Šta je novo?

Monitor kao poklon

icanik88nis

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2007
Poena
320
da li je neko upucen da li se placa carina na monitor, posto imam vrlo povoljnu varijantu da uzmem monitor a da mi rodjak donese, planiram da se tretira kao njihov poklon, dakle da li se mora placati carina i pdv i ako mora koliko iznose u % ?
hvala unapred na informaciji

Poslednja izmena:
Pa neka ga prenese kao polovan, bez kutije. Ja sam tako vise puta donosio i vracao svoj racunar i monitor iz Srbije u Republiku Srpsku :)

Pa neka ga prenese kao polovan, bez kutije. Ja sam tako vise puta donosio i vracao svoj racunar i monitor iz Srbije u Republiku Srpsku :)

hm, a kakva su njihova prava ako ga prenese bez kutije, jer ako ga preneses onda znaci da kad se vracas moras isti da vratis ili... i da li uopste to prijavljujes ???
i kako si zastitio monitor, jer ipak je rizicno da se ne polom, zar ne ?

Poslednja izmena:
U mom slucaju funkcionise tako sto ja njima kazem da studiram u NS, i na tome se zavrsi. Ne znam da li je to po zakonu i pravilnicima, ali meni nikada nisu pravili problem. Nema prijave, niti bilo sta slicno, sve se zavrsi usmeno, tako da nema brige za to u povratku da li vracas ili ne.
Prvi puta sam jos i pripremio i indeks, ako budu provjeravali, medjutim nista.

Pa vidi, sto se tice monitora, skinem mu postolje i polozim ga na policu od gepeka (ekran prema gore), tj. ne direktno na policu nego stavim nesto mekse (jaknu ili tako nesto).

Ti se jos raspitaj, mozda je ovo samo slucaj Srbija-RS (na Rači).

Poslednja izmena:
U mom slucaju funkcionise tako sto ja njima kazem da studiram u NS, i na tome se zavrsi. Ne znam da li je to po zakonu i pravilnicima, ali meni nikada nisu pravili problem. Nema prijave, niti bilo sta slicno, sve se zavrsi usmeno, tako da nema brige za to u povratku da li vracas ili ne.
Prvi puta sam jos i pripremio i indeks, kao ako budu provjeravali, medjutim nista.

Pa vidi, sto se tice monitora, skinem mu postolje i polozim ga na policu od gepeka (ekran prema gore), tj. ne direktno na policu nego stavim nesto mekse (jaknu ili tako nesto).

Ti se jos raspitaj, mozda je ovo samo slucaj Srbija-RS (na Rači).

Pazi moj slucaj je slozeniji, jer ide ovako, tetka mi dolazi, canada-aerodrom sofija-nis (kofer), e sad sta sve tu i kako treba da se prodje i ostalo ni ja ne znam, jer ne zelim da reskiram u vezi carine i pdv-a, jer onda to nece biti to, tj nece biti isplativo dovoljno :)

:) e to je vec drugo, i mnogo slozenije
Ono sto sam ti ja pisao ne moze ti pomoci. Zao mi je...
Valjda ces naci rjesenje, srecno :)

Voleo bih da nisam u pravu, mislim da se monitor iz Kanade prosto ne isplati. Velika šansa da se u putu ošteti, ako ce plati carina i PDV dobije se po ceni u SRB i to bez garancije ili sa Worldwide One Year najčešće.

Iz Kanade vredi doneti notebook, laptop, tablet, foto aparat, nesto sto ide u rucni prtljag i prolazi kao licni uređaj. Moja dva centa.

plejstejšn 4 ...

Pa generalno na sve sto neko unosi za nekoga bi trebalo da se plati, *** svaki putnik je obavezan da prijavi ako ima nesto za carinjenje ako ne prijavi a nahvataju ga onda plati sve to i jos preko toga, uvek te ceka par cika koji gledaju ako im je neko sumnjiv pa ga odvoje sa strane itd :) Inace bi neko tako doneo Boga oca. Stvari poput garderobe, laptopova, fotoaparata itd mozes uneti, kazes licne stvari. Sta reci za monitor? :D

Pa generalno na sve sto neko unosi za nekoga bi trebalo da se plati, *** svaki putnik je obavezan da prijavi ako ima nesto za carinjenje ako ne prijavi a nahvataju ga onda plati sve to i jos preko toga, uvek te ceka par cika koji gledaju ako im je neko sumnjiv pa ga odvoje sa strane itd :) Inace bi neko tako doneo Boga oca. Stvari poput garderobe, laptopova, fotoaparata itd mozes uneti, kazes licne stvari. Sta reci za monitor? :D

na pr. Ja uvek nosim monitor sa sobom :D xaxa
salim se, da ti neko recimo donese poklon iz inostranstva je nemoguca misija znaci, a da na to ne plati carinu i porez. A za ps4 kazes ja uvek nosim moj sony sa sobom :D
A zar onda po toj logici ne zapisu sta si uneo od licnih stvari ( ali vecih,tipa uneo si laptop, pa moras i da se vratis nazad sa laptopom), u suprotnom ti naplate carinu i porez :)?
U svakom slucaju se ovaj monitor isplati debelo i sa carinom i porezom jer koshta 80% manje u Canadi, ali onda cu morati da prodajem moj p2414h i da dodajem pare, a to mi nije bilo u planu jer je ovaj monitor super, ali kad bi on mogao bez pdv-a i carine to bi bilo isplativo.

Nije njih briga sta ces ti raditi sa licnim prtljagom, njima je bitno da prijavis ono sto unosis ako si za nekoga kupio itd. Primer, ja imam sestru u Londonu i kad dolazi sa porodicom ovde na godisnji odmor ja narucim preko SportDirecta da njoj u London donesu i ona meni ovde to donese da ja ne placam raznorazne troskove, i nista ona spakuje kod nje u garderobu i prenese, cak ni one cene ne skida, donese sve kako je bilo spakovano. A ako ti se monitor toliko isplati onda nek ti ga donese u originalnoj ambalazi, prvo nek ga tamo neko ko se razume pogleda da nema neki feler tipa mrtvi pikseli itd ili neko ogromno probijanje, i ako je sve ok spakuju ga u kutiju i tjt. E sad sta ti je caka, hoces li ti monitor narucivati od privatnog lica ili od firme, ako ces od firme onda ti je sve to olaksano, ponese ti tetka fakturu koju ce dobiti uz monitor i to preda na aerodromu i oni pogledaju cenu, i na osnovu toga naplate carinu i pdv i tjt. Ako ide od fizickog lica onda je pretpostavljam komplikovanije jer nece dati fakturu nikakvu ali bi mogao sa nekim izvodom iz banke da to sredis, da posaljes tetki itd pa da to pokaze na aerodromu, ali ovo su samo pretpostavke, nisam to radio ja nikad licno pa nzm kako bi proslo ali verovatno da moze tako sa izvodom iz banke itd... U svakom slucaju nmz da prosvercuje monitor a da nista ne plati :D

Mislim da se ne isplati donositi monitor, kao sto su ti vec rekli, bolje je ovde kupiti i uzivaj.
Poklon je poklon, bilo gde da je kupljen, a ne verujem da je taj monitor nesto mnogo skuplji kod nas, samo ako nije neki model koji kod nas nema.

Mislim da se ne isplati donositi monitor, kao sto su ti vec rekli, bolje je ovde kupiti i uzivaj.
Poklon je poklon, bilo gde da je kupljen, a ne verujem da je taj monitor nesto mnogo skuplji kod nas, samo ako nije neki model koji kod nas nema.

cisto poredjena radi, canada 17.380 rsd, srbija 30.944 rsd ;)

Ako je ta cena onda ti se ne isplati, jer uracunaj jos jedno 5-6k carinu i pdv, cimanje da se ne osteti u putu, nemanje garancije itd... ispadne da si ustedeo 60-70e.

cisto poredjena radi, canada 17.380 rsd, srbija 30.944 rsd ;)

Jeste velika razlika posteno, ali opet se ne isplati bas zbog toga sto je iz Kanade, da je ovde u Evropi, druga prica bi bila.
O kom modelu se konkretno radi?

Ja bih za ovaj monitor rizikovao, znam ljude prenosili su i mnogo vece i teze stvari :D

Npr. brat stalno sa sobom nosa xbox kad ide od tamo ovamo i vraca ga sa sobom, ne vidim veliku razliku. Samo ga treba dobro spremiti da se ne osteti putem.

Poslednja izmena:
odustao sam od monitora, a moram sebe da ispravim ipak nije 17 380 rsd, to je bila cena without tax, inace je sa taxom 19 750 rsd. Opet vrlo povoljno u odnosu na Srbiju

Vrh Dno