Šta je novo?

Monitor koji se teško "budi"

Vertigo

Čuven
Učlanjen(a)
15.05.2002
Poena
620
Pozdrav, evo već skoro 6 godina me verno služi LG TFT monitor, ali polako daje znake da će uskoro posustati.

Računar gotovo nikad ne gasim, a kad ga niko ne koristi, monitor automatski odlazi u sleep mode.
E sad, ako taj sleep mode bude previše dugačak, monitor odbija da se upali.

Sve je počelo pre 3 dana, kad sam ujutru jednostavnim pomeranjem miša hteo da aktiviram komp, monitor se upalio na 1 sekund, a zatim ugasio (a lampica sijala kao da je upaljen). Jednostavnim klikom na taster pali/gasi, monitor je vratio sliku i radio normalno do prvog sledećeg sleep moda.

Jutros je već bilo teže, pa sam morao 10 puta da pokušavam sa pali/gasi strategijom dok se nije skroz upalio. Na svakih tih 10 paljenja, slika se pojavljivala na sekund i onda nestajala.

Kako stvari stoje, pali/gasi strategija će uskoro da prestane sa dejstvom, pa možda neko zna šta mi je činiti nakon toga?
Da li da se zabrinem zbog simptoma i spremam pare za novi monitor (što mi se nikako ne radi) ili mislite da bi se to moglo srediti u servisu za neku razumnu sumu (~2000 din.)?

Koji ti je model monitora, ja sam imao istih problema sa mojim lg, i kao sto je rekao jaga bili su kondezatori. Imam i slika koje sam slikao ako zaboravim kako da sklopim pa ako si zainteresovan mogu da okacim. inace moje je lg l222ws. Inace cela popravka me je izasla 150dinara i sat vremena posla, mozda bi bilo skuplje da su imali kvalitetnije kondezatore u radnji, ali i sa ovima radi evo vec 8 meseci ko zmaj :)

Uh, sad mi laknulo. :) Monitor je oznake LG L192WS, što znači da su monitori identični, osim dijagonale. Tj. moj je 19", a tvoj 22", a pripadaju istoj seriji.
Ja nisam siguran koliko bih smeo sam da odlemljujem i zalemljujem stvari kod ovako finije elektronike, pa ću verovatno odneti u neki servis. Bitno mi je da su simptomi isti kao kod tebe, pa se nadam da novčanik neće pretrpeti mnogo. :)
Monitor svakako otvaram čim bude sledeći put odbio paljenje. Ovako dok radi, ne bih ga čačkao. :)

Još jednom, hvala obojici na savetima i pomoći. ;)

Ma nista, a i nije to toliko fina elektorina, kondezatori su bas dosta veliki ja sam sve izlemio sa amaterskom lemilicom i sa vrhom koji nije bas mali :D evo cisto jedna slika sta je trebalo da se resi :)
IMAG0105.jpg

imas tutorijale yu tjubu za otvaranje monitora
ako se vidi da su nabubreli zameni ih identicnima po vrednosti
a ako nisi vican lemlenju i osnovnim stvarima iz elektronoke nadji nekog drugara koji se razume

Nisu uzrok kondenzatori, 99%.
To je posao za servisera, verovatno je jedna (ili više) lampi (neonki) dotrajalo i potrebna je zamena. Naravno, potrebno je prvo merenjem potvrditi ovo što sam napisao.
Dotrajala lampa vuče određenu količinu struje, a ne daje potrebno osvetljenje. Iz tog razloga, elektronika stavlja monitor u protect mode, da zbog neispravne lampe ne bi stradalo još nešto. Moguće je da će posle izvesnog vremena pregoreti i SMD osigurač koji štiti takozvani inverter.
Servis je najbolja opcija.

Poslednja izmena:
Samo da se oglasim sa rešenjem problema.
Monitor je skroz crkao pre 4 dana, ali nijedan servis nije radio niti radnje sa elektronskom opremom u blizini zbog praznika.
Otvorio sam ga, 2 kondenzatora su vrlo lagano nabubrela, a ostali su izgledali sasvim korektno. Na osnovu toga, vrlo sam bio ubeđen da su stradale lampe unutra. U servisu, u koga sam mogao tek danas da ga odnesem, naveli su mi cenu od 3500 dinara za takvu vrstu kvara.
Pa ipak, odlučim da kupim ta 2 malko sumnjiva kondenzatora za 40 din ukupno, čisto da eliminišem mogućnost da su oni u pitanju i da ih zamenim.

Kad ono, nakon njihove zamene, monitor kao nov. :) Šljašti u svim bojama ko kad je kupljen, a mojoj sreći nikad kraja. ;)

Još jednom hvala svima na savetima. :)

Poslednja izmena:
Šteta što se nisi javio ranije. Drago mi je da si rešio problem, ali trebalo je da zameniš sve elektrolitske mondenzatore kad si već otvarao monitor. Ne koštaju mnogo, malo više radiš, ali su svi novi. A bitno je i kakve si kupio, jer eventualno loš kvalitet kondenzatora će brzo manifestovati novi kvar.

cuti i uzivaj dok radi i ne diraj nista
ako posle nekog vremena pravi probleme otvoris i zamenis i ostale Sada si se naucio kako(10 min otvaranje monitora)
ne mora da znaci da je ispravan ako nije nabubreo
Postoji uredjaj za merenje ali sa obzirim na cenu zamenis ih sve itako ima 4-5 kom cena zanemarljiva:wave:

Isto je i kod mene problem izgleda, odnecu ga kod ortaka da zameni kondenzatore posto verujem da su nabubreli, i da je u pitanju neki manji kvar.

Nazad
Vrh Dno