u sred noci i cak kada preko daljinskog tv kartice i girdera hocu da ga iskljucim, trenutno se vrati, tj nece u standby- ali ne secam se sta je tacno pisalo u even log-u.

Vratio ghost-a i resio budjavi problem.

Proveri ti da li event log izbacuje nesto kada monitor treba da ode u standby... ili ga vraca iz stdby-a...
Event Viewer ne pokazuje nista neobicno...pogotovo ne u to vreme kada bi monitor trebalo da ode u standby.

Imam "osecaj" da neko/nesto (neki "pozadinski"/"nevidljivi" proces) resetuje taj timer za odlazak monitora u standby. Zbog cega ovaj "osecaj"? Paaaa...kada podesim da se gasi na recimo 1 minut (kratak period), UVEK ode u standby. Kao da je frekevencija pojavljivanja toga (sta god da je) sto ga "budi" iz idle-a ipak nedovoljno velika, (redje od 1 minuta, a cesce od 20 npr.), pa onda ne stigne da resetuje taj "timer". Ne verujem da je mis...jer, da je on, onda bi on non-stop imao ta "mikro-pomeranja" pa ne bi odlazio u standby ni posle 1 min. Hmmmm....

A mozda je najbezbolnije da i ja vratim ghost-a...mada mi "last good" nije bas "svez"...

EDIT: Sad nesto razmisljam...logickim rasudjivanjem se dolazi do zakljucka :D da mis sigurno nije kriv za ovo, jer takva aktivnost misa bi sigurno dovela i do budjenja iz standby-a, sto se u mom slucaju nikada ne desava (osim kada ja mrdnem misa, pa se monitor probudi).

Poslednja izmena:
Mislim da niko u temi nije napisao koji je OS u pitanju!? Ja recimo imam ovaj "problem" odavno, na XP-u sa SP3! Takodje sam sumnjao na mis, ali definitivno nije do njega...
Mada, kod mene se ne desava to jako cesto, tako da se ne opterecujem puno. Jedino sto sam uocio jeste da problem nastaje tek nakon odredjenog rada na racunaru (ako je svjeze restartovan, onda problema nema).

...Jedino sto sam uocio jeste da problem nastaje tek nakon odredjenog rada na racunaru (ako je svjeze restartovan, onda problema nema).
Upravo tako. Kao da se kroz (duzi) rad pokrene neki "proces", koji kasnije onemogucava odlazak u standby. Inace, u mom slucaju OS je XP SP2.

He he! Vidim ima nas dosta sa tim "problemcicem". I meni se isto to desava zadnjih par meseci, a inace imam instaliran XP SP3. I nikako da ode u stand by mode...
Ja mislim da mi je prs'o win i onako cu danas sutra instalirati novi, pa cu videti da li je to uzrok!
A do tada i dalje neka izdrzi :d
P.S. javicu da li je pomogla instalacija.

Isti problem sa Win XP SP3, skoro sam i sveze instalirao win i isti problem, doduse smanjen jer se retko desava da ne ode u stand-by dok se na raspalom XP-u desavalo da retko ode u stand-by.
Joj nisam nasao resenje...

@pantelejmon

Mislim da ti nece pomoci reinstalacija, ja vec probao, desavalo mi se odmah par dana po instalaciji svjezeg OS-a... Slazem se da je problem vjerovatno u OS-u, ali to je nesto interno do XP-a (svjez ili ne-svjez bio) - neka me demantuje neko ako ima problem na Visti ili Win7! :D
U svakom slucaju, pokusaj, pa napisi ovdje nakon par dana!

EDIT: Preduhitri me covjek... ;)

Poslednja izmena:
@pantelejmon

Mislim da ti nece pomoci reinstalacija...
Meni se na (relativno) svezoj instalaciji i desava. ;) Ja sam godinama bio na SP1 :D dok me "muka" (citaj: gomila novijih programa koji zahtevaju SP2) nije naterala da predjem na SP2 . Na SP1 nisam imao ovaj problem. Ovde treba napomenuti da ipak nije od samog pocetka koriscenja XP+SP2 (dakle ne od same instalacije) nastao ovaj problem. Koristio sam XP+SP2 neko vreme pre nego sto je ovo pocelo da se desava.

E, da...probao sam i sa poslednjim driverom za graficku...nije to.

Bravo, tačno si me podsetio, mogao bih da kažem da se to dešava od kako sam instalirao "MS .NET" zbog nekog programa! ;)
100% je do toga.
Inače, XP SP1 nema .NET integrisan u sebe a SP2 to donosi mada može i posebno da se instalira na XP1...

Ja imam malo drugaciji problem. Naime kad sam u Winu (7 64 bit) kada monitor ugasim na dugme posle ne mogu da ga upalim dok ne restartujem masinu na dugme. Monitor iz potpisa. Ima li neko neko resenje?

Nazad
Vrh Dno